Bugetul UE 2014-2020, amânat. Băsescu, după negocieri: Am reuşit readucerea cofinanţării la 85%, de la 75%. Agricultorii vor avea 5 mld euro în plus

Summitul Consiliului European dedicat bugetului multianual al Uniunii Europene (2014-2020) s-a încheiat, vineri după-amiază, cu un eşec privind aprobarea bugetului, un acord fiind posibil la începutul anului 2013, a anunţat preşedintele Hermann Van Rompuy. Traian Băsescu susţine că România a reuşit, totuşi, ceva: să readucă la 85% cofinanţarea, de la 75% cât se propusese, şi că s-a acceptat ca prefinanţarea să fie 4%. Deşi nu s-a ajuns la acord pe buget, ceea ce s-a convenit aşa rămâne, a precizat el vineri seară, la finalul reuniunii de la Bruxelles. Şeful statului a mai anunţat că agricultorii vor primi 5 miliarde de euro în plkus faţă de cele 5,5 miliarde deja existente.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că “într-adevăr, nu s-a ajuns la un buget al Uniunii Europene pentru 2014 – 2020, dar, în mod categoric, s-au făcut progrese”.

“S-au făcut progrese pentru că, în timp ce pentru unele state esenţial este nivelul de contribuţie, pentru altele, esenţial este nivelul bugetelor de coeziune sau pentru Politica Agricolă Comună, am putea spune, este aparenta contradicţie între contributorii neţi şi beneficiarii neţi. Cert este că, deşi în această aparentă contradicţie s-au făcut foarte mulţi paşi pentru ajungerea la un buget al Uniunii în următorul Consiliu. O să vă spun şi de ce am această abordare. Sunt câteva elemente. Primul element a fost că solicitările de reducere a bugetului, venite din partea statelor membre net contributoare, variau între 50 de miliarde la 200 de miliarde. Măcar acum ştim precis un lucru: reducerea va fi de 100 de miliarde, reducerea faţă de propunerea Comisiei. Al doilea element pe care îl consider foarte important este că până în prezent s-au găsit nişte soluţii mai mult sau mai puţin acceptate, pentru reducerea a 70 de miliarde; urmează ca, până la următorul Consiliu, să se găsească soluţii pentru alte 30 de miliarde“.

Relaxarea condiţiilor de accesare a fondurilor europene

Şeful statului a precizat că „obiectivul negocierilor, cel puţin din punctul nostru de vedere, a fost relaxarea condiţiilor de accesare”.

„Documentul care a fost circulat ieri noapte şi care este rezultatul negocierilor atât între state cât şi a fiecărui stat cu preşedintele Consiliului, Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, reflectă aceste negocieri, aceste discuţii. Pentru România era foarte importantă condiţia de accesare a banilor europeni”, a afirmat preşedintele.

Lipsa banilor autohtoni pentru cofinanţare, care era o condiţie de folosire a banilor europeni, a fost problema pe care noi o aveam tot timpul, dar în ultimii ani aceasta se aude mult mai slab, a spus Băsescu.

“V-aş aduce aminte inclusiv că şi în 2011, şi în 2010, odată cu intrarea într-un proces puternic de restructurare bugetară, acel proces declanşat în mai 2010, tot timpul noi am obţinut unele facilităţi, cum ar fi includerea TVA în cheltuielile eligibile, cofinanţarea până la 95% cu bani europeni prin realizarea unui top-up de 10% peste cei 85% pe care deja îi aveam. Prefinanţarea a crescut de la 6% la 9% pentru România. Toate aceste lucruri ne-au permis să avem în buget banii necesari pentru cofinanţarea proiectelor europene”, a explicat şeful statului.

TVA eligibil şi cofinanţare 85% înseamnă 2,4 mld euro/an

Băsescu a arătat că România a reuşit “să îşi generalizeze” aceste priorităţi. “Erau şi pentru alte state, dar pentru noi figurau foarte rău în propunerea iniţială a domnului Van Rompuy”, a adăugat el.

“Vă pot da un exemplu: TVA-ul eligibil – ajută extraordinar de mult agenţii economici, pentru că nu mai au o cheltuială cu TVA-ul şi, pe de altă parte, acest TVA vine în bugetul de stat. Cofinanţarea, care era propusă în proiectul Van Rompuy de 75% – am reuşit să o readucem la 85%. Şi ea este deja înscrisă în proiectul, care a fost circulat azi-noapte. TVA eligibil şi confinanţare de 85% în loc de 75% înseamnă pentru bugetul de stat al României 2,2 la 2,4 miliarde de euro pe an. Ce am reuşit parţial? Prefinanţarea. În propunerea Van Rompuy a fost 2%, noi am ajuns, prin derogare, până la 9%. În momentul de faţă, s-a acceptat o prefinanţare de 4%, deci acele plăţi în avans, 4% din valoarea contractelor. Sigur, la infrastructură este mult, iar la bugetul de stat, de asemenea, este mult, destul de mult, însă aici îmi propun ca, în acest interval, care e un interval de negociere şi de pregătire a următorului Consiliu, să ajungem, totuşi, la 7% măcar prefinanţări, ceea ce ar fi extrem de important. Dacă rămânem în acord cu instituţiile financiare, am introdus deja ceea ce avem acum, prin excepţie, top up-ul, deci la 85% încă 10% finanţare europeană. Astfel, ajungem la 95% pe proiecte finanţate din bani europeni, şi doar 5% rămâne să fie contribuţia românească“, a explicat Traian Băsescu.

Fără marjă mare de manevră pe deficit

“Cu uşurinţă ne dăm seama că nevoia de a sta în criteriile Tratatului Fiscal, deci deficit structural de 1%, ceea ce ne duce la un deficit bugetar de 1,4-1,5% pe cash, asta înseamnă nu vom avea marjă mare de manevră pe deficit şi era esenţial să menţinem acest tip de facilităţi pe bugetul următor, chiar dacă unele dintre ele le vom pierde în 2013, 2014, 2015 pe banii din acest exerciţiu”, a adăugat preşedintele.

El a precizat că pentru exerciţiul viitor toată suma alocată României va fi pe aceste criterii.

“Documentul de azi-noapte rămâne un document bază, adică cele asupra cărora deja s-a convenit, aşa rămân”, a asigurat Traian Băsescu.

5 miliarde în plus pentru agricultori

“Nu aş vrea să vorbesc despre sume, pentru că urmează o reducere de încă 30 de miliarde, urmează să o discutăm în perioada următoare. Ceea ce ştiu însă cert este că în momentul de faţă, pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 agricultorii români vor avea o creştere la plăţile directe de minimum 5 miliarde de euro. Deci la cele 5,5 deja existente se mai adaugă alte 5 miliarde”, a mai spus preşedintele.

Întrebat cât ar fi la hectar plata directă în 2020,  Traian Băsescu a spus că nu s-ar hazarda să dea o cifră exactă până atunci, întrucât există nişte mecanisme de calcul, dar a estimat că “undeva la un 190-200 de euro pe hectar”.

Şeful statului a admis că România va suporta efectul reducerii bugetului UE, dar s-a declarat “mai optimist” decât la plecarea de la Bucureşti.

“Bugetul de azi-noapte, care avea o reducere de 70 de miliarde, nu mai există, există doar nişte principii deja agreate. Cifrele vor fi repuse odată cu găsirea soluţiei pentru reducerea cu 30 de miliarde”, a spus el.

Traian Băsescu a adăugat că până în ianuarie urmează un proces de negociere în care, probabil, structurile guvernamentale vor discuta cu structurile Comisiei Europene.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.