Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de 9 ani începând cu data de 9 iunie, informează Administraţia Prezidenţială. Totodată, Secţia de procurori a CSM a hotărât, cu unanimitate de voturi, detaşarea începând cu 2 aprilie a lui Daniel Morar în funcţia de prim adjunct al Procurorului General al României, post pe care îl ocupă deja din octombrie, pentru 6 luni.
Amintim că în iunie expiră mandatul a 3 judecători de la CCR: Aspazia Cojocaru, desemnată de Camera Deputaţilor, Axinte Gaspar, care a fost numit de Preşedinţie, şi Ion Predescu, din partea Senatului.
Alături de Daniel Morar vor fi numiţi la CCR actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru – din partea Senatului -, şi Valer Dorneanu, din partea Camerei Deputaţilor.
Întrebat cum consideră numirea lui Daniel Morar în funcţia de judecător la CCR, premierul Victor Ponta a arătat că “este dreptul preşedintelui Traian Băsescu de a numi, aşa cum numeşte şi Camera Deputaţilor, şi Senatul”.
Daniel Morar a devenit şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în 12 august 2005, la propunerea ministrului de atunci al Justiţiei, Monica Macovei.
La 12 august 2008, când mandatul lui Morar a expirat, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, i-a prelungit mandatul, prin delegare, până la 12 februarie 2009, când a fost reînvestit în funcţia de procuror-şef al DNA, printr-un decret semnat de preşedintele Traian Băsescu.
La 13 februarie 2012 i-a expirat şi al doilea mandat, dar Morar a mai primit o delegare pe funcţie, pentru o perioadă de 6 luni, prin ordin al procurorului general Laura Codruţa Kovesi. Înainte de expirarea acestei delegări, dar şi pentru faptul că nu a apărut o altă propunere din partea noului ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, procurorul general a dispus, la 3 august 2012, delegarea lui Daniel Morar în aceeaşi funcţie de procuror-şef al DNA, pentru încă 6 luni, începând cu 13 august 2012.
Începând cu 2 octombrie însă, Daniel Morar, odată cu expirarea mandatului Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României, a preluat pentru o perioadă de 6 luni interimatul în funcția deținută de aceasta.
Cine este Daniel Morar
Licenţiat în drept în 1990 (Facultatea de Drept a Universităţii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca), Morar s-a născut la 15 august 1966 în Luduş, jud. Mureş. Este căsătorit, soţia sa fiind avocat.
– între septembrie 1990-noiembrie 1992: procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş
– între noiembrie 1992-decembrie 1994: procuror al Parchetului de pe Lângă Judecătoria Cluj-Napoca
– între decembrie 1994-mai 1997: procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj
– între mai 1997-ianuarie 1999: procuror al Curţii de Apel Cluj – investigaţiile penale au vizat, cel mai adesea, infracţiuni economice şi de corupţie
– între ianuarie 1999-iulie 2002: procuror şef în cadrul Secţiei de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj
– între septembrie 1998-ianuarie 1999 şi ianuarie-februarie 2001: detaşat procuror detaşat în cadrul Secţiei de Urmărire Penală a PICCJ, unde a condus investigaţia penală într-o cauză care a vizat un membru al Parlamentului şi o alta cu un judecător de la Curtea de Apel
– între iulie 2002-august 2005: a revenit la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în funcţia de procuror în cadrul Secţiei de Urmărire Penală, unde a desfăşurat investigaţii penale în diverse cauze, cel mai adesea vizând infracţiuni economice şi de corupţie
– între august 2005-octombrie 2012: procuror-şef al DNA
Din octombrie 2012 şi până în prezent este prim adjunct al procurorului general al României (delegat). Principalele activităţi şi responsabilităţi:
– Conducerea întregii activităţi de urmărire penală din România; conceperea şi monitorizarea politicii penale generale prin stabilirea domeniilor prioritare de investigaţii penale şi stabilirea indicatorilor de performanţă pentru parchete.
– Coordonarea activităţii celor mai importante structuri din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv: Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
– Coordonarea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Secţia Parchetelor Militare, Serviciul de Cooperare Judiciară Internaţională, Relaţii Internaţionale şi Programe , şi Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
– Stabilirea mecanismelor de cooperare interinstituţională.
Daniel Morar este membru al Asociaţiei Internaţionale a Instituţiilor Anticorupţie (IAACA) şi membru al Asociaţiei Magistraţilor din România (de la înfiinţare).
Magda SEVERIN