Băsescu, spre Bruxelles: România are alocaţi 33 mld euro de la UE în bugetul 2007-2013, iar absorbţia este de 9,72%

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, înainte de plecarea la Bruxelles, unde se va discuta în Consiliul European bugetul UE pe 2014-2020, că datele exacte din exerciţiul bugetar pe 2007-2013 pentru România sunt următoarele: 5,586 miliarde euro la plăţi directe pentru PAC, 8,124 mld euro pentru dezvoltare rurală şi 19,667 mld euro pentru politica de coeziune, iar absorbţia este sub 10%. În ultimele zile au fost vehiculate de politicieni procente mult mai optimiste privind absorbţia fondurilor europene, inclusiv ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, avansând procentul de 20%. Cât priveşte negocierile pentru viitorul Buget, şeful statului admite că vor fi dificile şi că există chiar posibilitatea să nu se cadă de acord din prima şi să mai aibă loc un Consiliu.

 “Aş vrea să mai clarificăm un lucru – şi vă spun acest lucru ca participant la adoptarea bugetului pe care îl executăm aici, a bugetului 2007 – 2013: cifrele exacte care au fost alocate României pentru bugetul 2007 – 2013 sunt următoarele: la plăţi directe în agricultură, deci pe politica agricolă comună au fost alocate 5,586 miliarde euro, pentru dezvoltare rurală au fost alocate 8,124 de miliarde de euro, iar pentru politica de coeziune 19,667 miliarde euro. Total: 33,377 miliarde euro, care pe parcurs au fost sau sunt indexaţi cu inflaţia”, a precizat şeful statului.

La capitolul absorbţie, Traian Băsescu a explicat că atât Comisia Europeană, cât şi Consiliul European au un singur mod de a citi execuţia bugetului, a nivelul de absorbţie, şi anume “sumele pe care le-au virat acasă”.

“Sigur, sunt facturi care aşteaptă să fie plătite dacă vor fi aprobate, dacă documentaţia va fi corectă. (…) Absorbţia de astăzi este 9,72%. (…). Aş vrea să fiu foarte clar, că nu vreau să introducem citiri diferite ale execuţiei fondurilor de coeziune: Comisia Europeană, Uniunea Europeană, Consiliul European au un singur mod de a citi privind execuţia bugetului, nivelul de absorbţie, şi anume sumele pe care le-au virat acasă”, a arătat el.

Negociere dificilă, posibil nicio soluţie

Preşedintele a menţionat că la Bruxelles va fi o negociere dificilă şi că s-ar putea să nu se ajungă acum la o soluţie. “Am să particip cu o delegaţie la Consiliul European care se va desfăşura, să sperăm, doar joi şi vineri, dacă se va găsi o soluţie, e posibil şi sâmbătă. Este primul Consiliu European fără limită de timp. Aşa a fost şi cel din decembrie 2006, când s-a stabilit bugetul pentru 2007-2013. Va fi o negociere dificilă şi, pot să vă spun, din contactele pe care le-am avut cu o mare parte din membrii Consiliului European, că toţi au nemulţumiri, dar există dorinţa de a se ajunge la o înţelegere negociată, care să rezolve în linii mari acomodarea interesului naţional cu interesul major al menţinerii unei Europe unite. Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu să nu ajungem la o soluţie, nu este exclusă această variantă, dar părerea mea este că toţi vor să ajungem la o soluţie sau aproape toţi”, a spus Băsescu.

Rompuy vrea o reducere de 75-80 de miliarde în bugetul UE

În cursul dimineţii de joi, şeful statului urmează să se întâlnească cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, pentru a-i transmite poziţia României referitoare la propunerea înaintată de liderul european privind bugetul UE pe 2014-2020.

Şeful statului a amintit că preşedintele Consiliului European vrea o reducere a bugetului UE, nu numai al României.

“În ceea ce ne priveşte, aşa cum am informat o mare parte din parteneri, inclusiv pe domnul preşedinte Van Rompuy, cu care am discutat propunerea pe care a avansat-o dânsul, care vizează o reducere de 75-80 de miliarde, că lucrurile trebuie negociate”, a adăugat preşedintele.

Statele bogate nu mai vor să contribuie cu sume mari, scormonindu-se prin buzunare pentru investiţiile proprii.

Derapajele din vară creează probleme României

Cât priveşte ţara noastră, lucrurile nu stau deloc pe roze, deşi Băsescu se declară optimist: „Toţi spun că suntem într-o poziţie dificilă de negociere şi eu nu contest acest lucru. Ştim că sunt aprecieri că în vară România ar fi avut derapaje de la statul de drept, ştim că avem o absorbţie redusă, de 9,72% pe fondurile de coeziune. (…) Dar, asta mă caracterizează: şi în cele mai dificile momente nu am pesimismul ca principal mod de a acţiona şi ca principală stare de lucru”, a menţionat preşedintele Băsescu.

El a ţinut să salute decizia Curţii Constituţionale privind punerea în executare, de către Senat, a sentinţei privind revocarea din funcţie a lui Mircea Diaconu, declarat incompatibil.

Salut decizia Curţii Constituţionale, care a pus justiţia deasupra deciziilor politice, fie ele şi ale Parlamentului. Poate se vor face progrese care să ne ajute în crearea aprecierii că România este stat de drept şi inclusiv politicienii înţeleg asta. Sper ca şi Camera Deputaţilor să găsească resurse ca înainte de terminarea mandatului să rezolve blocajele aşezate în faţa justiţiei la Camera Deputaţilor“, a spus Băsescu. “”, a adăugat el.

Pe poziţie opusă, premierul Victor Ponta consideră că lui Diaconu „i se întâmplă o mare nedreptate” prin punerea în aplicare a sentinţei judecătoreşti.  “Este o decizie care se respectă. E o mare nedreptate ce i se întâmplă lui Mircea Diaconu. Nu ştiu de ce e aşa de fericit domnul Băsescu că l-a învins pe Mircea Diaconu. Întrebaţi românii pe cine iubesc mai tare: pe Mircea Diaconu sau pe Traian Băsescu sau pe judecătorii de la Curtea Constituţională?, a spus Ponta, la Târgu-Jiu.

Momentul adevărului

“Din punctul meu de vedere, acest Consiliu este fundamental pentru a pune într-un fel sau altul semnul egal între ce declarăm, ca oameni politici, şi ce facem când avem în faţă cel mai important instrument de a face ceea ce declarăm. Adică, vorbim de coeziune, vorbim de reducerea decalajelor între noii membri şi statele vechi, vorbim de solidaritate. Aceste trei lucruri trebuie să se reflecte în buget, chiar dacă, pe de altă parte, trebuie înţeles că la rându-le donatorii sunt într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic, adică este recesiune peste tot, toate statele membre UE fac reduceri de bugete. Dar, sunt nişte principii ale Uniunii Europene care ne obligă pentru a fi credibili în faţa populaţiei Uniunii, în faţa naţiunilor din Uniunea Europeană, ne obligă să facem, să apropiem cât mai mult acţiunea concretă de declaraţii”, a mai spus el.

Memorandumul lui Ponta, votat orbeşte de Parlament

Guvernul a aprobat marţi un Memorandum – votat ulterior şi în Parlament, deşi a fost secretizat de premierul Victor Ponta – ce cuprinde condiţiile pe care ar trebui să le impună România la Bruxelles. Documentul nu este însă obligatoriu, ci doar consultativ.

Memorandumul avizat de Guvern privind bugetul UE pentru 2014-2020 arată că România ar trebui să folosească dreptul de veto dacă preşedintele van Rompuy va menţine o poziţie fermă legată de reducerea alocărilor inclusiv pentru România, mizându-se pe o renegociere în 2013.

Traian Băsescu a spus însă că nu va utiliza dreptul de veto, întrucât acest lucru exclude orice negociere. Pe de altă parte, deşi votat marţi, Memorandumul a fost trimis Preşedinţiei abia miercuri după-amiază, când delegaţia se afla deja în avion spre Bruxelles.

Comisia Europeană a propus pentru România 50 de miliarde de euro în exerciţiul bugetar 2014-2020, însă Van Rompuy a cerut o reducere de 8 miliarde.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.