Afirmaţiile premierului Victor Ponta la România TV, după condamnarea lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, “au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic” şi afectat nu doar imaginea unei instanţe sau a unor parchete, ci a întregului sistem judiciar şi au încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, având ca efect scăderea încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar, arată Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care şi-a însuşit, joi, concluziile raportului Inspecţiei Judiciare.
“Prin opiniile exprimate de primul ministru în exerciţiu, în cadrul emisiunii din data de 06.01.2014 difuzată de postul de televiziune România TV, în sensul că domnul Adrian Năstase ‘este un condamnat politic’, sau comparaţia de genul ‘cred că din punct de vedere politic cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko’ ori ‘domnul Fenechiu n-ar fi fost condamnat niciodată dacă nu era ministru în Guvernul USL’ s-a creat impresia că activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se desfăşoară cu încălcarea principiului legalităţii procesului penal, consacrat de art. 2 Cod procedură penală, potrivit căruia, organele judecătoreşti trebuie să respecte drepturile procesuale ale parţilor şi să le asigure exercitarea lor”, arată CSM, cu referire la raportul Inspecţiei Judiciare pe acest subiect.
Premierul a indus ideea că judecătorii ICCJ răspund la comenzi politice
Mai mult, inspectorii judiciari au concluzionat că, prin declaraţiile premierului, s-a indus ideea că judecătorii instanţei supreme răspund la comenzi politice, respectiv că justiţia penală în procesul ce-l viza pe Adrian Năstase se face cu încălcarea principiului egalităţii părţilor în procesul penal.
“Afirmaţia nereală potrivit căreia ‘dacă aceiaşi judecători de la Curtea Supremă în unanimitate te achita, după care aceiaşi te condamnă e o chestie ciudată’ are drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de funcţionare a sistemului judiciar, cu un impact profund negativ asupra justiţiabililor, de natura a le afecta încrederea în actul de justiţie şi de a amplifica nemulţumirile care, de altfel, sunt inerente în procedura judiciară”, mai arată CSM.
Totodată, discursul lui Victor Ponta are rolul de a submina autoritatea judecătorească şi de a aduce atingere independenţei sistemului judiciar.
“S-a apreciat că afirmaţiile domnului Victor Ponta făcute în cadrul emisiunii ‘Ora de vârf’ la postul România TV din data de 6 ianuarie 2014 au afectat imaginea şi independenţa procurorilor din cadrul DNA, fiind de natură să contribuie la pierderea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic, sau că soluţionarea unor dosare este tergiversată, deşi există probe suficiente pentru finalizarea lor”, menţionează raportul IJ, citat de CSM.
Declaraţiile premierului despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei, mai arată concluziile din raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat joi, în Plenul CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, arătând că acestea au caracter politic, “iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică”.
Inspecţia Judiciară a analizat şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern privind acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există răspuns de la Parchet.
Ponta: Adrian Năstase e condamnat politic
Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la 4 ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la 3 ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la 4 ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.
Premierul Victor Ponta a afirmat, la România TV, că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.
Dan Şova îi ţine isonul
Ca să nu rămână mai prejos faţă de şeful său procuror de profesie, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, avocat de meserie, a declarat că este de acord cu afirmaţiile lui Ponta.
“Din punct de vedere juridic, o hotărâre judecătorească – că place, că nu place CSM-ului, o spun sub umbra celor 18 ani de avocatură – nu se poate afla decât în trei situaţii: este pronunţată în conformitate cu probatoriul instrumentat în cauză, şi atunci este o hotărâre legală şi temeinică, ori este pronunţată în contradicţie cu probele de la dosar şi atunci este o hotărâre nelegală şi netemeinică, sau în caz penal, o eroare judiciară, dar se bazează pe convingerea judecătorului că e în conformitate cu probele, sau este pronunţată fără probe sau contra probelor de la dosar şi atunci trebuie să-mi spuneţi dumneavoastră ce este, dacă nu e nici legală, temeinică, nici eroare judiciară. Nu poate fi decât o decizie abuzivă”, a spus Dan Şova, la Digi 24.
În opinia sa de jurist, nu au fost respectate condiţiile unui proces echitabil în cazul lui Adrian Năstase, a mai spus Şova.
Magda SEVERIN