Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la bilantul activitatii SRI pe 2011, ca a cerut conducerii institutiei sa-si fixeze printre prioritatile pentru 2012 depistarea faptelor de coruptie cu fondurilor europene. Seful statului a indicat doua zone problematice: cea a consultantilor si cea a semnarii contractului, dupa desemnarea castigatorului.
“Ca sa nu fie vreo taina: pana acum ne-am obisnuit sa ne uitam la modul de desfasurare a licitatiilor. Buna treaba, dar senzatia pe care eu o am, si am impartasit-o si prim-ministrului, este ca, spre exemplu, la contractele mari fraudele nu se fac la desemnarea castigatorului. Comisiile sunt foarte mari, sunt greu de creat influente pentru toti cei 20, 30, 50 de membri ai comisiei. Consultanta de la Bruxelles e si ea prezenta. Deci, de regula, licitatiile mari sunt foarte greu de falsificat”, a spus presedintele.
Seful statului a declarat ca vrea sa traga “un semnal public pentru amatori”: “Senzatia mea este ca intarzieri si acte de coruptie apar dupa desemnarea castigatorilor, in cadrul negocierii contractelor de executie. Acolo se introduc clauze care sa favorizeze pe constructori si, de regula, in defavoarea statului”.
Cu ochii pe consultanta
“O alta zona in care am cerut SRI sa priveasca cu atentie la acte de coruptie este zona de consultanta, unde domnii consultanti isi fac aranjamentele cu constructorul si se trece cu vederea peste lucruri de calitate indoielnica. Iar consultanta este platita din bani europeni. Sau, daca lucrarea este de buna calitate, nu se vizeaza factura pana cand domnul consultant nu este bucurat de constructor cu un procent din valoarea facturii, ceea ce duce la intarzieri uriase in decontarea facturii”, a mai spus presedintele.
El a zis ca exista foarte multe contractari de lucrari la ministere, Romania fiind una dintre tarile cu cel mai mare grad de contractare a proiectelor din bugetul European 2007-2013, “in schimb, cand venim la decontarea cheltuielilor, la trimiterea facturilor, apar foarte multe probleme”.
Contract blocat de 6 luni la ADN
“Sunt ingrijorat ca la AND este si acum in negociere cu contract al carui castigator a fost desemnat de 6 luni. Ce asteapta AND? Iata elemente care fac parte din atentia pe care toate institutiile statului trebuie sa o dea banilor e uropeni. Si eu cred ca (este vorba despre) informatiile despre cele doua zone – perioada de semnare a contractului de la desemnarea castigatorului, care trebuie scurtata foarte mult – 7 sau 10 zile – si o atentie consultantilor. Sunt prea multi consultanti care au prea putini oameni. Deci si urmarirea fondurilor comunitare devine o prioritate a structurilor de informatii. Nu numai a SRI-ului, ci si a structurilor Ministerului de Interne”, a spus presedintele. (M.S.)