DIICOT: 7 directori de bănci, acuzaţi de fraudă de 85 milioane euro

Procurorii DIICOT percheziţionează, joi, 48 de locuinţe din Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor. Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale, prin fraude bancare: au obţinut ilegal credite de la două unităţi bancare, pentru 35 de societăţi comerciale controlate de membrii grupului infracţional organizat.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de 7 învinuiţi având calitatea de directori generali/directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de 6 funcţionari ai unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, de şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi de responsabili ai ATE Bank. Capii afacerii sunt Marius Locic şi fraţii Creştin. 

DIICOT precizează că membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare.

Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat este de aproximativ 85 milioane de euro. Suportul logistic a fost asigurat de DGA şi DGIPI.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi audiate 90 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Până la ora 13.00, cei 7 directori de bănci, între care Dana Băjescu, directorul Grupului BRD Dorobanţi din Bucureşti, au ajuns la audieri, potrivit avocatului ei.

Notarul Paula Rosenberg – soţia artistului Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor şi ales senator pe listele USL – a fost adus cu mandat de poliţişti la sediul DIICOT, pentru audiere.

În total, 10 persoane au ajuns la audieri în jurul prânzului, iar procurorii aşteaptă documentele ridicate în timpul percheziţiilor, pentru a le centraliza şi a începe audierile, probabil la ora 16.00.

În acest dosar, Curtea de Apel Bucureşti a fost competentă să dea autorizaţie de percheziţie, întrucât în cauză sunt vizaţi 4 notari.

Volksbank: Expunerea băncii este de 8 milioane de euro

Volksbank anunţă că a sesizat autorităţile încă din mai 2010 pentru credite obţinute în baza unor documente falsificate.

“În acest dosar,  Volksbank a sesizat autorităţile încă din mai 2010 în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate . Expunerea totală pe client şi firmele afiliate este însă de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anunţate de DIICOT”, se arată într-un comunicat al băncii.

Suma anunţată de DIICOT se referă însă la două bănci implicate în dosar.

Creditele în cauză au avut garanţie imobiliară, iar Volksbank a început procedurile de executare silită după identificarea fraudei şi anunţarea autorităţilor, provizionând creditele corespunzător. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.