Procurorii Gheorghe Popovici și Dănuț Volintiru au fost delegați, vineri, pentru 6 luni, la conducerea Secției I de combatere a corupţiei din cadrul DNA, prin ordin al procurorului general Tiberiu Nițu. Cei doi au fost propuși în această dimineaţă de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, să ocupe funcțiile de procuror șef, respectiv procuror șef adjunct al secției. Totodată, Cazanciuc retras propunerile de numire a Iulianei Bendeac și a lui Viorel Cerbu la conducerea Secției de la care au fost schimbaţi intempestiv procurorul-şef Lucian Papici şi adjuncta sa Mariana Alexandru.
De data aceasta, ministrul Cazanciuc a respectat procedurile: s-a consultat înainte cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi – căreia i-a fost subaltern, pe vremea când aceasta conducea Parchetul General iar el era purtător de cuvânt al instituţiei.
“În urma consultărilor avute de ministrul justiției, Robert Cazanciuc, cu procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, cu procurorul șef al Secției pentru combaterea corupției, Iuliana Bendeac, procurorul șef adjunct al aceleași secții, Viorel Ioan Cerbu, ministrul Justiției a decis retragerea propunerii de numire în funcție a celor anterior menționați care ocupă în prezent, prin delegare, cele 2 funcții de conducere”, precizează Ministerul Justiţiei.
Totodată, Mariana Alexandru a fost delegată pentru 6 luni procuror-şef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, dar Papici nu se mai regăseşte în schema de conducere a DNA.
De asemenea, ministrul Justiţiei a înaintat către CSM solicitarea de aviz pentru numirea procurorilor Popovici şi Volintiru înainte ca Niţu să semneze ordinele lor de numire, pas ce fusese sărit în cazul Bendeac şi Cerbu, când propunerile au fost transmise abia după emiterea ordinului Procurorului General.
Amintim că procurorul general Tiberiu Nițu îi prelungise lui Papici delegarea în funcția de conducere cu încă 3 luni, la cererea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dar s-a răzgândit după 7 zile şi, fără să mai aibă vreo consultare cu şefa DNA şi nici avizul CSM, a revocat ordinul şi a făcut alte delegări.
Înlocuirea lui Papici de la șefia Secției I a venit în aceeași zi în care acesta a finalizat ancheta în dosarul privind frauda la referendumul de demitere a președintelui României, în care inculpat este vicepremierul Liviu Dragnea.
Acestea sunt, practic, primele efecte ale discuţiilor de la Palatul Cotroceni pe marginea Acordului de colaborare instituţională dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Analiştii de politică externă spun că Ponta vrea cu disperare să ajungă la Washington, iar episodul Papici a fost deja criticat de Ambasada SUA.
UPDATE: Cine sunt noii şefi ai Secţiei de combatere a corupţiei
Gheorghe Popovici a lucrat dosare grele în care sunt cercetaţi, printre alţii, fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al acestuia, Codruţ Marta, precum şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa, Dan Secăreanu.
Tot el a instrumentat dosarul în care au fost trimise în judecată Iuliana Coruţ, fosta directoare de cabinet a ministrului Muncii Mariana Câmpeanu, împreună alte 4persoane, printre care Paula Mănuceanu, fost consilier la acelaşi cabinet.
Cel mai recent este însă Dosarul Şantajul, la care a lucrat împreună cu procurorul propus anterior în locul său, Iuliana Bendeac, şi în care i-au deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia, Camelia, alături de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, şi fostul şef al ANAF, Şerban Pop.
Popovici a ajuns la DNA de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, fiind delegat, din 10 iunie, ca şef serviciu la aceeaşi secţie. A instrumentat dosare cu avocaţi, procurori şi judecători – printre care fostul procuror Mihai Betelie, judecătoarea Anişoara Topor din Focşani, dar şi primarul din Năvodari, Nicolae Matei.
Dănuţ Volintiru a condus structura DNA de la Gorj, timp de două mandate de câte 3 ani, până la 5 ianuarie 2012, când a plecat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, ocupând funcţia de procuror. La 1 iulie 2013 a fost delegat procuror-şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, în cadrul Structurii Centrale a DNA.
Şi el a lucrat la dosare grele: “Trofeul Calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, dosarul fostului lider PNL Gorj Dan Ilie Morega, condamnat şi el de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Magda SEVERIN