Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Berlin, unde se află într-o vizită de lucru, că instituţiile statului au început să lupte fără menajamente cu corupţia din România, astfel că în ultimii ani au fost condamnaţi definitiv 7 miniştri şi 18 membri ai Parlamentului, iar în primă instanţă au deja condamnări alţi 5 miniştri şi alţi circa 20 de parlamentari. Şeful statului a arătat însă că „avem încă probleme cu selectarea politicienilor care ajung în Parlament” şi că ştie că statul de drept din România este un subiect larg dezbătut în Uniunea Europeană.
„Am văzut formulări, de multe ori nefericite, spunând: “Corupţia în România este sistemică, corupţia în România este endemică”. Contrazic aceste afirmaţii. Vreau să ştiţi că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente cu corupţia şi este, dacă vreţi, o bucurie a mandatului meu că am reuşit să ţin Justiţia departe de influenţa politică, prin atribuţiunile pe care un preşedinte ales direct le are”, a spus Traian Băsescu, vineri, într-o conferinţă de presă cu jurnaliştii acreditaţi la Parlamentul gernam (Bundestag).
El a explicat că “preşedintele României are atribuţiuni asemănătoare cu cele ale preşedintelui francez – puţin mai diminuate în unele zone, dar este un preşedinte ales direct, ceea ce mi-a permis protejarea justiţiei de influenţa politicului”.
“Vă dau câteva cifre care au fost consolidate, chiar şi prin decizii definitive, de ieri. În momentul de faţă, în România au fost condamnaţi 7 miniştri, condamnaţi definitiv. De asemenea, au fost definitiv condamnaţi 18 membri ai Parlamentului. În acelaşi timp, deja au condamnări într-o primă instanţă alţi 5 miniştri şi alţi circa 20 de parlamentari”, a adăugat el.
Traian Băsescu a insistat că „instituţiile statului român nu se mai joacă cu politicienii corupţi” iar „această perioadă în care au fost, s-a reuşit izolarea justiţiei de influenţa politică, a făcut ca judecătorii, procurorii din România să nu mai aibă complexe faţă de oamenii politici”.
„Ceea ce este un bun câştigat şi cred că aceste acţiuni ale instanţelor româneşti îi vor convinge, dacă nu prin educaţie, măcar de frică, pe politicieni că vremea în care administrau avuţia naţională prin natura funcţiilor pe care le au, de multe ori în folosul lor, este o vreme trecută în România. Sigur, mai avem destule lucruri în acest domeniu. În primul rând, educarea populaţiei. Dar am convingerea că România este pe un drum bun”, a precizat şeful statului.
Parlamentari fără selecţie
Pe de altă parte, Traian Băsescu a arătat că în România “au fost majorităţi parlamentare care au încercat să nesocotească faptul că România a îndeplinit de mult criteriile de la Copenhaga, care vizează statul de drept”.
“Au fost încercări de nerespectare a statului de drept în vara anului 2012, ca de altfel şi în luna decembrie 2013. Ce este semnificativ din acest punct de vedere, şi este relevat şi în raportul de monitorizare al Comisiei Europene: semnificativ este că instituţiile statului au oprit încercările de a nesocoti statul de drept, fie că discutăm de decizii ale Curţii Constituţionale, decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau acţiuni ale Parchetului General”, a spus preşedintele.
El a admis că există încă probleme cu selectarea politicienilor care ajung în Parlament, adăugând: “Partidele încă nu au responsabilitatea selecţiei celor mai buni oameni pe care îi au la dispoziţie. Convingerea mea este că lecţiile ultimilor doi ani pentru actuala majoritate parlamentară vor duce la o revoluţionare a modului de selectare a oamenilor politici”.
Parteneri ai comunităţii de afaceri germane
În privinţa relaţiilor pe care ţara noastră le are cu Germania, Traian Băsescu a spus că “politic, este o relaţie excelentă” iar din punct de vedere economic “ne propunem ca în continuare să fim parteneri ai comunităţii de afaceri germane, ai oamenilor de afaceri germani, ai firmelor germane, pentru că acest lucru a asigurat, a garantat un transfer de înaltă tehnologie în România şi, în acelaşi timp, a adus principii de management, de eficienţă managerială, pe care România nu le avea”.
Preşedintele a amintit că “pentru noi, relaţia cu Germania este foarte importată şi din punct de vedere al comerţului bilateral”.
“Pentru România, Germania este cea mai mare piaţă. Spre exemplu, în anul 2012, pentru care avem cifrele finale, exporturile româneşti în Germania au fost de 8,4 miliarde, iar importurile de 9,3 miliarde, iar anul acesta estimăm o creştere de cel puţin 8% atunci când vom avea cifrele complete cu privire la schimburile comerciale, ceea ce înseamnă că vom fi foarte aproape de un volum al schimburilor comeciale de 20 de miliarde de euro”, a arătat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu se află vineri şi sâmbătă în Germania, unde s-a întâlnit ieri cu preşedintele Joachim Gauck şi cu Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European, şi a participat la “conferinţa federală de presă cu jurnaliştii acreditaţi la Parlamentul german”.
Astăzi, Traian Băsescu are avut o întrevedere cu Gerda Hasselfeldt, șefa fracțiunii CSU din Bundestagul Republicii Federale Germania, și cu domnul Bernd Fabritius, membru în Bundestagul Republicii Federale Germania, președinte al Federației Sașilor Transilvăneni.
La ora 18.00 (ora României), şeful statului va participa, la München, la Cea de-a 50-a Conferință pentru Securitate, sesiunea „Global Power and Regional Stability”.
Magda SEVERIN