Băsescu: “Sunt unii care la viaţa lor nu au negociat decât funcţii de partid. Îi invit să nu dea lecţii. Avem un buget de la UE cu 6 mld. euro mai mare. E maxim ce se putea obţine”

“Sunt unii care la viaţa lor nu au negociat decât funcţii de partid, nu au negociat cu alte state, pe spinarea contribuabililor din alte ţări. Lipsa lor de experienţă foarte uşor se poate vedea în modul în care au negociat acordul cu Fondul (FMI). Îi invit să nu dea lecţii”, i-a admonestat preşedintele Traian Băsescu duminică, pe useliştii care l-au criticat în cor, în frunte cu premierul Victor Ponta, că nu a obţinut un buget mai mare de la Uniunea Europeană pentru 2014-2020. Amintim că în exerciţiul bugetar 2007-2013 România a obţinut 33 de miliarde de euro, dar guvernele Tăriceanu, Boc, MRU şi Ponta I nu au reuşit să absoarbă decât 11,47% din sumă. Acum, Guvernul Ponta II are la dispoziţie aproape 40 de miliarde de euro şi e nemulţumit.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis politicienilor dezamăgiţi  să îşi instruiască grupurile parlamentare din Parlamentul European să obţină sume mai mari. Dar recomandarea sa este ca aceştia să susţină  fără rezerve proiectul de buget aşa cum el a fost stabilit în Consiliul European din 7-8 februarie 2013.

“Eu am disponibilitatea să am o discuţie cu europarlamentarii români, indiferent din ce grup politic fac parte, pentru a ne putea corela poziţiile şi argumentele. Eu cred că, dacă în dezbaterea din Consiliu eu am reuşit să am argumentele necesare, acelaşi tip de argumente trebuie utilizate şi în dezbaterea din Parlamentul European”, a arătat el.

Pe de altă parte, Traian Băsescu arată că bugetul de 48 de miliarde de euro vehiculat de uselişti “este o minciună”:  “Eu nu am văzut nicăieri cifra de 48 de miliarde în vreun document oficial. Deci este categoric o minciună. Nu am auzit niciodată luată în discuţia Consiliului European bugetul propus de Comisie”.

“Fac apel la europarlamentari să susţină acest buget”

“Avem certitudinea că avem un buget cu 6 miliarde de euro mai mare şi o creştere de 6 miliarde nu trebuie pusă sub riscul unei netreceri a bugetului prin Parlamentul European. Apelul meu pentru toate grupurile din PE în care se află reprezentanţi ai României este să susţină acest buget. Va garantez că nu pot obţine condiţii mai bune. Ştiu foarte bine atmosfera în care s-au desfăşurat negocierile”, a explicat şeful statului.

Dezamăgiţii ar fi obţinut doar bani de avion Bruxelles-Bucureşti

“Nu vă ascund că ştiind eforturile extraordinare cu care am obţinut aceste lucruri pentru România, tentaţia mea ar fi fost să mă rog să mai fie o discuţie şi să meargă cei dezamăgiţi. Sunt convins că poate ar fi obţinut bani de avion Bruxelles-Bucureşti.

Traian Băsescu i-a ironizat pe „părerologii care îşi zic analişti”, dar a ţinut să mulţumească statelor donatoare, statelor net contributitoare la bugetul UE: Germania, care contribuie cu 20% la bugetul Uniunii, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Austria, Finlanda, Luxemburg. “Sunt state datorită cărora noi putem primi un buget important pentru propria noastră dezvoltare, în aşa fel încât să reducem decalajele de dezvoltare dintre România şi statele avansate”, a precizat preşedintele.

10% în plus la coeziune, 27% la politica agricolă comună

Băsescu  a insistat că avem o creştere de 10% procente pe fonduri de coeziune (21,8 mld. euro) şi  de 27% pe fondurile destinate Politicii agricole comune (17,5 mld. euro). Pentu plăţi directe avem ‘4,7 miliarde în plus, ceea ce îi va ajuta foarte mult pe fermieri să-şi acopere costurile pentru asigurarea recoltelor de care România are nevoie.

La aceştia se adaugă fonduri de 125 mil euro pentru diminuarea şomajului în rândul tinerilor şi câte 60 de mil de euro în următorii 7 ani pentru oamenii săraci din mediul rural.

“Vreau să ne fie foarte clar – aceşti bani provin din taxele şi contribuţiile cetăţenilor din Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Austria, Finlanda, Luxemburg, Suedia şi altele. Deci, de acolo vin aceşti bani. Să ştiţi că nu-i tipăreşte Uniunea Europeană sau Comisia Europeană. Eu cred că, în această perioadă, în care toate statele au probleme legate de criză, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să luăm notă de faptul că Uniunea funcţionează pe principiul solidarităţii şi cetăţenii din statele net contributoare sunt solidari cu interesele României, ale cetăţenilor români, ca şi noi să ne dezvoltăm mai rapid decât ne permit propriile resurse. (…) I-am primit pentru a ne dezvolta şi ar fi păcat să tratăm acest lucru cu îndârjire politică, cu lipsă de respect şi, dacă vreţi, cu lipsă de responsabilitate”, a punctat şeful statului.

Rată de absorbţie penibil de redusă

Traian Băsescu a arătat că “România a obţinut maxim ce se putea obţine în ceea ce priveşte fondurile de coeziune” şi a arătat ce grad mic de absorbţie a fondurilor europene avem.

“Nu vă ascund că am avut greutăţi enorme în a convinge că putem cheltui mai mult cu 2 miliarde decât avem în acest exerciţiu bugetar, din cauza nivelului de absorbţie foarte scăzut pe care România îl are după 5 ani de la începerea exerciţiului bugetar curent. Şi vă dau câteva cifre. Nu sunt de la mine, sunt luate de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. La Transporturi am absorbit doar 6,46% din fonduri, astăzi, la 5 ani de la începerea exerciţiului bugetar. La POSDRU am absorbit 7,73%, iar media generală, procentul general de absorbţie, adică plăţi recunoscute şi rambursate de Comisia Europeană, 11,47% din ce avem alocat”, a precizat el.

“Domnii dezamăgiţi ar trebui să se bată să cheltuim banii”

Preşedintele a explicat că “atunci când ai asemenea cifre este extrem de greu să negociezi o creştere a fondurilor alocate”. “Totuşi, am găsit până la urmă înţelegere pentru o creştere de 10%, angajându-mă că vom avea o absorbţie foarte bună. Nu este uşor să obţii ceva când te contrazic realităţile de la tine de acasă. Asta aş vrea să ştiţi”, a adăugat el.

Şi, pentru ca lucrurile să fie şi mai clare, Băsescu a lăsat deoparte procentele şi a trecut pe cifre. “În momentul de faţă, pentru că poate procentele nu spun foarte mult, România a primit de la Comisia Europeană, în baza facturilor confirmate, 2,2 miliarde de euro din 19,8 miliarde de euro. Şi mai avem facturi depuse până la suma de 2,8 miliarde de euro. Deci, 2,2 ne-au fost rambursate, deja ne-au fost plătite de Uniunea Europeană. Ar mai fi 600 de milioane facturi care sunt în verificare. Să sperăm că vor fi plătite şi acelea. Aici suntem acum, iar domnii care îşi manifestă dezamăgirea ar trebui în primul rând să se bată să cheltuim banii, să probăm că putem să îi cheltuim”, a conchis preşedintele.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.