“Mai toate personalitatile Romaniei care au avut probleme cu legea s-au imbolnavit subit si internat in spitale pentru a zadarnici ancheta”, se arata intr-un articol postat pe site-ul Aliantei pentru o Romanie Curata in 31.01.2011, sub titlul “Spitalul ca azil pentru cercetatii penal” si semnat de Virgil Burla. “S-au ascuns in spatele unor diagnostice dintre cele mai variate. Va prezentam cateva exemple de imbolnaviti de conjunctura care au de dat socoteala pentru diferite fapte penale. Bolile de inima si fracturile fac adevarate ravagii printre cei certati cu legea”.
Primul care s-a “imbolnavit” a fost Victor Atanasie Stanculescu, in noaptea de 21 decembrie 1989. Pentru a se sustrage pe mai departe in reprimarea Revolutiei, si-a rugat un prieten medic comandant al Spitalului Militar sa-i puna un picior in ghips. Dupa inabusirea cu succes a revoltei de la Timisoara, Stanculescu avea nevoie de liniste pentru a prelua puterea. Dupa aproape doua decenii a fost condamnat la 15 ani inchisoare, fiind acuzat de omor deosebit de grav. Din octombrie 2008 a facut nenumarate cereri de intrerupere a pedepsei pe motive medicale, fiind internat de mai multe ori in Spitalul Penitenciar Jilava.
Serban Bradisteanu. In august 2006, medicul Serban Bradisteanu cerea Tribunalului Bucuresti sa i se ridice interdictia de a parasi tara pentru a se opera la coloana vertebrala. Cererea i-a fost respinsa de instanta superioara, asa ca a mai facut una, de data asta pentru a fi operat pe cord deschis. Pe atunci, medicul era judecat pentru ca ar fi trucat o licitatie privind achizitia de aparatura medicala pentru spitalele din sistemul penitenciar. Spaga pe care anchetatorii spun ca ar fi primit-o depaseste patru milioane de euro. Ulterior, Tribunalul Bucuresti l-a achitat pe Bradisteanu, insa Curtea de Apel a decis rejudecarea dosarului.
Omar Hayssam. In primavara lui 2006, un alt detinut celebru iesea din inchisoare in baza unei adeverinte semnata de un medic al penitenciarului Rahova. Omar Hayssam era diagnosticat ca suferind de cancer si recomandarea procurorului a fost aceea de a fi cercetat in stare de libertate. Trei luni mai tarziu, cel care ulterior a fost condamnat, in lipsa, la 20 ani inchisoare pentru terorism era de negasit, parasind fraudulos tara.
Dumitru Sechelariu. In martie 2010, fostul primar al Bacaului era retinut de DNA. Imediat, Sechelariu a acuzat dureri de inima si a fost internat, sub paza, in Spitalul judetean Bacau. La momentul respectiv, Sechelariu era acuzat de cumparare de influenta. Fostul edil este un expert al imbolnavirilor in timpul anchetelor. In iunie 2005, Sechelariu a fost arestat, fiind cercetat in legatura cu mai multe afaceri referitoare la schimburi de terenuri, precum si la atribuirea unor lucrari. La doua zile dupa ce a fost incarcerat, lui Sechelariu i s-a facut rau, acuzand dureri puternice in piept, fiind dus la Spitalul Universitar din Bucuresti.
Monica Iacob Ridzi. Fostul ministru al Tineretului si Sportului este acuzata de procurorii DNA de abuz in serviciu, fals si uz de fals. De la inceperea urmaririi penale, deputatul PDL a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a zadarnici ancheta. A intrat in concediu de maternitate, s-a internat de mai multe ori prin spitale si urmeaza diferite tratamente prin clinici din tara si strainatate.
Catalin Voicu. In martie 2010, senatorului PSD Catalin Voicu i s-a facut rau pe cand urca treptele Senatului, chiar in ziua in care colegii demnitari isi dadeau avizul pentru arestarea sa, ceruta de procurorii DNA. A fost dus cu ambulanta la spital, acuzand, inevitabil, probleme cardiace. Ulterior a fost retinut. Nesuportand conditiile demne de “evul mediu” din arestul de la Cercetari Penale, demnitarul s-a internat dupa o saptamana la Spitalul Penitenciar Jilava.
Tudor Stanica, fost colonel de militie. Din cei 10 ani inchisoare primiti pentru instigare la uciderea in arest a disidentului Gheorghe Ursu, fostul militian a facut un an si doua luni. In varsta de 71 de ani, Stanica prezinta anual instantei documente medicale emise de aceeasi medici, prin care arata ca este suferind de cancer generalizat si judecatorii constata de fiecare data ca nu poate suporta regimul de detentie.
Ovidiu Tender. In aprilie 2006, in timp ce era arestat preventiv in dosarul RAFO, Tender s-a internat in spital, acuzand probleme cardiace. A reusit astfel sa amane o audiere a procurorilor, dar nu si prelungirea mandatului de arestare cu 30 de zile pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Un an mai devreme, Tender s-a internat la spitalul Elias chiar in ziua in care trebuia sa se prezinte la Parchet pentru audieri in acelasi dosar.
Marian Iancu, partenerul de afaceri al lui Ovidiu Tender, s-a imbolnavit de guta in timpul arestului preventiv din 2006, motiv pentru care a stat internat in spitalul Penitenciarului Rahova.
Vasile Duta. In luna mai 2010, fostul senator Vasile Duta a fost condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Pronuntarea sentintei l-a prins internat in sectia de oncologie a unui spital din Bihor. “In penitenciarele din Romania nu se poate asigura tratament oncologic, iar medicul mi-a spus ca daca voi fi inchis nu voi trai mai mult de trei luni”, arata Vasile Duta, din spital, prin intermediul unui comunicat de presa.
Catalin Chelu. La sfarsitul lui 2010, afaceristul Catalin Chelu, arestat in scandalul “mita la MAI”, se afla in fata judecatorilor cu o cerere de eliberare din arest. Cererea i-a fost respinsa, asa ca invinuitului i s-a facut rau, fiind dus cu ambulanta la spital. Chelu sufera de diabet.
Aurelian Soric. Fostul sef al Inspectoratului de Politie Neamt, Aurelian Soric, s-a internat o zi in spital si a intrat in concediu medical tocmai cand urma a fi audiat de superiori, dupa ce a luat apararea unui interlop ucis intr-o reglare de conturi. Soric sufera de reumatism si are probleme cu spatele.
Corneliu Vadim Tudor. Pe 6 ianuarie 2011, liderul PRM aparea in fata jurnalistilor cu mana stanga in ghips, sustinand ca si-a rupt-o in timpul imbrancelilor cu politistii care incercau sa-l evacueze dintr-un imobil ocupat fara drept. Doua zile mai tarziu, a fost chemat la audieri la Parchetul General, fiind acuzat de ultraj si de nerespectarea unei hotarari judecatoresti.
Constantin Nicolescu. Presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, s-a internat si el de urgenta la auzul sentintei. Retinut pentru luare de mita, boala lui Nicolescu a avut o traiectorie ciudata. Initial, s-a zvonit ca ar fi suferit un atac cerebral, apoi, conform spuselor medicului Serban Bradisteanu, un stop cardiac. Pe de alta parte, seful Ambulantei Arges sustine ca pacientul nu a facut infarct, ci doar a lesinat”, se arata in articolul publicat de Alianta pentru o Romanie Curata.
N. red.: Intre timp, Nicolescu a fost reales presedinte al CJ Arges la alegerile din 10 iunie a.c., iar Catalin Voicu a fost eliberat din arest si voteaza in Parlament – ca si Monica Iacob Ridzi, de altfel -, incasand indemnizatia de parlamentar.