Bitcoin este un sistem de plata electronica descentralizat si o moneda digitala creata in 2009 de Satoshi Nakamoto. Numele Bitcoin se refera, de asemenea, si la programul cu sursa deschisa pentru folosirea acestor monede, cat si la reteaua peer-to-peer pe care acesta o formeaza. Popularitatea acestei modalitati de plata este in crestere, desi nu putine au fost zvonurile care anuntau „incetarea din viata” a Bitcoin.
Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazeaza pe increderea intr-un emitent central. Bitcoin foloseste o baza de date distribuita peste noduri ale unei retele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzactiile si se foloseste de criptografie pentru a furniza functii de baza pentru securitate, cum ar fi asigurarea ca bitcoinii nu pot fi cheltuiti decat de cel care ii detine si doar o singura data. Constructia monedei Bitcoin permite detinerea si transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvati pe un computer personal sau telefon mobil sub forma unui fisier „portofel” si pot fi trimisi prin intermediul internetului oricarei persoane cu o adresa Bitcoin. Topologia „de la egal la egal” si lipsa unei administratii centrale fac nefezabil ca o autoritate, un guvern etc sa manipuleze valoarea Bitcoinului sau sa introduca inflatie prin producerea lor.
Adrese si tranzactii
Portofelul utilizatorului contine un numar arbitrar de perechi de chei criptografice. Cheile publice – sau adrese Bitcoin – functioneaza ca punctul terminal de primire a tuturor platilor. Adresele nu contin nicio informatie despre detinatorul lor si sunt, in general, anonime. Acestea sunt siruri de numere si litere aleatorii, de aproximativ 33 de caractere, intotdeauna incepand cu cifra 1. Utilizatorii Bitcoin pot detine multiple adrese si au posibilitatea de a genera noi adrese fara limite practice. Crearea de adrese de unica folosinta ajuta la mentinerea anonimatului utilizatorului. Cand un utilizator transfera o suma catre un altul, primul renunta la proprietatea pe bitcoinii trimisi prin adaugarea cheii publice a celuilalt si semnandu-i cu propria cheie privata. Restul nodurilor din retea valideaza semnaturile criptografice si sumele tranzactiei inainte de a o accepta. Tranzactiile sunt realizate, asa cum am amintit, prin intermediul unui „portofel Bitcoin” (Bitcoin wallet), o aplicatie care se conecteaza la reteaua Bitcoin si permite pastrarea si tranzactionarea monedei cu orice alt utilizator.
Bitcoin in economie
In luna iulie a acestui an, numarul de bitcoin era de 14.446.075. La preturile curente, valoarea cumulativa a monedelor Bitcoin emise (indicator echivalent cu capitalizarea de piata) depaseste 7 miliarde USD. Economia Bitcoin este inca mica in relatie cu economiile stabilite cu mult timp in urma, iar programul este inca in stadiul beta de dezvoltare. Dar bunuri reale si servicii, cum ar fi masini uzate si contracte pentru dezvoltare de software independent, sunt acum tranzactionate prin intermediul acestui sistem. Bitcoinii sunt acceptati atat pentru servicii online cat si pentru bunuri tangibile, ba chiar si de catre unele fundatii, in calitate de donatii. De asemenea, site-urile de jocuri sau pariuri pe Bitcoin sunt din ce in ce mai multe. Persoane fizice sau juridice schimba monede fizice in Bitcoin si invers, tranzactiile avand loc prin intermediul unor site-uri de schimb. Diferitele scenarii presupuse de esec a monedei bitcoin includ o devalorizare a monedei, un numar in scadere de utilizatori sau o represiune a guvernului mondial asupra programului. Succesiunea la un alt sistem de moneda criptologica este, de asemenea posibila, daca o noua moneda ar fi creata si va fi considerata mai legitima (spre exemplu sa fie sustinuta de o mare companie de tehnologie sau institutie). Potrivit Wikipedia, de la primele tranzactii din 2009, Bitcoin a avut o evolutie relativ stabila pana in 2011, cursul de schimb in raport cu dolarul american crescand de la 0,30 USD pentru un Bitcoin (BTC), pana la aproximativ 17 USD. La inceputul anului 2011, o serie de probleme ale entitatilor care efectuau tranzactii in dolari au condus la scaderea rapida a cursului la valoarea de 5 USD/BTC. Anii 2011 si 2012 au fost perioade de consolidare, cursul variind destul de putin si ajungand la aproximativ 14 USD/BTC. In 2013, pretul unui Bitcoin a explodat de la 14$/BTC in ianuarie la un maxim istoric de peste 1.000 dolari in perioada noiembrie – decembrie 2013, in special din cauza crizei din Cipru, pentru a descreste, apoi, in 2014, pana la aproximativ 580. In prezent, cursul variaza intre 250-300 USD per bitcoin.
Raluca MIHAILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro