Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, că structurile de informaţii ale statului (SPP, SRI, DGIPI – Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, fostul “Doi şi-un sfert”, serviciul secret al MAI) nu l-au avertizat asupra relaţiei dintre fratele său, arestat în urmă cu câteva zile pentru trafic de influenţă, şi familia lui Bercea Mondial. Cu alte cuvinte, legăturile întinse pe ani de zile între Mircea Băsescu şi clanul interlop nu au constituit, pentru serviciile de informaţii, o problemă de siguranţă naţională, iar acest lucru va trebui clarificat în primul rând de George Maior, şeful SRI, dar şi de şefii MAI şi ai DGIPI – schimbaţi frecvent din 2011 încoace (4 miniştri de Interne şi 2 şefi DGIPI) -, dar şi ai Poliţiei Române, care ar trebuie să ţină sub control toate clanurile infracţionale.
UPDATE 24 iunie, ora 16.00: Şeful SRI, George Maior, confirmă că şeful statului nu a fost informat de SRI în legătură cu clanul Bercea.
Singura notificare a fost emisă în 29 octombrie 2009, abia la o lună şi jumătate după ce Traian Băsescu participase la Costeşti, la binecunoscutul Târg al Romilor, în 8 septembrie acelaşi an, de Sfânta Maria Mică, unde a venit şi interlopul Bercea, care a ţinut să-i lege cu mâinile sale la gât un galben Mariei Băsescu, cadou despre care şeful statului spune că nu l-a păstrat, ci se află depus la Administraţia Prezidenţială.
UPDATE 24 iunie, ora 14.00: Elena Udrea, preşedintele PMP, a depus o plângere la DNA împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru trafic de influenţă în favoarea lui Dinu Patriciu, după 9 ani de la celebrul “bileţel roz” – care, de fapt, era galben -, pe care Udrea l-a depus ca probă la dosar.
La vremea respectivă Parchetul nu s-a autosesizat. Ba, mai mult, a respins o plângere depusă însă pe “tentativă de favorizare a infractorului” şi nu pe trafic de influenţă.
”Tăriceanu ar trebui să îşi dea de urgenţă demisia din fruntea Senatului. El este ultimul om care ar putea vorbi despre onoare sau justiţie, în condiţiile în care acum nu este decât o marionetă în mâinile lui Dan Voiculescu şi a tuturor celor care au problerme cu legea şi vor să scape nepedepsiţi, după ce au prăduit România. Sunt convinsă că DNA de acum va putea face mult mai multă lumină în acest caz decât Parchetul General de atunci, pe care majoritatea PNL-PSD îl controla”, a scris Udrea pe Facebook.
În replică, Tăriceanu a declarat că singurul lucru pe care doreşte să îl comenteze este că ”DNA va putea să analizeze, şi justiţia trebuie să funcţioneze”.
În timp ce Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, cer majorităţii parlamentare să voteze o declaraţie politică prin care să ceară demisia şefului statului cu 5 luni înainte de termen, Băsescu le reaminteşte că nu a comis nicio ilegalitate, spre deosebire de ei: premierul, din biroul căruia baronul Duicu îşi trafica influenţa, iar fostul premier – acum preşedinte al Senatului -, când i-a trimis la Cotroceni bileţelul ca să-l scape pe Patriciu de dosarul penal.
Sâmbătă, Călin Popescu Tăriceanu, instalat de câteva luni preşedinte al Senatului, a anunţat că va cere Comisiei de control a Parlamentului asupra SRI să spună „dacă SRI a ştiut despre vizitele lui Traian Băsescu acasă la Bercea Mondial”, deşi şeful statului nu a făcut niciodată o astfel de deplasare.
În schimb, Tăriceanu – care ar deveni preşedinte interimar în cazul demisiei lui Băsescu – nu s-a arătat nicio clipă interesat să vadă dacă serviciile secrete ştiau şi l-au avertizat pe şeful statului asupra conexiunilor dintre Mircea Băsescu şi clanul de interlopi.
Tăriceanu se şi vede preşedinte interimar
În 2007, Tăriceanu comitea un flagrant trafic de influenţă, trimiţându-i, în calitate de premier, lui Băsescu, prin Elena Udrea, un bileţel prin care îi cerea să intervină în justiţie în dosarul penal al omului de afaceri Dinu Patriciu.
Iată conţinutul bileţelului galben (care în presă a apărut ca fiind roz):
“1. Dragă Traian, îţi trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetările care au loc. 2. Dacă ai ocazia, să vorbeşti la Parchet despre subiect?”, scria Tăriceanu, care şi semna.
Băsescu l-a acuzat la acea dată pe premier că i-a propus un parteneriat cu “oligarhiile”, pe care nu l-a acceptat. A şi fost depusă o plângere la DNA, dar greşită, pe tentativă de favorizare a infractorului şi nu pe trafic de influenţă, astfel că a fost respinsă.
Tăriceanu duce scandalul în Parlament
Astăzi, Tăriceanu a declarat că Senatul va cere în cadrul şedinţei de plen demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu.
Replica şefului statului nu a întârziat: „N-am avut niciun fel de informaţii nici de la el (Mircea Băsescu – n.r.) despre relaţia Sandu Anghel – Mircea Băsescu şi nici de la structurile de informaţii ale statului – ca să clarificăm şi acest subiect. Deci, nicio structură de informaţii a statului român nu m-a notificat, nu m-a informat cu privire la relaţia Sandu Anghel – Mircea Băsescu”, a spus preşedintele, într-o declaraţie la Cotroceni.
Interlopul, ani grei la puşcărie
Traian Băsescu a adăugat că “orice suspiciune în ceea ce mă priveşte legată de intervenţia în procesul lui Sandu Anghel este demontată chiar de realitate”.
“Şi realitatea este următoarea: niciodată nu am apelat la vreun poliţist, procuror sau judecător în mod direct sau prin intermediari pentru intervenţie în vreun dosar sau în vreo anchetă, iar a doua realitate este că în numai 3 ani dosarul lui Sandu Anghel a parcurs toată linia justiţiei româneşti, ceea ce înseamnă condamnare la tribunalul Slatina, condamnare la Curtea de Apel Craiova, condamnare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – şi nu orice condamnare, ci condamnare la ani grei de închisoare”, a precizat preşedintele.
“Deci, nu există niciun motiv ca cineva să suspecteze că preşedintele ar fi intervenit în procesul acestui domn Sandu Anghel sau al membrilor familiei sale”, a punctat el.
Campania Voiculescu – Ponta
“De aceea îmi este foarte greu să înţeleg în aceşti parametri logica campaniei pe care o desfăşoară domnul Voiculescu sau solicitarea primului-ministru. Nici n-aş vorbi în locul primului-ministru când discutăm despre o suspiciune de trafic de influenţă, iar mai săptămânile trecute, chiar în birou la dânsul se făcea trafic de influenţă cu baronul Duicu. Sau solicitarea de demisie a domnului Tăriceanu care, când era prim-ministru, îmi trimitea bileţele să intervin în favoarea lui Dinu Patriciu”, a acuzat Băsescu.
Şeful statului s-a declart însă convins că “aceasta este o motivaţie sub care se ascunde de fapt setea de acaparare a justiţiei”.
Ordinul lui “Felix”: “Preşedintele nu îşi va termina mandatul”
“Domnul Voiculescu, care are o condamnare în primă instanţă la 5 ani şi care acum vreo lună spunea “Preşedintele nu îşi va termina mandatul”, este nerăbdător să aibă la Cotroceni un preşedinte-marionetă care să îi satisfacă solicitările de numire în funcţii importante în justiţia română, a unor oameni pe care să îi controleze”, a mai acuzat Băsescu.
“Vrea să scape de actuala structură de conducere – fie că vorbim de DNA, fie că vorbim de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fie că vorbim de Parchetul General, fie că vorbim de alţi judecători incomozi, pentru că nu numai şefii acestor structuri sunt incomozi pentru cei suspectaţi de corupţie – şi aici îl introduc şi pe fratele meu. Este o grupare importantă în lumea politică, care îşi doreşte o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se întâmplă în justiţie”, a adăugat el.
Băsescu: “Îmi voi duce mandatul până la ultima zi”
“Vreau să îi avertizez că cel puţin în mandatul meu, pe care mi-l voi duce până la ultima zi, nu vor acapara justiţia. Nu vor avea justiţia la cheremul lor. Şi ar trebui să mai ţină cont de un lucru: sunt mult prea mulţi judecători şi procurori care n-ar mai asculta de comenzi politice, aşa că atunci când eventual vor ajunge la putere vor avea surprize mari. Vor avea surpriza să constate că nu pot controla justiţia în măsura în care ar dori să o controleze, chiar dacă ar numi nişte şefi controlaţi de ei – şefi de instituţii, şefi de secţii, în structurile de justiţie”, a avertizat preşedintele.
Traian Băsescu a mai spus că “subordonaţii politici ai domnului Voiculescu, Călin-Anton Popescu-Tăriceanu şi Victor-Viorel Ponta, au găsit cu cale să mobilizeze majoritatea parlamentară pentru o declaraţie a Parlamentului prin care cer demisia preşedintelui”.
Majoritatea parlamentară, compromisă de marţea neagră
“Oameni buni, mi-e cam greu să iau în serios o declaraţie a unei majorităţi parlamentare care a gestionat marţea neagră. A unei majorităţi parlamentare care a respins de vreo zece ori – şi sunt acolo, vor vota zilele următoare această declaraţie -, sunt vreo zece senatori şi deputaţi pentru care justiţia a cerut să îi aibă la dispoziţie în vederea unor anchete. Ce credibilitate au în faţa mea, atât timp cât eu am privit pur şi simplu, ca oricare dintre dumneavoastră, la declanşarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu şi care l-au dus în arest preventiv”, a denunţat Băsescu.
El a adăugat că nu spune că fratele său este vinovat – “Va trebui să hotărască o instanţă acest lucru” – dar nu a înţeles în niciun fel să obstrucţioneze justiţia, “nici măcar să dau un telefon să întreb pentru ce este anchetat sau arestat” Mircea Băsescu.
“Am privit ca şi dumneavoastră la televizor, văzând şi filmuleţele, văzând şi acţiunea justiţiei. Care este înălţimea morală a acestor politicieni care s-au sustras urmăririi penale să vină astăzi să dea lecţii? Repet, eu nu spun că evenimentul care s-a petrecut cu fratele meu este un eveniment fericit. Dimpotrivă, este un lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple. Dar avem abordări diferite vizavi de responsabilitatea în faţa legii, asta este evident. Deci îi anunţ pe aceşti domni că nu voi lua în consideraţie nici strigătele lor, şi nici declaraţii ale Parlamentului”, a mai spus el.
Iohannis, pus la colţ
Preşedintele l-a taxat şi pe Iohannis, care a întregit corul celor care îi solicită demisia de la Cotroceni: “Şi îmi vine să râd şi de solicitarea domnului Iohannis, care şi dânsul este de părere că ar trebui să demisionez pentru fapte pe care nu le-am comis, în condiţiile în care nu-l văd suficient de întremat pentru a declanşa o campanie prezidenţială. Cred că lipsa de experienţă îi joacă feste, din acest punct de vedere. Dacă dânsul crede că-i pregătit să candideze la prezidenţiale, eu îi spun din experienţă că mai are nevoie de câteva luni să se ranforseze alianţa sau mai ştiu eu ce. Deci îi recomand să nu-şi dorească atât de tare acest lucru. La ceilalţi, mi-e clară lipsa de moralitate, la cei pe care i-am enunţat mai înainte”.
Băsescu: Nu îmi calc principiile
Traian Băsescu a insistat că dacă fratele lui a încălcat legea va răspunde, iar din punctul său de vedere “întâmplarea pe care nu mi-aş fi dorit-o niciodată şi pentru care cer scuze românilor este arestarea fratelui meu”.
“Nu mi-aş fi dorit-o niciodată, dar în acelaşi timp ea se constituie într-o probă care demontează sloganul, marota actualei majorităţi parlamentare şi guvernamentale că preşedintele dirijează tot, el spune pe cine arestăm, el spune ce dosare, el spune… Este o minciună care a fost demontată de această întâmplare nefericită şi confirmă ceea ce spun de ani de zile: niciodată n-am intervenit în vreun dosar, indiferent care este nivelul de construcţie al unui dosar, poliţist, procuror, judecător. N-am făcut aşa ceva, pentru că mi-aş fi contrazis exact principiile”, a arătat şeful statului.
Traian Băsescu a mai spus că obiectivul său este ca “până la sfârşitul mandatului, până în ultima zi a mandatului meu, să continue procesul de consolidare a justiţiei, să continue lupta anticorupţie cu toată forţa statului şi aş vrea, mi-aş dori mult ca până la sfârşitul mandatului România să înceapă procesul de intrare în Schengen”.
Noul ginere, urmărit penal
Preşedintele s-a referit şi la “anunţul Parchetului General cu privire la începerea urmăririi penale a ginerelui său, avocatul Radu Pricop, noul soţ al Ioanei Băsescu şi fiul unui fost senator PSD: “Nu ştiu despre ce este vorba, dar, cu certitudine, toţi românii trebuie să răspundă în faţa legii”, s-a rezumat el să spună.
Magda SEVERIN