Robert Cazanciuc a asigurat astăzi că Ministrul Justiției are informaţii despre locul unde se află în SUA Nicușor Constantinescu, pentru care instanţele de judecată din România au emis două mandate de arestare preventivă după ce acesta nu a revenit în ţară la termenul stabilit cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). El susţine însă că procedura de extrădare a baronului PSD de Constanţa este o procedură nepublică iar dacă ar furniza public elemente în acest sens ar pune în pericol procesul în sine.
Precizările lui Robert Cazanciuc vin după ce în presa centrală au fost publicate informații conform cărora Ministerul Justiției ar fi tergiversat trimiterea în SUA a documentelor pe baza cărora autoritățile americane să demareze procedura de extrădare.
DNA a cerut extrădarea baronului PSD de Constanţa încă de la începutul lunii iulie, când IGPR l-a dat în urmărire internaţională prin INTERPOL, iar de atunci a trecut o lună fără să se întâmple nimic.
Avocații lui Nicușor Constantinescu susțin că clientul lor nu se poate deplasa după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale în SUA, însă în presă au apărut imagini cu baronul care fuma la o terasă din New York, char el afirmând ulterior că a mâncat acolo mici, iar recent au fost difuzate noi imagini, cu acesta la cumpărături într-un centru comercial din Queens.
„Evident că avem informații la Ministerul Justiției, dar nu vi le pot comunica la acest moment. (…) Procedura de extrădare a este o procedură nepublică. Noi am încercat să explicăm acest lucru. Procedura de extrădare este o procedură extrem de riguroasă și orice risc de formă sau de fond, riscă să lungească procedura sau chiar să o analizeze, așa că nu aș vrea să fac niciun fel de comentariu, atâta timp cât această procedură este încă supusă unui regim prevăzut de lege, și anume confidențial până la un anumit moment”, a argumentat astăzi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, ministrul Justiției.
“De principiu, această procedură poate fi făcută publică în momentul în care un urmărit internațional este reținut de o autoritate unui stat străin. Până în momentul în care o persoană nu este reținută, procedura nu poate fi făcută publică, pentru nu a nu fi pus în pericol procesul în sine”, a adăugat ministrul Robert Cazanciuc.
Despre durata procedurii de extrădare, ministrul Justiției a apreciat că “s-ar putea să vă dați seama că au durat foarte puțin procedurile, raportat la alte cauze”.
Disculparea Ministerului Justiţiei
Ministerul Justiției s-a disculpat în 27 august, printr-un comunicat dat publicității ca reacție la apariția în presă a unor informații potrivit cărora procedura de extrădare în cazul președintelui suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, ar fi fost tergiversată.
“Precizăm că respectarea condițiilor legale și procedurale aplicabile în fiecare speță în parte este obligatorie pentru finalizarea cu succes și într-un termen cât mai scurt a demersurilor necesare pentru aducerea în țară a tuturor persoanelor date în urmărire internațională în baza unei decizii a instanțelor de judecată. Întrucât procedurile de extrădare sunt confidențiale, conform prevederilor Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, nu pot fi date publicității elemente suplimentare”, arăta MJ, în comunicat.
Ministerul Justiției a susţinut atunci că va informa opinia publică cu privire la toate etapele și momentele procedurale ale cazului din care va rezulta că “MJ își îndeplinește riguros atribuțiile, tocmai pentru o finalizare rapidă a cauzei”, în momentul în care informațiile vor putea fi date publicității.
Două mandate de arestare
Instanțele din România au emis două mandate de arestare preventivă pe numele lui Nicușor Constantinescu, după ce acesta nu s-a mai întors din SUA la data stabilită de procurorii DNA.
Astfel, în 7 august, Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, arestarea preventivă a baronului PSD de Constanţa.
Ieri, 4 septembrie, şi Tribunalul Constanţa a hotărât, la solicitarea DNA, arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu într-un al doilea dosar, în care acesta este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar din Constanţa. Sentinţa nu este definitivă.
În 12 august, Nicuşor Constantinescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Constanţa.
Magda SEVERIN