Dan Voiculescu scapa de Instanta Suprema

Asa cum era de asteptat, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus, vineri, trimiterea la Tribunalul Bucuresti a dosarului lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), dupa ce a constatat ca inculpatul nu mai este senator. El si-a dat demisia din aceasta functie acum 3 zile, iar renuntarea la calitatea de parlamentar a fost publicata in Monitorul Oficial cu o zi inainte de proces. Astfel, s-a elucidat graba cu care Guvernul Ponta si-a trecut in subordine Monitorul Oficial, dupa ce 22 de ani a stat sub autoritatea Camerei Deputatilor.

Toata lumea s-a prins de gestul premeditat al lui Dan Voiculescu de a-si da demisia din calitatea de senator, desi el sustine ca motivele au fost altele. Vineri a fost prins cu mata-n sac: a cerut instantei supreme declinarea cauzei, in conditiile in care el sia pierdut statutul d eparlamentar. Alaturi de el sunt judecate si alte 12 persoane pentru modul in care a fost privatizat Institutul de Cercetari Alimentare (ICA).

Avocatul lui Voiculescu a explicat ca, in raport de infractiunile de care sunt acuzate persoanele judecate in acest dosar, cauza a fost trimisa initial la Tribunalul Bucuresti, iar dupa ce Voiculescu a dobandit calitatea de senator, dosarul a ajuns la instanta suprema. El a aratat, totodata, ca doreste mentinerea tuturor actelor de cercetare judecatoreasca efectuate pana in prezent de catre magistratii instantei supreme.

Judecat pentru coruptie 

Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de “folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata”.

Prejudiciu de peste 60 mil euro

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.