Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, miercuri, confiscarea extinsă a averii judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), arestată preventiv pentru mai multe fapte. Ea va pierde 630.000 de euro primiţi drept şpagă şi 156.351 de lei pe care CAB îi cere ca parte vătămată în proces. Magistrata a fost trimisă în judecată, tot miercuri, împreună cu lotul de complici: fiul ei, Florin Cergan, avocatul Lucian Băgia, Dinel Staicu şi Carmen Ioana Popescu – toţi arestaţi preventiv – şi cu alţi 4 inculpaţi cercetaţi în libertate în acest dosar de corupţie: Marian Staicu, Adriana Dascălu, Giorgel Zgăbei şi Marilena Cucianu. Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Bucureşti.
Cîrstoiu este deferită justiţiei pentru o şpagă totală de 630.000 de euro de la Dinel Staicu, primită în schimbul favorizării acestuia în dosarul în care a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor, iar fiul ei, Cergan, este acuzat de complicitate la trafic de influenţă.
În privinţa confiscării extinse a averii, DNA precizează că „ s-a avut în vedere că veniturile totale realizate de inculpata Cîrstoiu Veronica, în perioada 2007 – 2013, au fost în sumă de 925.071 lei (reprezentând 717.353 lei – venituri salariale şi 207.718 lei – echivalentul a 47.500 euro – din vânzarea unui imobil) şi că valoarea bunurilor dobândite de inculpată, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 1.567.039,08 lei”.
Din compararea veniturilor obţinute şi a averii dobândite de către Cîrstoiu, reiese o diferenţă de 641.968,08 lei, adică aproximativ 144.000 de euro, au constatat procurorii.
Sechestru asigurător
“În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Cergan Florin, s-a reţinut că veniturile totale realizate de către acesta, în perioada 2008 – 2013, au fost în sumă de 277.088 de lei, iar valoarea bunurilor dobândite, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 330.727,6 lei (12.053,84 euro)”, menţionează DNA, într-un comunicat de presă remis miercuri seară.
Astfel, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi şi confiscarea specială a sumelor de 630.000 de euro, bani pe care Veronica Cîrstoiu i-a primit sub formă de mită, şi de 156.351 de lei, cuantum pe care îl cere CAB, care s-a constituit parte civilă în proces, ca daune de la judecătoarea CAB.
Cât priveşte trimiterea în judecată, inculpaţii sunt acuzaţi de următoarele infracţiuni:
* Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în prezent suspendată din funcţie: luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (65 de acte materiale);
* Florin Cergan: complicitate la trafic de influenţă;
* Lucian Băgia, avocat în Baroul Sibiu: trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
* Dinel Staicu, consultant financiar: dare de mită şi cumpărare a influenţei;
* Carmen Ioana Popescu (contabila lui Dinel Staicu), economist: complicitate la dare de mită şi cumpărare a influenţei, precum şi de participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată;
* Marian Staicu, arestat preventiv în altă cauză, consultant în investiţii financiare (fratele lui Staicu Dinel): cumpărare a influenţei şi complicitate la această infracţiune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la dare de mită;
* Adriana Dascălu: trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la această infracţiune;
* Giorgel Zgăbei, avocat în Baroul Bucureşti: complicitate la trafic de influenţă;
* Marilena Cucianu: complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii anticorupţie notează că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Cîrstoiu a primit, prin intermediul avocatei Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de inculpat în dosarul în care acesta fusese condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.
“Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian (fratele lui Staicu Dinel) şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana”, scriu procurorii în documentul citat.
În 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Cîrstoiu a decis înlăturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, de 7 ani de închisoare.
“În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor”, mai arată procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Pentru a disimula originea ilicită a celor 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu “a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită (prin cumpărare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei)”.
Cronologie
“Raportat la intervențiile făcute în favoarea inculpatului Dinel Staicu (în dosarul fraudării BIR) prima faptă de corupție, în ordinea cronologică a evenimentelor, s-a consumat în perioada februarie – martie 2011, când inculpata Dascălu Adriana a pretins suma de 500.000 euro de la inculpatul Staicu Dinel, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor de la Curtea de Apel București – Secția I penală care intrau în compunerea completului învestit să soluționeze recursul, în dosarul în care acesta era judecat pentru fraudarea BIR”, precizează DNA.
În condițiile în care Dinel Staicu refuzase propunerea inițială și după ce a primit decizia definitivă de condamnare 7 ani închisoare, Dascălu a pretins din nou de la el, în perioada august – septembrie 2011, suma de 500.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor de la CAB să-i determine să admită contestața în anulare și, implicit, înlăturarea pedepsei definitive de 7 ani închisoare. Ulterior, Dascălu a primit de la Staicu, prin intermediul fratelui său, Marian Staicu, suma de 500.000 euro, dar a restituit banii în întregime, întrucât, la acea dată, “beneficiul promis nu a fost obținut”.
Demersurile în vederea intervenției au fost reluate de Dascălu în a doua jumătate a anului 2011, fiind finalizate prin admiterea contestației în anulare, în schimbul sumei de bani, arată anchetatorii.
În cursul lunii iulie 2013, judecătoarea Cîrstoiu a acceptat promisiunea făcută de Dascălu cu privire la darea sumei de 50.000 euro, iar ulterior, în ziua de 8 august 2013, a și primit acel folos prin intermediul fiului său, Cergan Florin, lăsând să se creadă că are influență asupra unei judecătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, pentru a o determina să pronunțe o hotărâre favorabile unei persoane, într-un dosar penal aflat în recurs.
Târguieli pe şpăgi
“În același scop, Dascălu Adriana pretinsese, în perioada 30 mai – 8 iulie 2013 suma de 60.000 euro, iar, ulterior, după ce a primit o primă tranșă de 10.000 euro, a majorat folosul pretins și a solicitat diferența până la 100.000 euro. În ziua de 27 iulie 2013, Dascălu Adriana a primit, cu ajutorul lui Zgăbei Giorgel, suma pretinsă de 100.000 euro”, precizează DNA.
În perioada ianuarie 2008 – iunie 2013, Cîrstoiu i-a indus în eroare, cu ajutorul inculpatei Cucianu, pe funcționarii din cadrul Departamentului economic al CAB, prin folosirea lunară (cu excepția lunii iunie 2010) a 65 înscrisuri pe care le-a falsificat, arată procurorii.
Chiriaşă falsă, cu banii statului în buzunar
“Înscrisurile respective atestau, în fals, faptul că Cîrstoiu Veronica deținea calitate de chiriaș în temeiul a două contracte de închiriere încheiate succesiv cu inculpata Cucianu Marilena și cu o altă persoană. În acest fel, judecătoarea Cîrstoiu Veronica a obținut pentru sine și pentru Cucianu Marilena un folos material injust prin compensarea ilegală a chiriei. Fapta a cauzat o pagubă de 140.064 lei în dauna Curții de Apel București”, mai notează anchetatorii anticorupţie.
Totodată, în cursul lunii aprilie 2012, “acționând în coautorat cu inculpatul Băgia Lucian, Dascălu Adriana a pretins suma de 350.000 euro de la Staicu Marian, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor de la Tribunalul București – Secția a II-a penală, astfel încât, la judecarea recursului, fratele său Dinel Staicu să fie pus în libertate într-un dosar în care era judecat în stare de arest preventiv (dosarul Transgaz)”.
Contract fictiv de asistență juridică
“Ulterior, inculpatul Băgia Lucian a primit, în scopul anterior menționat, suma de 1.900.052 lei (reprezentând, la acea dată, echivalentul a aproximativ 420.000 euro, ce includea cei 350.000 euro pretinși pentru coruperea judecătorilor și TVA aferentă), în temeiul unui contract fictiv de asistență juridică”, adaugă procurorii.
În fine, în cursul lunii iulie 2013, Dascălu a pretins, prin intermediar, 150.000 euro de la Dinel Staicu, prevalându-se de influența pe care a susținut că o are asupra a 3 judecători de la CAB (între care Cîrstoiu Veronica), astfel încât, prin fraudarea sistemului informatic ECRIS, dosarul în care fusese trimis în judecată Marian Staicu (împreună cu două judecătoare de la Tribunalul București – Viorica Dinu şi Antonela Costache) să fie „dirijat” la un complet favorabil, precum și în scopul facilitării pronunțării unei hotărâri favorabile lui Marian Staicu, conchid anchetatorii.
Magda SEVERIN