Comisia Europeana a rambursat in februarie Ministerului Transporturilor peste 125 milioane de euro, in cadrul Programului Operational Sectorial-Transporturi (POS-T), si are in evaluare proiecte pentru care UE contribuie cu 1,73 miliarde de euro, a anuntat ministrul Alexandru Nazare, fara a preciza insa proiectele pentru care s-a efectuat plata. Ministrul s-a intalnit joi la Bruxelles cu vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Transport, Siim Kallas, principalul subiect de pe agenda intalnirii fiind stadiul negocierilor pentru revizuirea politicii TEN-T a Uniunii Europene, pe baza careia se va decide si structura finantarilor europene in programarea financiara 2014-2020.
Alexandru Nazare a avut intalniri si cu mai multi oficiali ai DG REGIO, directoratul general al Comisiei Europene responsabil pentru Politica de Coeziune, pentru a discuta despre stadiul absorbtiei fondurilor pentru infrastructura alocate prin POS-T 2007-2013.
Potrivit unui comunicat MTI, in cadrul intalnirii, ministrul roman a reiterat pozitia Romaniei fata de propunerile Comisiei Europene privind reperele renegocierii politicii TEN-T (Reteaua trans-Europeana de transport), in baza careia vor fi calibrate si finantarile europene nerambursabile pentru exercitiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene.
“Am solicitat Comisiei Europene sa accelereze procedura de aprobare pentru proiectele de reabilitare a caii ferate Frontiera-Curtici-Km 614 si Coslariu-Simeria cu o valoare totala de 944 milioane euro, acestea doua fiind cele mai avansate in ceea ce priveste evaluarea Comisiei”, a declarat, in comunicat, ministrul Transporturilor.
Totodata, Nazare a insistat pe importanta pe care o acorda introducerii sectiunii rutiere Bors – Zalau – Campia Turzii – Targu Mures – Iasi – Ungheni in reteaua centrala. “Argumentele sunt extrem de clare: aceasta ruta scurteaza conexiunea Est-Vest cu 300 km, conecteaza Budapesta cu Moldova si Sudul Ucrainei, va fi prima autostrada care sa deserveasca Nordul Romaniei, va conecta jumatate din Romania la Piata Unica si, nu in ultimul rand, va acoperi nevoile traficului proiectat”, a precizat ministrul Transporturilor.
In ceea ce priveste proiectul de regulament privind Mecanismul Conectarea Europei, daca acest instrument va fi validat in cadrul Consiliului TTE, Comisia a acceptat propunerea Romaniei de a finanta din aceste fonduri constructia Canalului Dunare-Bucuresti, dar si alte proiecte pe care le vom inainta in perioada imediat urmatoare.
“Exista un angajament ferm al Comisiei de a oferi Romaniei asistenta tehnica in vederea pregatirii unei liste de proiecte eligibile pentru a creste capacitatea de absorbtie a fondurilor in perspectiva financiara 2014-2020, atat prin discutii la Bucuresti cat si prin detasarea unor experti romani la Bruxelles”, a mai anuntat Alexandru Nazare.
Prin POS-T 2007-2013, Ministerul Transporturilor beneficiaza de fonduri nerambursabile de 4,7 miliarde euro la care se adauga contributia de la bugetul de stat de aproximativ 1 miliard de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de transport.
In prezent rata de absorbtie a fondurilor europene este de 6%. (M.S.)