Salvat în septembrie 2012 “la pachet” cu liberalul Victor Paul Dobre, Laszlo Borbely nu scapă de dosarul penal, chiar dacă ambii nu au putut fi cercetaţi de procurorii DNA după ce plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor de a le ridica imunitatea.
Instanţa supremă a confirmat astăzi că dosarul de trafic de influenţă al lui Borbely – la data faptelor deputat şi ministru al Mediului în Guvernul Boc – a fost redeschis de procurorii DNA Oradea. Va urma o nouă cerere de ridicare a imunităţii acestuia, pe care Camera condusă de Valeriu Zgonea va trebui să probeze că respectă promisiunile făcute de premierul Victor Ponta.
“În temeiul art. 335 alin. 4 Cod procedură penală, confirmă redeschiderea urmăririi penale dispusă prin ordonanţa din 05 ianuarie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Oradea, în dosarul nr. 657/II.2/2014. Definitivă”, se arată în decizia ÎCCJ.
Potrivit noului Cod de procedură penală, atunci când se dispune revocarea unei soluţii de neîncepere a urmăririi penale, procurorul de caz trebuie să solicite unei instanţe competente confirmarea redeschiderii urmăririi penale. Iar cum Borbely este parlamentar, instanţa competentă în acest caz este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
NUP în urmă cu un an
Borbely părea scăpat de justiţie pentru mita luată în schimbul intervenţiei pentru ca anumite firme să obţină contracte din bani publici. În ianuarie anul trecut, DNA Oradea a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul acestuia, deoarece trebuia să trimită în judecată dosarul, cu ceilalţi inculpaţi.
Procurorii anticorupţie au demonstrat chiar şi cu stenograme că soţia lui Borbely i-a minţit, ştiind despre şpaga soţului, dar cum acesta beneficiază de imunitatea sporită ce li se acordă foştilor sau actualilor miniştri, cercetările în cazul lui nu au putut fi continuate.
Consilierul său, deferit justiţiei
În dosarul trimis spre judecată Tribunalului Oradea se află printre inculpaţi chiar consilierul lui Borbely de pe vremea când acesta era ministrul Mediului. El este acuzat de complicitate la infracțiunile de trafic de influență și cumpărare de influență.
Ceilalţi doi inculpaţi sunt Ioan Ciocan, patronul S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, şi Anton-Petru Molnar, administratorul de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acățari, ambii acuzaţi de cumpărare de influență.
Tupeu de fost ministru în două guverne
Borbely a fost susţinut puternic în Parlament nu numai de PSD şi – evident, de UDMR -, ci şi de PNL, el fiind ministru şi în Guvernul Tăriceanu, deoarece UDMR s-a regăsit în aproape toate guvernele postdecembriste.
Tupeul lui Borbely, bazat pe siguranţa că nu va fi lăsat niciodată de colegii din Parlament, a atins cote maxime în momentul în care a declarat: „Cazul meu este închis, Parlamentul este suveran, ştia şi Băsescu”.
Băsescu a cerut Camerei rediscutarea cazului
El s-a referit la solicitarea fostului preşedinte Traian Băsescu, înaintată Camerei Deputaţilor, de a rediscuta cererea DNA de încuviiţare a începerii urmăririi penale faţă de Borbely şi Dobre.
Şeful statului a avertizat atunci că votul de respingere din septembrie va reprezenta o bilă neagră în viitorul Raport MCV, de care depinde intrarea României în Schengen.
Ponta, ironic
Însă şi premierul Victor Ponta a luat foc – evident, împotriva lui Băsescu: “Nu e Băsescu preşedintele DNA să ceară rediscutatea cazurilor Borbely şi Dobre”.
Procurorii anticorupţie au demonstrat, după 14 luni de anchetă, că deputatul UDMR, pe vremea când era ministru al Mediului în Guvernul Boc, şi-a falsificat declaraţia de avere şi a făcut în două rânduri trafic de influenţă.
În cazul lui Victor Paul Dobre (PNL), fostul ministru delegat al Administraţiei în Cabinetul Ponta, faptele lui sunt comise după referendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, în vara lui 2012.
Dosarul lui Dobre nu a fost trimis în instanţă, dar nici liberalul nu a primit NUP, astfel că este de aşteptat ca DNA să reia şi în cazul lui cererea de ridicare a imunităţii parlamentare – imunitate sporită pentru miniştri şi foşti miniştri, printr-o lege pe care actualul Parlament nu vrea în ruptul capului să o abroge.
Magda SEVERIN