Chebuţiu şi Preda, săltați de DNA pentru devalizarea UCM Reșița

Adrian Chebuțiu, fost director general la UCM Reşiţa, și Adrian Preda, fost director economic al aceleiaşi societăţi, au fost ridicați, marți dimineață, de procurorii Direcției Naționale Anticorupția (DNA) Timișoara, în urma unor percheziții la domiciliile acestora din Timişoara, respectiv Reşiţa. Ei sunt acuzați că au devalizat UCM Reşiţa prin evaziune fiscală, spălare de bani și abuz în serviciu. Concret, au folosit un sistem piramidal prin care au întocmit contracte de consultanta de milioane de lei. Chebuţiu şi Preda au fost condamnaţi deja de o primă instanţă la câte 5 ani de închisoare pentru complicitatea la “afacerea” lui Said Baaklini – condamnat şi el la 7 ani de închisoare după ce a cerut o returnare ilegală de TVA de 60 milioane de euro pentru 4 motoare uzate de la UCM Reşiţa, pe care complicii manageri le-au supraevaluat de 50 de ori.

Perchezițiile au avut loc marți dimineață în Reșița, de unde a fost ridicat Preda, și Timișoara, de unde a fost săltat Chebuțiu, direct din locuințele lor.

În urma descinderilor, cei doi foşti manageri ai UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, precum şi alte persoane, între care o contabilă, au fost ridicaţi de procurori, urmând să fie duşi la audieri.

La acțiune, procurorii sunt sprijiniți de ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş.  La instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Cei doi sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi stopaj la sursă în valoare de 13 milioane de lei, de abuz în serviciu de peste 50 de milioane de lei şi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiunii şi spălare de bani.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta procurorilor vizează modul în care a fost privatizată UCM Reşiţa. Procurorii DNA au probe care arată că directorii nu au respectat clauzele contractului de privatizare încheiat în 2003, astfel încât  societatea a ajuns în insolvenţă.

Sistem piramidal

Potrivit opiniatimisoarei.ro, cei doi foşti manageri ar fi devalizat UCM Resita folosind un sistem piramidal prin care au întocmeau contracte de consultanţă de milioane de lei. Preda şi Chebuţiu ar fi beneficiat şi de sprijinul unei contabile, dusă şi ea la audieri.

În 2003, pachetul majoritar de acţiuni al UCM Reşiţa fost preluat de un grup elveţian care a ajuns să deţină 96,3% din acţiuni. În calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al noului acţionar majoritar, Adrian Chebuţiu ar fi început să fragmenteze UCM Reşiţa într-un grup de 12 firme. Cu toate că în momentul privatizării statul acorda o serie de facilităţi fiscale pentru a permite salvarea companiei, cei doi învinuiţi au preferat să facă împrumuturi, ducând unitatea economică în colaps financiar în decembrie 2011.

Raportul administratorului judiciar

În Raportul administratorului judiciar privind cauzele şi împrejurările apariţiei stării de insolvenţă a SC UCM Reşiţa se arată că Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda sunt principalii vinovaţi de această situaţie. Iar aceasta pentru că, în ciuda faptului că au existat bani cu care se puteau achita datoriile către stat, „cei doi manageri executivi au preferat să facă împrumuturi şi donaţii în perioada analizată, în sume semnificative, deşi acestea nu erau prioritare în raport cu plata obligaţiilor fiscale”.

În raportul firmei de insolvenţă, citat de argument-cs.ro s-a constatat faptul că, în perioada când UCMR a fost condusă de cei doi, societatea a rămas fără o mare parte din active, acestea ajungând în proprietatea firmelor controlare de cei doi şi anturajul lor.

Astfel, casa de odihnă şi debarcaderul de la Văliug au ajuns la firma AC Management din Timişoara, controlată de Dana Chebuţiu, după ce au fost vândute cu 2.358.300 lei. Din această sumă UCMR a primit, în realitate, mult mai puţin, deoarece „plata a fost realizată prin compensare între părţi, iar valoarea preţului, respectiv modalitatea de plată au fost stabilite de cei doi manageri executivi, fără a exista aprobarea organelor decizionale competente şi, respectiv, un raport de evaluare a imobilului vândut. Compensarea s-a realizat în parte, prin cesiunea de creanţe în valoare de 1.473.725 lei, deţinute de AC Management SRL la alte societăţi din grup”.

O altă afacere necurată a fost cea a vânzării Vilei Renk, al cărui contract a fost semnat atât din partea vânzătorului, cât şi a cumpărătorului de Adrian Preda, împuternicit de Adrian Chebuţiu sau de Chebuţiu şi alte persoane din anturaj, cum ar fi soţia lui Chebuţiu – Lăcrimioara Chebuţiu, la preţuri de cele mai multe ori sub valoarea pieţii şi chiar sub valoarea contabilă.

„Ca şi procedură generală de lucru, plata preţului se făcea prin metode originale, respectiv prin compensarea datoriilor UCMR înregistrate către societăţi din grup, datorii create artificial şi supradimensionate ca valoare, în condiţiile în care serviciile prestate de respectivele societăţi afiliate au fost nesemnificative sau nu pot fi dovedite prin acte întocmite sau plusuri de valoare înregistrate de societate”, se mai arată în raportul firmei de insolvenţă judiciară.

Condamnaţi în primă instanţă

Însă Chebuţiu şi Preda au fost şi complicii lui Baaklini la “şmecheria” în urma căreia ar fi câştigat 60 de milioane de euro. În 4 decembrie, instanţa Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti i-a condamnat pe cei trei la închisoare, dar sentinţa nu este definitivă.

Potrivit DNA, în august 2010, UCM Reșița a emis o factură prin care a vândut către SC Libarom Agri SRL 4 motoare în schimbul sumei total de 250 de milioane de euro plus TVA.

Factura a fost emisă în baza unui contract care conținea obligații fictive, iar motoarele erau într-o avansată stare de degradare. Potrivit procurorilor anticorupție, valoarea reală a mărfii era de 50 de ori mai mică decât cea din factură. Omul de afaceri din Liban a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.