Daniel Morar a fost numit judecător la Curtea Constituţională

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de 9 ani începând cu data de 9 iunie, informează Administraţia Prezidenţială. Totodată, Secţia de procurori a CSM a hotărât, cu unanimitate de voturi, detaşarea începând cu 2 aprilie a lui Daniel Morar în funcţia de prim adjunct al Procurorului General al României, post pe care îl ocupă deja din octombrie, pentru 6 luni. 

Amintim că în iunie expiră mandatul a 3 judecători de la CCR: Aspazia Cojocaru, desemnată de Camera Deputaţilor, Axinte Gaspar, care a fost numit de Preşedinţie, şi Ion Predescu, din partea Senatului.

Alături de Daniel Morar vor fi numiţi la CCR actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru – din partea Senatului -, şi Valer Dorneanu, din partea Camerei Deputaţilor.

Întrebat cum consideră numirea lui Daniel Morar în funcţia de judecător la CCR, premierul Victor Ponta a arătat că “este dreptul preşedintelui Traian Băsescu  de a numi, aşa cum numeşte şi Camera Deputaţilor, şi Senatul”.

Daniel Morar a devenit şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în 12 august 2005, la propunerea ministrului de atunci al Justiţiei, Monica Macovei.

La 12 august 2008, când mandatul lui Morar a expirat, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, i-a prelungit mandatul, prin delegare, până la 12 februarie 2009, când a fost reînvestit în funcţia de procuror-şef al DNA, printr-un decret semnat de preşedintele Traian Băsescu.

La 13 februarie 2012 i-a expirat şi al doilea mandat, dar Morar a mai primit o delegare pe funcţie, pentru o perioadă de 6 luni, prin ordin al procurorului general Laura Codruţa Kovesi. Înainte de expirarea acestei delegări, dar şi pentru faptul că nu a apărut o altă propunere din partea noului ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, procurorul general a dispus, la 3 august 2012, delegarea lui Daniel Morar în aceeaşi funcţie de procuror-şef al DNA, pentru încă 6 luni, începând cu 13 august 2012.

Începând cu 2 octombrie însă, Daniel Morar, odată cu expirarea mandatului Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României, a preluat pentru o perioadă de 6 luni interimatul în funcția deținută de aceasta.

Cine este Daniel Morar

Licenţiat în drept în 1990 (Facultatea de Drept a Universităţii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca), Morar s-a născut la 15 august 1966 în Luduş, jud. Mureş. Este căsătorit, soţia sa fiind avocat.

– între septembrie 1990-noiembrie 1992: procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş

– între noiembrie 1992-decembrie 1994: procuror al Parchetului de pe Lângă Judecătoria Cluj-Napoca

– între decembrie 1994-mai 1997: procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj

– între mai 1997-ianuarie 1999: procuror al Curţii de Apel Cluj – investigaţiile penale au vizat, cel mai adesea, infracţiuni economice şi de corupţie

– între ianuarie 1999-iulie 2002: procuror şef în cadrul Secţiei de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj

– între septembrie 1998-ianuarie 1999 şi ianuarie-februarie 2001: detaşat procuror detaşat în cadrul Secţiei de Urmărire Penală a PICCJ, unde a condus investigaţia penală într-o cauză care a vizat un membru al Parlamentului şi o alta cu un judecător de la Curtea de Apel

– între iulie 2002-august 2005: a revenit la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în funcţia de procuror în cadrul Secţiei de Urmărire Penală, unde a desfăşurat investigaţii penale în diverse cauze, cel mai adesea vizând infracţiuni economice şi de corupţie

– între august 2005-octombrie 2012: procuror-şef al DNA

Din octombrie 2012 şi până în prezent este prim adjunct al procurorului general al României (delegat). Principalele activităţi şi  responsabilităţi:  

– Conducerea întregii activităţi de urmărire penală din România; conceperea şi monitorizarea politicii penale generale prin stabilirea domeniilor prioritare de investigaţii penale şi stabilirea indicatorilor de performanţă pentru parchete.

– Coordonarea activităţii celor mai importante structuri din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv: Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

– Coordonarea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Secţia Parchetelor Militare, Serviciul de Cooperare Judiciară Internaţională, Relaţii Internaţionale şi Programe , şi Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

– Stabilirea mecanismelor de cooperare interinstituţională.

Daniel Morar este membru al Asociaţiei Internaţionale a Instituţiilor Anticorupţie (IAACA) şi membru al Asociaţiei Magistraţilor din România (de la înfiinţare).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.