Dobriţoiu, urmărit penal pentru că şi-a dat ilegal casă de la Armată

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru că a obţinut ilegal o locuinţă de serviciu de la Armată. El a fost audiat, marţi dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul în care sunt cercetate încă 10 cadre militare, printre care şi generali, în legătură cu modul de atribuire a unor locuinţe de serviciu serviciu, la un preţ subevaluat, unor persoane care nu aveau dreptul. Senatorul PNL s-a prezentat la sediul DNA în jurul orei 10.00, însoţit de avocaţi, iar la ieşire a declarat că procurorii DNA i-au comunicat că au început urmărirea penală în cazul său, pentru abuz în serviciu. El susţine însă că a respectat toate condiţiile pentru cumpărarea locuinţei, deşi la vremea respectivă era proprietarul unei case de vacanţă.

La ora 13.30, Direcţia Naţională Anticorupţie informează, într-un comunicat remis la solicitarea mass-media, că procurorii au început urmărirea penală faţă următoarele persoane:

– general maior în rezervă DOBRIŢOIU CORNELIU, fost cadru al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii,

– general de brigadă în rezervă PIGUI TRAIAN, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

“În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), învinuitul Pigui Traian, s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor)”, precizează DNA.

Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând MApN, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii:

– titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat

– titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României

– titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat.

Uz de declaraţii false

“Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul Dobriţoiu Corneliu, a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare. Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării. Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Dobriţoiu Corneliu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa, o locuinţă proprietate personală”, mai precizează DNA.

Încă 10 urmăriţi penal

În comunicat se arată, totdată, că “alături de Dobriţoiu Corneliu, alte 10 persoane cu funcții de conducere din MApN au achiziționat, în condiții nelegale, locuințe de serviciu la preţ subvenţionat. Şi faţă de aceste persoane se efectuează acte de urmărire penală”.

Valoarea prejudiciului în dauna MApN se estimează la suma de 1,2 milioane lei.

Dobriţoiu: Am respectat condiţiile legii!

“Eu am respectat condiţiile legale. Casa de vacantă era trecută în declaraţia de avere. Deci, nu a fost o chestie ţinută la secret. Ce pot să spun e că nu mi-am dat eu casa, nu am stabilit preţuri, în fine”, a declarat Dobriţoiu la sediul DNA, precizând că nu a avut nicio relaţie cu structura care a pregătit dosarele pentru aprobare.

Întrebat dacă se întâmpla des la acea vreme să fie schimbate preţurile locuinţelor, el a subliniat că n-a fost invitat să-şi dea cu părerea asupra preţului sau asupra fluctuaţiei preţurilor.

“Nu ştiu dacă s-a înjumătăţit preţul, a fost dat mai jos. Sincer eu nu ştiu, pentru că eu nu am fost parte în acel proces. Decât mi s-a adus la cunoştinţă suma, am plătit-o. Nu am făcut nimic oneros, dar mă rog. (…) Aveam doar o casă de vacanţă. În legea locuinţei se specifică foarte clar, mă rog, avem o definiţie acolo pentru casele de vacanţă – că se ocupă temporar, nu reprezintă un domiciliu stabil“, a explicat fostul ministru al Apărării.

El a precizat că a făcut cerere “ca orice om, în baza legii” pentru cumpărarea locuinţei, în anul 2006, iar la momentul respectiv nu avea o funcţie în minister care să influenţeze alocarea locuinţei.

Am lucrat în Departamentul pentru politică de apărare în domeniul relaţiilor internaţionale ale ministerului, deci nu aveam niciun fel de legătură cu aspectele patrimoniale ale ministerului, ele fiind în subordinea ministrului. Iar de la mine până la ministru … legăturile … nici pe orizontală, nu ne-am întâlnit, pentru că eu am gestionat şi programul de relaţii internaţionale ale ministerului; or, cei care se ocupau de patrimoniu nu-mi aduc aminte să fi avut o activitate internaţională semnificativă”, s-a disculpat Dobriţoiu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.