Poliţistul Cristian Cioacă a fost condamnat astăzi definitiv, de Curtea de Apel Piteşti, la 15 ani şi 8 luni de ÎNCHISOARE pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în urmă cu 7 ani. Pedeapsa este mai mică decât cea dată de prima instanţă – Tribunalul Argeş – în 2 iulie 2013, de 22 de ani de închisoare pentru omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte. Curtea de Apel Piteşti a schimbat încadrarea juridică a faptei în “lovituri cauzatoare de moarte”.
Cadavrul nu a fost găsit şi, chiar dacă acest fapt nu reprezintă o premieră în judiciarul românesc, cazul va fi unul de referinţă şi va fi predat la şcolile de criminalistică.
Costurile anchetei au fost de aproximativ 125.000 de lei, din care o bună parte a fost alocată multiplelor expertize criminalistice şi judiciare dispuse în cauză.
La aflarea sentinţei, Cioacă a declarat: “Mi-e ruşine că trăiesc în România”. El a pledat tot timpul nevinovat. Iniţial, el a spus că anchetatorii nu au găsit “niciun stropuleţ de sânge”, însă ulterior, când au fost descoperite pete de sânge şi în portbagaj, pe schimbătorul de viteze şi pe tocul pistolului, el nu a avut cum să le explice.
Condamnatul a fost deja dus în arest la puţin timp după pronunţarea sentinţei.
Emilia Ghinescu, mama Elodiei Ghinescu, consideră că pedeapsa este una foarte uşoară şi că Cioacă ar fi trebuit condamnat pe viaţă. Avocata familiei Ghinescu se declară şi ea ”profund dezamăgită” de sentinţă.
Mediatizare fără precedent
Avocata Elodia Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă a anunţat acest lucru în 5 septembrie, la solicitarea şefei acesteia.
Un val mediatic fără precedent a pornit în urma unei ştiri Mediafax din septembrie 2007, cu următorul titlu: “Recompensă pentru orice informaţie ce ar putea duce la găsirea avocatei dispărute din Braşov”.
Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de Parchetul General după mai bine de 5 ani, în 30 ianuarie 2013.
Afacerea OTV
În tot acest timp, cazul a fost dezbătut nopţi întregi la televiziunea OTV, unde procurorii au fost ridiculizaţi iar toată drama a fost transformată într-o telenovelă de vânzare pentru o audienţă fără precedent, cu schimbări de situaţie şi tot felul de persoane care interveneau telefonic în emisiuni sau erau onvitate în platou arătând că au văzut-o pe Elodia sau, dimpotrivă, că deţin probe pentru a demonstra crima.
Procurorii arată în rechizitoriu că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, “pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ determinat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.
Cadavrul, ciopârţit în cadă
Ulterior, Cioacă „a dus trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat (ciopârțit pentru a împiedica identificarea – n.r.) pentru a-l putea ascunde mai uşor”, spun procurorii.
“Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constatat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş”, notează procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii mai precizează că, în noaptea în care Cioacă a ucis-o pe Elodia, copilul celor doi se afla în apartament.
Sânge în pereţi
Probele criminaliştilor, prelevate din locuinţa Elodiei şi a lui Cioacă, îl indică pe poliţist responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia.
Probe de sânge identificate cu un aparat special şi prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei.
De asemenea, în octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de poliţist a lui Cioacă, precum şi alte obiecte ale acestuia şi ale avocatei.
Cristian Cioacă s-a aflat în arest din 5 decembrie 2012, iar la sfârşitul lui ianuarie 2013 el a fost transferat la Penitenciarul Colibaşi.
La sfârşitul lunii februarie 2014, Cioacă a ieşit din Penitenciarul Colibaşi, după ce Curtea de Apel Piteşti a decis înlocuirea arestării preventive cu măsura controlului judiciar.
Ulterior, Cioacă şi-a reluat activitatea de poliţist, el fiind încadrat la Serviciul Logistic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş. (M.S.)