Deputaţii puterii din Comisia juridică blochează din nou, prin chiul, arestarea preventivă a colegului lor Ioan Adam, cerută de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în valoare de 304 milioane de euro. Dubla măsură funcţionează deplin: Hrebenciuc se află după gratii după ce a demisionat din Camera Deputaţilor, dar Adam continuă să fie membru al Comisiei juridice, apărat de scutul inunităţii.
La şedinţa de astăzi au fost prezenţi numai 13 membri din 27, iar Ioan Adam (PSD), care este membru al Comisiei juridice, nu este luat în considerare la stabilirea cvorumului.
Astfel, cum nu s-a întrunit cvorumul de şedinţă, arestarea preventivă a lui Ion Adam este blocată cel puţin încă o săptămână şi poate continua la infinit. Atenţia este canalizată pe alegerile prezidenţiale iar la finalul lor mai e un pic şi vine vacanţa parlamentară de Crăciun.
Situaţia cu blocajul din Comisia juridică se repetă de când Hrebenciuc şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Camerei, în urmă cu două săptămâni. Mai întâi, s-a amânat luarea unei decizii pe motiv că DNA – via Ministerul Justiţiei – a trimis solicitarea punându-l pe Adam la pachet cu Hrebenciuc iar DNA trebuie să facă altă adresă, „pe persoană fizică” – cum ar zice un clasic în viaţă.
Biroul Permanent al Camerei a luat foarte în serios tertipul Comisiei juridice dar şi solicitarea avocaţilor lui Adam, care au invocat necesitatea unei perioade mai lungi pentru studierea dosarului, deoarece „este voluminos”.
Într-adevăr, dosarul trimis de DNA este integral: are 17 volume, pentru ca deputaţii să nu mai aibă vreo scuză în a nu da ok-ul arestării (care va fi decisă până la urmă de un judecător, nu de procuror).
„Avocaţii au avut o solicitare că este un dosar voluminos. Adresa se referea la 2 persoane. În acest moment, Parlamentul, ca nu cumva să creeze un viciu de procedură, a considerat totuşi ca solicitarea să vină numai pentru deptatul Adam, mai ales că avocaţii domnului Adam au invocat acest lucru”, a explicat secretarul Camerei, Ion Ciolacu.
Numai că astăzi, deputaţii jurişti din partea puterii au apelat la alt scenariu, deja obişnuit: chiulul. Vicepreşedintele Comisiei, Ciprian Nica, a arătat că, potrivit articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, ar fi trebuit să fie prezenţi la şedinţă jumătate plus unu din deputaţii din comisie.
„Urmează să înaintăm un raport Biroului Permanent, care va stabili ce va urma”, a spus Nica.
La şedinţă a fost prezent şi deputatul Ioan Adam, care nu a vrut să comenteze faptul că nu a fost cvorum, arătând: „Mă supun procedurilor”.
Grup infracţional organizat
Ioan Adam este urmărit penal de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni de corupţie:
– instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
– constituire a unui grup infracțional organizat
– 3 infracţiuni de cumpărare de influenţă.
În cererea privind arestarea preventivă, DNA motivează, printre altele, că “cercetarea unor asemenea persoane în stare de libertate ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, având în vedere poziţia inculpaților şi natura faptelor de care sunt acuzați”.
În dosar este urmărit penal şi socrul premierului, Ilie Sârbu.
Magda SEVERIN
Sursă foto: www.puterea.ro