Deputatul PC Gheorghe Coman, care a fost prins în flagrant în timp ce primea şpagă în maşina personală şi a fugit cu banii, va fi cercetat în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara, decizia fiind luată vineri seară de instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care a respins cererea procurorilor DNA de arestatare preventivă a acestuia. Procurorul DNA a făcut recurs la Completul de 5 judecători al aceleiaşi Curţi. O solicitare de ridicare a imunităţii lui Coman, transmisă de Parchetul General, a fost aprobată, la prânz, de Camera Deputaţilor. Au fost însă şi 34 de colegi deputaţi ai şpăgarului care au votat împotrivă.
La şedinţa de plen au fost prezenţi 254 de deputaţi, dar nu au votat numai 224, iar din totalul voturilor valabil exprimate doar 190 au fost în favoarea cererii de încuviinţare a arestării preventive. Aşadar, numărul celor care au votat împotrivă sau au refuzat să voteze este de 64.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor avizase favorabil această cerere în cursul zilei de marţi.
Vineri, votul în plen a fost cu bile, iar Gheorghe Coman nu s-a prezentat la şedinţă.
Judecarea cererii procurorilor DNA de arestare preventivă a început la ora 18.00, iar deputatul a fost adus cu mandat în sala de judecată.
Gheorghe Coman a refuzat să dea orice declaraţie în faţa procurorilor, dar şi în faţa instanţei, unde ar fi avut posibilitatea să se apere. El a sperat – şi a reuşit – să scape deoarece a fugit cu banii marcaţi cu MITĂ şi i-a distrus, eliminând astfel proba principală din dosar. În mod normal ar trebui să existe probe video.
“Ce, fuge undeva?”
Flagrantul a reuşit, aşadar, numai pe jumătate, iar probele video existente nu i-au convins pe judecători. Decizia de cercetare în libertate a deputatului Coman, dată cu puţin după ora 20.00, a fost deja atacată cu recurs de procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
“Ce, fuge undeva?”, a spus avocatul lui Coman, considerând că “flagrantul a eşuat” şi că “a fost doar o înscenare” din partea procurorilor anticorupţie.
Dar această sentinţă le va da apă la moară puşcăriabililor din Parlament, care oricum încearcă să scape prin Legea amnistiei şi graţierii – act normativ amânat până în februarie 2014 – şi prin modificările deja operate în Codul Penal şi care ar urma să intre în vigoare după ce se va pronunţa Curtea Constituţională. Prin aceste modificări, deputaţii şi senatorii şi-au asigurat o superimunitate.
Locul deputatului Vasilescu, încarcerat 2 ani pentru corupţie, a fost vacantat
Dacă tot i-a chemat la serviciu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le-a cerut deputaţilor să aprobe vacantarea locului de deputat ocupat până în 19 decembrie de Nicolae Vasilescu, care a fost însă condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență.
Acesta nu s-a prezentat la arest, ci a fost descoperit de poliţişti în noaptea următoare pe Aeroportul Otopeni, de unde se pregătea să părăsească ţara spre o destinaţie din Asia.
De data aceasta, deputaţii au fost mai generoşi: au votat 230 pentru vacantarea postului.
În Parlamentul României se află 28 de deputaţi şi senatori aleşi în decembrie 2012 care au probleme cu justiţia: sunt urmăriţi penal, trimişi în judecată sau condamnaţi de prima instanţă ori definitiv, pentru fapte de corupţie.
Magda SEVERIN
Prieteni asta nu e un spagar, e un gainar! Spagar este un europarlamentar care zboara de la Londra la Bruxelles cu 45 de lire sterine si i se deconteaza 800 de euro pe care ii baga in buzunar.