Comisia Europeana constata un progres constant al DNA si confirmarea fara echivoc ca si-a indeplinit obiectivul

La capatul a 5 ani de monitorizare, Raportul Comisiei Europene constata un progres constant si o confirmare fara echivoc a faptului ca, prin actiunile sale profesioniste si impartiale, DNA a contribuit in mod esential la indeplinirea, de catre Romania, a obiectivului specific de combatere a coruptiei, stabilit in cadrul MCV, arata Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un comunicat. Totodata, aprecierile pozitive ale activitatii DNA nu reprezinta o noutate in Rapoartele periodice ale Comisiei Europene. In mod particular insa, in acest raport, institutia este nominalizata in felul urmator: “Performanta DNA in investigarea cazurilor de mare coruptie reprezinta unul din cele mai importante castiguri ale Romaniei de dupa aderare”, arata DNA.

Potrivit Directiei Anticoruptie, raportul CE remarca un progres in ce priveste hotararile judecatoresti pronuntate in cauzele instrumentate de procurorii DNA – atat ca numar, cat si ca relevanta -, facand referire la cauze cu demnitari si functionari de rang inalt, cauze mediatizate de altfel si de presa.

Concret, in raport se arata ca: “An de an, incepand cu 2007, DNA a avut capacitatea de a trimite in judecata un numar tot mai mare de cauze cu reprezentanti ai partidelor din tot spectrul politic si cu persoane din sistemul judiciar”, iar “deciziile de condamnare pronuntate in dosarele de mare coruptie denota o abordare profesionista si solida din partea procurorilor”, mai mentioneaza DNA.

Ca trasatura a activitatii ultimilor 5 ani, raportul subliniaza ca institutia a actionat cu energie si impartialitate in anchetele penale.

Prin urmare, acest raport confirma bunele performante ale DNA nu doar sub aspectul numarului de dosare trimise in judecata ci si din perspectiva deciziilor de condamnare in cazuri de coruptie la varf, ceea ce reprezinta finalitatea muncii procurorului“, conchide DNA.

MCV: “DNA s-a dovedit un acuzator energic si impartial in cazurile de coruptie la nivel inalt”

Raportul pe Justitie al Comisiei Europene  lauda activitatea DNA si afirma ca Romania a inregistrat progrese importante privind urmarirea penala si judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt.

“DNA s-a dovedit a fi un acuzator energic si impartial in aceste cazuri. De asemenea, Romania a putut institui un sistem de detectare si sanctionare a conflictului de interese, a incompatibilitatilor si a detinerii de averi nejustificate. Agentia Nationala de Integritate (ANI) este o institutie pregatita sa isi continue cu fermitate mandatul”.

Comisia avertizeaza insa ca, in contextul evenimentelor recente, mentinerea progreselor realizate si a ritmului lor, precum si asigurarea stabilitatii institutionale sunt elementele esentiale pentru a demonstra caracterul durabil al reformei.

Acesti pasi au fost facuti intr-un climat in care marea majoritate a romanilor considera coruptia ca fiind o problema majora. Comisia noteaza ca, potrivit unui sondaj Eurobarometru din februarie 2012, 67 % dintre romani considera ca nivelul coruptiei a crescut in ultimii trei ani.

Un punct negativ este legat de lipsa rezultatelor convingatoare in ceea ce priveste confiscarea averilor nejustificate.

“Transformarea noii strategii nationale anticoruptie intr-un instrument care sa rationalizeze activitatea de combatere a coruptiei din cadrul tuturor institutiilor va fi un test important al punerii in aplicare.

In plus, in ciuda realizarilor semnificative, autoritatea acestor institutii anticoruptie a fost pusa sub semnul intrebarii. Temeiul juridic pentru activitatea DNA, a parchetelor si a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a fost contestat de mai multe ori din 2007, unele dintre contestatii nefiind inca solutionate. Viitoarele numiri in posturile de Procuror General, procuror sef al DNA si in alte posturi importante in cadrul parchetelor reprezinta o oportunitate de a demonstra ca factorii de decizie politici si din sistemul judiciar sprijina pe deplin instrumentarea stricta si independenta a cazurilor de coruptie“, afirma CE.

CE noteaza ca negativ faptul ca parlamentarii condamnati pentru infractiuni grave, precum coruptia, pot fi inca prezenti la sedinte afecteaza imaginea Parlamentului – in numeroase sisteme parlamentare exista practica suspendarii parlamentarilor trimisi in judecata in astfel de cazuri si practica excluderii acestora in cazul condamnarii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.