Băsescu a dat ok-ul urmăririi penale în dosarul Microsoft. Andronescu, Miki Şpagă şi Vreme, salvaţi de Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, astăzi, că a aprobat cererea ministrului Justiției privind începerea urmăririi penale în cazul a 5 foști miniștri anchetați în Dosarul Microsoft: Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. Pentru alţi 3 – Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu zis Miki Şpagă, care sunt senatori, şi pentru Valerian Vreme, deputat, Senatul şi Camera Deputaţilor tergiversează lucrurile.

Concret, senatorii şi deputaţii din comisiile juridice au cerut 2 săptămâni, respectiv 10 zile pentru a studia dosarul. Dar cum Senatul şi-a votat o vacanţă de 6 săptămâni pentru alegerile prezidenţiale, abia după 16 noiembrie membrii săi vor mai veni la serviciu.

Însă faţă ce cazurile precedente, când parlamentarii au respins cererile de începere a urmăririi penale împotriva colegilor lor foşti sau actuali miniştri (cazurile lui Vosganian, Chiţoiu, Borbely, Dobre etc.) pe motiv că nu au primit toate probele, de data aceasta DNA a trimis la Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie şi Parlamentul European (pentru europarlamentarul PSD Dan Nica, cel de-al 9-lea fost ministru din dosar) – toate cele 13 volume ale Dosarului Microsoft, ca să nu mai existe dubii.

“Nu a fost o cerere formală de începere a urmării penale; am studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise şi cred că acest caz trebuie anchetat cât mai rapid până la capăt”, a precizat Traian Băsescu.

SUA, cu ochii pe Parlamentul României

Şeful statului a adăugat că “orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului României” şi a pus în discuţie avertismentul dat de Victoria Nuland, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, vizează inclusiv România.

“Referitor la ce a declarat doamna Nuland: Observ o abordare extrem de necinstită şi care ne face rău a oamenilor politici de la Ponta la parlamentari obişnuiţi sau la oameni obişnuiţi. Remarca doamnei Nuland include şi România. Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Celor care nu se regăsesc în declaraţie le-aş aduce aminte că doamna Nuland vorbeşte de Parlamente care împiedică justiţia”, a arătat Băsescu.

El s-a referit şi la faptul că premierul Victor Ponta s-a grăbit să spună că declaraţia lui Nuland nu priveşte România, ci Ungaria: “Cine trebuie să îi spună lui Victor Ponta că sunt parlamentari care au fost declaraţi incompatibili prin hotărâri definive şi ei sunt încă în Parlament? Să ştie şi domnul Ponta, şi domnul Iohannis. Lucrurile acestea se văd”.

Totodată, Traian Băsescu a remarcat că un element extrem de rău primit de toate cancelariile este rectificarea bugetară: “A fost semnalul discreditării tuturor semnalelor noastre că avem nevoie de prezenţă NATO. Foarte multe cancelarii s-au întrebat cât de serioşi suntem când spunem că avem nevoie de aliaţi pentru a consolida flancul estic”.

Nuland, cu degetul spre liderii care protejează corupţii de urmărirea judiciară

“La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii”, a afirmat Victoria Nuland.

Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi “democraţia neliberală”, încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă? Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare“, a adăugat oficialul american, într-un discurs susţinutul la Washington în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum).

Egali cu Victor Ponta

Pe de altă parte, preşedintele Băsescu a arătat că “din documentele care există în dosar nu toate vinovăţiile sunt la fel – şi aşa rezultă şi din referatul procurorilor”. “Spre exemplu, Daniel Funeriu nu există nicio suspiciune cu privire la bani, la mită şi aşa mai departe, este doar în zona de eventual abuz în serviciu”, a menţionat Băsescu.

Şeful statului a ţinut să facă precizarea că toţi cei 9 foşti miniştri nu au nicio calitate procesuală în acest moment – de suspect sau inculpat -, deşi DNA anunţă, într-un comunicat, că 7 dintre ei “ar fi săvârşit infracţiunile de luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă” iar ceilalţi doi – Funeriu şi Vreme – de abuz în serviciu.

“Doar în urma continuării anchetei procurorii pot să le dea o calitate sau alta, pot să-i scoată de sub urmărire penală. Altfel spus, în acest moment niciunul din cei 5 (pentru care a dat ok-ul astăzi) nu are nicio calitate, este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci când a fost vorba de domnul Victor Ponta. Deci, sunt egali ca şi situaţie. Ei nu au fost trimişi cu nicio calitate. Calitatea pe care le-o vor da eventual procurorii este ulterioară solicitării mele de începere a urmării penale. Deci nu au nicio calitate, sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile celor 5 la fel ca a lui Victor Ponta sau dacă Victor Ponta va dobândi vreo altă calitate mai târziu (în acest caz – n.r.)”, a insistat Băsescu.

Precizăm că Direcţia Naţională Anticorupţie a dat un răspuns solicitat de Evenimentul Zilei în care a precizat că premierul Victor Ponta “nu are calitate de suspect sau inculpat în acest  dosar în acest moment”.

Încă 30 de zile de arest pentru președintele Siveco

Tot astăzi, Tribunalul București a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă emis pe numele președintei și fondatoarei companiei Siveco România, Irina Socol, în dosarul în care este acuzată de evaziune fiscală. În același dosar, judecătorii au prelungit mandatul de arestare și pe numele directorului comercial adjunct al Siveco, Aurora Crusti.

Procurorii Curţii de Apel București susțin că reprezentanții companiei Siveco România au creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale, prin care au evidențiat tranzacții fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.Cel mai probabil, Socol este unul dintre denunţători.

Denunţătorii, români. Intoxicarea cu Bittner

Preşedintele Băsescu susţine şi el, de altfel, că toţi cei care au făcut denunţuri în dosarul licenţelor Microsoft sunt români.

”Am văzut aventura bittneriană puternic lansată pe piaţă şi susţinută. În opinia mea, e o intoxicare. Acest dosar nu porneşte de la declaraţiile sau spovedania lui Bittner, despre care nu se face nicio referire aici”, a precizat Băsescu.

El a adăugat că structurile de securitate au semnalat riscuri de incorectă gestionare a contactului Microsoft în 2009, iar informaţia a fost transmisă şi instituţiilor cu responsabilităţi.

Ancheta a trenat până acum pentru că a fost ”extrem de dificil de mers înapoi la iniţierea contractului”.

”Vă asigur că nimic din ce este în acest dosar nu provine de la Bittner. Informaţiile mele sunt că nu a fost căutat de nimeni Bittner prin SUA. E un lucru pornit din 2009 şi s-a ajuns în 2014 la unele clarificări. Asta ca informaţie pentru dumneavoastră, că am văzut tot soiul de abordări de genul «a venit, le-a pus dosarul, nu au ce să facă procurorii». Cei care spun aşa pot fi suspectaţi că servesc ale interese şi, să nu se supere pe mine, poate au făcut-o din naivitate”, a insistat şeful statului.

Băsescu a arătat că “s-a muncit în comisiile rogatorii cu alte state, dar munca aceasta a fost pornită din România în baza unor sesizări ale strucuturilor cu responsabiliăţi, din 2009”.

Că lucrurile au mers mai repede sau mai încet e altă treabă. Cei care au vorbit sunt numai români. Încă nu a vorbit niciun străin pentru DNA; cei care au făcut denunţuri – ca să folosesc termenii din dosar”, a conchis Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.