Deputatul Alin Trăşculescu, şef al PDL Vrancea şi fost director la RAR, reţinut pentru corupţie

Procurorii DNA l-au reţinut pentru 24 de ore pe deputatul Alin Trăşculescu (38 ani), fost director la Registrul Auto Român (RAR) – Reprezentanţa Vrancea în perioada 2004-2008 şi preşedinte al Organizaţiei PDL Vrancea, după ce l-au prins în flagrant pe complicele lui, Marian-Valeriu Calotă, în timp ce primea pentru el mită 50.000 de lei, reprezentând o tranşă dintr-o sumă mult mai mare pretinsă de deputat. Avocatul parlamentarului a depus însă o plângere la DNA împotriva ordonanţei de reţinere, pe motiv că Trăşculescu nu a pus mâna pe vreun ban şi nu şi-a însuşit nicio sumă. Clientul său are un regim special, fiind parlamentar: Constituţia permite reţinerea lui timp de 24 de ore fără ca DNA să ceară avizul Parlamentului, întrucât fapta s-a săvârşit în flagrant, însă nu mai mult, întrucât instanţa nu poate emite mandat de arestare preventivă pe numele lui fără acceptul Camerei Deputaţilor, din care face parte. În aceste condiţii, deputaţii aflaţi în campanie electorală trebuie să se întoarcă să voteze în zilele următoare. 

Anchetatorii efectuează cercetări penale faţă de deputatul Trăşculescu, pe care îl acuză şi de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi de instigare la spălare de bani cunoscând că aceştia provin din trafic de influenţă, el primind, în mai multe tranşe, 464.000 lei iar ulterior pretinzând încă 1.100.000 lei.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi Marian-Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC MARYNA EXCLUSIV SRL, în sarcina căruia s-au reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată (5 acte materiale), şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată (4 acte materiale), informează, duminică, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Denunţat de cel care i-a dat banii

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că „în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, inculpatul Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Vrancea a unui partid politic, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), iniţial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă, care l-a constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Alin Trăşculescu sumele solicitate”.

Îi promisese contracte

“Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu firma administrată de denunţător. Din banii pretinşi, inculpatul Trăşculescu a primit, prin intermediul lui Calotă, în mai multe tranşe, suma totală de 464.000 lei”, arată DNA.

Fals în acte săvârşit de complicele deputatului

Pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calotă, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale încheiate între firma denunţătorului şi firma lui, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile ale celor două societăţi.

“În acest mod, din contul firmei denunţătorului în contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL a fost transferată suma totală de 404.000 lei. Ulterior, în acelaşi scop, Alin Trăşculescu a pretins denunţătorului încă 1.100.000 lei, pe care a impus să îi fie daţi în două tranşe, de 50.000 lei şi, respectiv, 1.050.000 lei. În acest context, în 6 noiembrie, în scopul obţinerii acestor foloase materiale, Trăşculescu l-a determinat pe inculpatul Calotă să încheie în fals un contract, având ca obiect o operaţiune comercială fictivă între firma denunţătorului şi a lui. Ca urmare, firma denunţătorului a transferat în contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduşi în circuitul civil”, mai susţin procurorii.

Flagrantul

În 10 noiembrie, inculpatul Calotă a primit de la denunţător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă inculpatului Alin Trăşculescu, la cererea acestuia.

“Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 noiembrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore. Având în vedere calitatea sa de deputat în Parlamentul României, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 3 din Constituţia României, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a încunoştiinţat pe Ministrul Justiţiei cu privire la efectuarea percheziţiei şi reţinerii inculpatului Trăşculescu. Inculpatul Calotă va fi prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile“, se precizează în comunicatul DNA.

Avocatul atacă

Avocatul lui Alin Trăşculescu, Cristian Ene, a declarat duminică la DNA că a depus o plângere împotriva ordonanţei de reţinere dispusă de procurorii anticorupţie faţă de clientul său, susţinând că aceasta este nejustificată şi că deputatul nu a pus mâna pe niciun ban şi nu şi-a însuşit nicio sumă.

Primul caz de reţinere a unui parlamentar fără avizul Legislativului

Este primul caz, în 22 de ani, de reţinere de către anchetatori a unui deputat, fără a avea acceptul Parlamentului. DNA nu il va putea ţine însă mai mult de 24 de ore, întrucât pentru mandatul de arestare pe care anchetatorii îl cer instanţei supreme este necesar avizul Camerei Deputaţilor, iar membrii acesteia se află în vacanţă pentru alegeri.

Ei pot fi convocaţi în plen abia după raportul Comisiei juridice, care probabil va avea loc luni. Va fi interesant de văzut dacă aleşii noştri, care au un regim special chiar şi când comit fapte penale deosebit de grave, vor veni la vot, aşa cum au procedat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în iulie, când se aflau deja în vacanţă şi s-au prezentat în unanimitate la ordin.

Cine este Trăşculescu

Alin Trăşculescu este absolvent al Facultăţii de Mecanică, Specializarea Autovehicule Rutiere, din cadrul Universităţii de stat “Transilvania” Braşov.

În perioada 2004 – 2008, Trăşculescu a fost director al Registrului Auto Român – Reprezentanţa Vrancea. În anul 2006 s-a înscris în PDL, an în care a devenit şi vicepreşedinte al PD Focşani.

În 2008, a fost numit preşedinte interimar al organizaţiei judeţene a PDL Vrancea, ulterior fiind ales lider al filialei. Din iunie până în decembrie a fost viceprimar al municipiului Focşani. Tot în 2008, dar şi în 2012, a candidat la funcţia de primar, dar a pierdut în faţa actualului edil, Decebal Bacinschi.

Avere

Potrivit declaraţiei de avere postata pe site-ul Camerei Deputaţilor, Alin Trăşculescu nu are terenuri sau locuinţe, însa este proprietarul a 3 autoturisme: un Volkswagen Golf, cumpărat în 2003, un Volkswagen Touareg şi un Mini-N. De asemenea, el are bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 35.000 de euro.

El are un împrumut de 11.000 de euro la Banca Unicredit, scandent în 2016.

Din funcţia de deputat, Trăşculescu a obţinut anul trecut 63.634 de lei, iar soţia acestuia, angajată a unei bănci, venituri de 42.000 de lei. Împreună au doi copii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.