Avizul CCR, ca-n tren. Ce e sigur: “Presedintele nu a incalcat prevederile referitoare la independenta Justitiei”

Curtea Constitutionala nu spune clar daca avizul consultativ dat cerereii de suspendare a presedintelui Traian Basescu este pozitiv sau negativ, dar raspunde fiecareia dintre cele 7 capete de acuzare ale parlamentarilor USL. Singurul lucru “de rau” ar putea fi considerat faptul ca “Presedintele si-a asumat public initiativa luarii unor masuri economico-sociale, inainte sa fie adoptate de Guvern, prin asumarea raspunderii, ceea ce poate fi retinut ca o incercare de a diminua rolul si atributiile primului ministru“. In rest, CCRse pronunta explicit: nu s-a incalcat Constitutia, iar ce este mai important, “Nu se poate retine incalcarea prevederilor referitoare la independenta Justitiei”. Nu ca avizul ar conta in decizia USL de suspendare a sefului statului.

Magistratii s-au exprimat pe fiecare punct al cererii de suspendare, astfel:

1. “Traian Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, dar “exercitarea de catre Presedinte a unui rol activ in viata politica si sociala a tarii nu poate fi caracterizata ca un comportament contrar Constitutiei”.

2. “Faptul ca presedintele, prin comportamentul sau politic, si-a asumat public initiativa luarii unor masuri economico-sociale, inainte sa fie adoptate de Guvern, prin asumarea raspunderii, poate fi retinut ca o incercare de a diminua rolul si atributiile primului ministru“.

3. “CC a retinut ca motivele invocate de autorii cererii de suspendare a presedintelui privind incalcarea de seful statului a unor drepturi fundamentale cum sunt dreptul la munca si dreptul la pensie nu se pot constitui in elemente ce conduc la atingerea substantei acestor drepturi fundamentale”.

“In acest sens, Curtea Constitutionala (CC) constata ca masurile legislative referitoare la diminuarea salariilor si a pensiilor au fost adoptate de catre Guvern, prin asumarea raspunderii”.

“In ceea ce priveste declaratiile lui Traian Basescu referitoare la comunitatea roma si sanctionarea acestuia de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, ramane ca Parlamentul sa decida, pe baza datelor si a informatiilor care-i vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existentei si gravitatii acestor fapte”.

4. “Nu se poate retine incalcarea de catre presedinte a prevederilor constitutionale referitoare la independenta justitiei, declaratiile critice formulate de acesta nefiind de natura sa determine magistratii sa nu-si indeplineasca atributiile constitutionale.

5. In legatura cu acuzatiile din cererea de suspendarea privind incalcarea in mod repetat de catre presedinte a principiului separatiei puterilor in stat si a independentei Justitiei, Curtea Constitutionala retine ca declaratiile in acest sens invocate in document “nu au produs efecte juridice, neavand un caracter decizional”.

7. Declaratiile lui Basescu despre decizii din trecut ale CCR “nu au fost de natura a aduce atingere independentei judecatorilor constitutionali”.

7. Sustinerea legata de afirmatia presedintelui privind nedesemnarea unui premier de la USL este nerelevanta, avand in vedere ca actualul sef al Guvernului, numit de Traian Basescu, este presedinte al PSD. “Cu privire la aceste sustineri, Curtea Constata ca sunt nerelevante, in situatia in care primul ministru al Romaniei este presedintele Uniunii Social Democrate (Liberale, n.r.), desemnat de Presedintele Romaniei”, se arata in avizul Curtii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.