CSM verifică procurorii care au mătrăşit cele peste 120 de dosare ale lui Bercea. Şeful Parchetului General rămâne impasibil

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizează Inspecţia Judiciară pentru a stabili modul în care procurorii Parchetului Olt au făcut să dispară cele peste 120 de dosare în care era cercetat Sandu Anghel, alias Bercea Mondial, liderul clanului interlop care a terorizat judeţul Olt timp de 15 ani. De-a lungul timpului, anchetatorii au dat soluţii de neîncepere a urmăririi penale (NUP) sau de scoatere de sub urmărirea penală (SUP) a lui Bercea, în cauze de evaziune fiscală, spălare de bani şi de alte infracţiuni comise cu violenţă, precum şi pentru că deţine permis auto deşi este analfabet, el neştiind să scrie şi să citească.

CSM a mai decis astăzi admiterea cererii de apărare a imaginii justiției în general, cererea de apărare a reputației profesionale și a imaginii publice a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi și admiterea cererii de apărare a imparțialității procurorilor din cadrul DNA față de felul în care au fost preluate și comentate afirmațiile lui Bercea.

De asemenea, CSM dispus sesizarea CNA cu privire la felul în care au fost preluate și comentate afirmațiile lui Bercea Mondial, în special la emisiunea ‘Sinteza Zilei’ de la Antena 3.

Preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu: Un simplu comunicat de presă nu este suficient

Livia Stanciu, preşedintele Instanţei Supreme, s-a declarat nemulţumită de faptul că reputaţia îi este apărată printr-un simplu comunicat de presă remis de CSM – de altfel, singura soluţie prevăzută în prezent de lege.

“Un simplu comunicat de presă în care CSM apără independenţa Justiţiei şi reputaţia profesională sau imaginea unui procuror sau judecător nu este suficient. Cred că trebuie modificată legea şi prevăzută o sancţiune administrativă”, a precizat magistratul.

Procurorul general Niţu nu consideră oportun să verifice veridicitatea acuzelor lui Bercea

În schimb, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, prezent în plenul CSM, nu a luat nicio atitudine. Ulterior, încolţit de jurnalişti, el a spus că nu este oportun ca instituţia pe care o conduce să verifice veridicitatea afirmaţiilor lui Bercea la adresa şefilor DNA şi ÎCCJ.

“În condiţiile în care anumite afirmaţii, în opinia celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiilor judiciare, apar ca fiind puţin credibile şi neserioase, consider că nu este oportun a ne sesiza din oficiu. Modurile de sesizare prevăzute în Codul de procedură penală sunt limitativ enunţate, sunt detaliat prezentate şi sunt foarte multe condiţii pe care un mod de sesizare, generic vorbind, trebuie să le îndeplinescă pentru a fi considerat serios de către organul judiciar pentru ca organele judiciare să-şi asume obligaţia de a cheltui banii statului pentru a face investigaţii într-o anumită zonă”, a spus el.

Procurorul general a adăugat că “persoana care exprimă acea poziţie are la îndemână, ca orice justiţiabil, căile prevăzute de Codul de procedură penală, să sesizeze organele judiciare sau să se autodenunţe, dacă consideră că a săvârşit anumite infracţiuni”.

Acuzaţiile lui Bercea, special pentru Antena 3

Problema este însă că interlopul nu a mai repetat şi în faţa procurilor DNA acuzaţiile aduse lui Kovesi şi Stanciu cum că ar fi luat 2 milioane de euro de la el ca să-l scape de puşcărie.

Aceste afirmaţii extrem de grave, pe care Bercea le-a strigat jurnaliştilor din duba oprită special de poliţiştii care îl aduseseră la audieri la DNA în 19 iunie, au reprezentat, de fapt, subiect de tocat săptămâni în şir la Antena 3, canalul tv al lui Dan Voiculescu şi pe care Laura Codruţa Kovesi l-a dat în judecată, cu tot cu moderatorii şi invitaţii emisiunilor respective.

Soţia lui Ponea, la raport

În privinţa dosarelor lui Bercea soluţionate cu NUP şi SUP, CSM vrea anchetă pentru a se stabili dacă deciziile procurorilor care le-au instrumentat au fost corecte.

Concret, CSM a cerut Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova să strângă informaţii de la toate unităţile de parchet din judeţele Dolj, Olt şi Gorj, cu privire la cele peste 120 de dosare deschise de-a lungul timpului lui Bercea Mondial şi soluţionate cu NUP şi SUP.

Parchetul din Craiova este condus de Elisabeta Ponea, soţia fostului şef al IPJ Mehedinţi arestat preventiv odată cu baronul Adrian Duicu, pentru trafic de influenţă comis chiar din Cancelaria prim-ministrului Voictor Ponta.

Pe scurt, Duicu trăgea sforile ca să îl instaleze pe Ştefan Ponea şef în cadrul Poliţiei Române şi să o promiveze pe soţia acestuia şefă la DNA. La schimb, Ponea promisese să intervină la sora acestuia, şefă la Curtea de Apel Craiova, să-l scape pe Duicu de dosarele de incompatibilitate şi conflict de interese.

Elisabeta Ponea are o piatră de moară legată de Bercea: i-a luat în 2011 subalternului său dosarul pe care acesta îl instrumenta cu privire la fapte de evaziune fiscală comise de interlop şi din care în presă au apărut informaţii că este implicat şi fratele preşedintelui ţării, Mircea Băsescu.

CSM a dat termen o săptămână pentru primirea raportului din partea Parchetului Craiova.

Condamnări în doar două dosare

Numai două dintre cele peste 120 de dosare ale lui Bercea Mondial instrumentate de procurorii din judeţul Olt au fost soluţionate.

Este vorba despre un dosar de evaziune fiscală, în care interlopul analfabet a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în 18 aprilie 2013, şi despre dosarul de tentativă de omor, pentru care ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani şi 9 luni, în urma condamnării definitive din data de 16 mai a.c..

Clanul Bercea, după gratii

Din clanul Bercea mai sunt arestaţi fiul său Florin, autointitulat „Băsică”, condamnat la 5 ani şi 3 luni de închisoare pentru complicitate la tentativă de crimă,  soţia lui Bercea Mondial, condamnată la 1 an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă, şi ginerele  Constantin Marius – soţul Izaurei –, arestat preventiv în 30 mai a.c. şi trimis în judecată pentru şantaj asupra lui Mircea Băsescu.

Astăzi a intrat după gratii şi fratele lui Bercea, Vasile Anghel zis şi Amar Generalu’, el fiind reţinut aseară de procurorii din Craiova şi prezentat astăzi instanţei Judecătoriei Craiova, care a decis arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. Vasile Anghel este acuzat că a încheiat mai multe contracte false cu diverse primării.  El se folosea de facturi false pentru a le putea vinde pubele sau tobogane pentru locurile de joacă. Prejudiciul creat se ridică la peste patru miliarde de lei vechi. La audieri a fost dus şi primarul comunei Daneţi, judeţul Dolj, precum şi un angajat al instituţiei.

Amar Generalu’ are o condamnare la 5 ani de închisoare, în primă instanţă, iar luna trecută a încercat să mituiască un judecător prin intermediul avocatului Ion Bogdan Mitrache, care este chiar fratele magistratului, pentru a primi o soluţie favorabilă la recurs. Procurorii DNA l-au prins în flagrat pe avocat în 26 iunie, în timp ce primea 9.000 de euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.