Dan Voiculescu fuge din Senat de teama ca va pati ca Nastase

Decizia justitiei in cazul Adrian Nastase face prima victima: de frica sa nu pateasca la fel, Dan Voiculescu si-a anuntat, luni, demisia din Senat, pentru a scapa de dosarul de coruptie ICA-Ministerul Agriculturii, ce se afla aproape de pronuntarea sentintei la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Din momentul in care Voiculescu va deveni “muritor”, dosarul sau va trebui trimis la o instanta inferioara si reluat de la zero. Fuga lui “Felix” inseamna, implicit, recunoasterea vinovatiei, insa el sustine ca a decis sa renunte la pozitia sa din Parlament – cea de senator PC si de vicepresedinte al Senatului – pentru ca Senatul i-a respins initiativa de dublare a pedepselor pentru evaziune fiscala.

“Intr-un parlament in care comisia de buget-finante, cea care vegheaza la bugetul Romaniei, da un aviz negativ unui astfel de proiect este pentru mine un lucru de neinteles”, a argumentat Dan Voiculescu. In opinia sa, un regim sanctionator sever, sustinut de masuri complementare de incurajare a disciplinei fiscale si aplicat cu fermitate, ar fi putut atrage in zona fiscalizata pana la 10 miliarde de euro in primele 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

ICCJ va decide, la termenul din 29 iunie, daca dosarul ICA-Voiculescu va fi trimis la alta instanta – asta daca va constata ca numai calitatea de parlamentar a acestuia a conferit competenta in fond a Inaltei Curti in cazul dosarului. S-ar putea ca, la instanta inferioara, cauza sa se judece in continuare din punctul aflat in prezent. Daca insa vor fi reluate procedurile, pana la solutionare faptele imputate de DNA se vor prescrie.

Dosarul Dan Voiculescu – ICA – Ministerul Agriculturii

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara (ICA), a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

El este judecat de ICCJ pentru “folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata”.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop.

Colaborator dovedit al Securitatii

In 2006, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a dat lui Dan Voiculescu verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica, sub numele conspirativ Felix. In 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat verdictul de colaborator cu Securitatea printr-o hotarire irevocabila.

Inainte de 1989, Voiculescu a fost sef al unei companii de stat care facea comert extern. Imediat dupa 1990, el a infiintat Holdingul Grivco, care cuprinde afaceri de comert, agricultura si energie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.