Conducerea IPJ Ilfov, cercetată după crima de la Otopeni

Şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Nica, adjuncţii săi, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu, precum şi 6 ofiţeri de la IPJ Ilfov sunt cercetaţi prealabil de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), în timp ce alţi 14 ofiţeri au fost atenţionaţi, după uciderea tinerei japoneze racolată din aeroportul Otopeni şi dusă cu un taxi la marginea pădurii Corbeanca, unde a fost găsită fără viaţă două zile mai târziu. De asemenea, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a fost sesizat în cazul a 2 ofiţeri şi a unui agent de poliţie. În acelaşi timp, la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti s-a declanşat cercetarea prealabilă pentru 8 ofiţeri, între care şi şeful structurii, Dan Roşoga, iar 6 ofiţeri au scăpat doar cu atenţionare de la IPJ Ilfov”, informează, luni, MAI.

Controlul a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalităţii stradale, în special infracţiunile comise cu violenţă. La nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violenţă, rămase cu autori necunoscuţi, se arată în comunicatul ministerului.

Situaţia de la Ilfov a intrat în atenţia conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei Yurika Masuno, când s-a constatat că ucigaşul Vlad Nicolae se face vinovat şi de alte dou crime şi tâlhării, la care s-a adăugat molestarea sexuală a unor vecine în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferenţa poliţiştilor, cât şi a procurorilor ilfoveni.

Vlad Nicolae a fost arestat preventiv în 19 august, acesta negând în faţa anchetatorilor că ar fi ucis-o pe japoneză. Dosarul a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme.

Consiliul Superior al Magistraturii face controale de fond la Parchetul Tribunalului Ilfov şi la Parchetul Judecătoriei Buftea, la solicitarea procurorului general Laura Codruţa Kovesi, în urma deficienţelor constatate după verificările din dosarele lui Vlad Nicolae.

Totodată, şeful Parchetului Judecătoriei Buftea, Cătălin Paraschiv, a fost demis din 10 septembrie, întrucât nu a analizat o plângerea făcută de o victimă a lui Nicolae Vlad, în care arăta că se teme de acesta, însă procurorul de caz, Emanuel Wilhelm Dunca, nu a propus arestarea acuzatului.

Procurorul general al României a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului de Interne, dar şi a conducerii INML, pentru întârzierea expertizelor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.