Parlamentul European a aprobat, ieri, ajutorul de 3,57 milioane de euro pentru sprijinirea celor 1.000 de lucrători disponibilizaţi de producătorul de oţel Mechel Câmpia Turzii şi de furnizorul său. Finanţarea din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) va completa eforturile naţionale, intrând în vigoare după adoptarea, cel mai probabil în 25 septembrie, de către Consiliul de Miniştri, informează Biroul de presă al PE, într-un comunicat.
Cele 3.571.150 de euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanţarea unor noi afaceri şi consultanţă pentru găsirea unui nou job.
FEAG a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizaţi ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară şi pentru a îi asista în găsirea de noi locuri de muncă. Între 2014 şi 2020, fondul are la dispoziţie 150 milioane de euro anual.
Muncitorii disponibilizaţi primesc măsuri de asistenţă pentru începerea unei afaceri, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru consultanţă de carieră şi diferite forme de training. În cele mai multe cazuri, autorităţile naţionale au luat deja anumite măsuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, după aprobarea finală.
Grupul rus Mechel a vândut, în 19 februarie 2013, pentru preţul simbolic de 230 de lei (70 de dolari) combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.
Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.
O săptămână mai târziu, în 25 februarie 2013, Mechel Târgovişte a intrat în insolvenţă.
În 27 februarie au început protestele celor disponibilizaţi în ianuarie la combinatul de la Câmpia Turzii, care au continuat zilnic, şi în martie.
Pe 6 martie, un concediat de la Mechel Câmpia Turzii s-a sinucis.
La jumătatea lui martie, 512 angajaţi de la combinatul din Târgovişte au fost concediaţi. Trei zile mai târziu, aceştia asediau Prefectura Târgovişte. Premierul Victor Ponta a declarat că nu poate interveni, dar că pe viitor va preveni nerespectarea obligaţiilor din partea şefilor companiilor private către salariaţi.
În 15 martie, combinatul din Târgovişte a repornit activitatea, dar disponibilizările au rămas.
În acelaşi timp, protestele continuau la Câmpia Turzii, cei disponibilizaţi aducându-şi şi copiii. În 4 aprilie a avut loc un miting şi Guvern, iar o săptămână mai târziu, premierul Ponta a anunţat că ANAF va elibera 4,8 milioane de lei, reprezentând rambursare de TVA, pentru plata salariilor de la Mechel.
La jumătatea lui aprilie a intrat în insolvenţă şi Mechel Câmpia Turzii. Combinatul a repornit activitatea de producţie în 20 mai, după ce utilajele fuseseră oprite timp de 1 an.
Acum se pare că Mechel va reveni la producţia de sârmă pe care combinatele o aveau înainte de privatizare. Problema este însă că, în lipsa investiţiilor din infrastructură, va fi cam greu să livreze şi astfel de produs în România.
Magda SEVERIN