DIICOT în haină nouă

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi-a lansat, vineri, noul site, cu informaţii despre activitatea instituţiei, rapoartele de activitate din 2007 (de când conducerea a fost preluată de Codruţ Olaru) până în prezent, date despre bugetul instituţie, harta birourilor şi serviciilor teritoriale, precum şi organigrama. Totodată, la https://www.diicot.ro/ apare şi secţiunea “sesizări”, plus condiţiile în care acestea pot fi făcute. Până la ora 16.00 erau deja peste 1,86 milioane de accesări.

Pe prima pagină sunt prezentate fotografii cu sediul DIICOT, pe care apar informaţii în cifre despre activitatea instituţiei: 130.000 de dosare, 8.000 de rechizitorii, 22.000 de inculpaţi, 10.500 de arestaţi şi 10.000 de condamnaţi definitiv.

Totodată este prezentat, cu rang de trofeu, cea mai mare captură de droguri: peste 1,2 tone de cocaină găsită într-un container cu cherestea din Brazilia ajuns în Portul Constanţa Sud-Agigea.

Realizată în ianuarie 2009, captura este printre cele mai mari din ultimii 10 ani în Europa, valoarea totală a acesteia depăşind 100 de milioane de euro, anunţa la vremea respectivă procurorul Codruţ Olaru, şeful DIICOT.

Cea mai recentă captură datează chiar de vineri, 5 octombrie, când procurorii DIICOT Braşov au prins 5 traficanţi cu 1,2 kg de haşiş (valoare pe piaţă de 20.000 euro), drog pe care îl distribuiau în municipiul Braşov cu 75 lei gramul.

Amintim printre cele mai apropiate şi spectaculoase cazuri investigate de procurorii DIICOT pe cel al fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, în dosarul “Motorina”.

DIICOT, unica structură din cadrul Ministerului Public specializată în combaterea şi investigarea infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism, a fost înfiinţată în 2004, prin Legea 508/2004, în scopul destructurării grupurilor infracţionale organizate, frontaliere şi transfrontaliere.

Cine vrea să sesizeze comiterea unei infracţiuni de competenţa structurii o poate face la adresa de e-mail diicot@mpublic.ro  sau la sediul instituţiei din Bucureşti, B-dul Libertăţii 14, sector 5. Trebuie precizat în mod obligatoriu dacă este o plângere sau un denunţ, potrivit art. 222-223 din Codul de procedură penală.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.