Dinel Staicu a fost condamnat la 11 ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz. El se află în acest moment după gratii, fiind arestat preventiv în 13 august a.c. într-un alt dosar, cel în care a dat şpagă 1 milion de euro judecătoarei Veronica Cîrstoiu pentru a-l scăpa de puşcărie. Amintim că magistrata a făcut parte din completul de judecată care i-a anulat lui Staicu condamnarea la 7 ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Sentinţa de astăzi a Judecătoriei Sectorului 2 nu este definitivă, Dinel Staicu având la dispoziţie două căi de atac la instanţa supremă. Dosarul fraudării patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro a fost trimis în instanţă acum 6 ani, în 2007.
UPDATE: Alături de Dinel Staicu, care a primit pedeapsa pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, au mai fost condamnaţi:
* Aurel Gabriel Coconea – fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaş -, la 7 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu în formă calificată;
* Cornel Teodor Volintiru – fost director general al SC Sironex SA Craiova -, la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată;
* Carmen Ioana Popescu, fost director general, la 7 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată;
* Vlad Rebegea, fost director economic al SC BDJ SA Craiova, la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
* Vasile Banciu – fost director general adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA -, la 5 ani de închisoare;
* Adrian Georgel Bogza – fost administrator al SC Delta Telecom SA -, la 7 ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
* Iulian şi Tudorică Siclitaru, la câte 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
Magistraţii au mai dispus ca toţi cei condamnaţi să achite societăţii Transgaz SA peste 25 de milioane de lei, reprezentând daune materiale.
Băieţii deştepţi
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea a încheiat ilegal 14 convenţii de plăţi cu 5 societăţi cu capital integral de stat, prin care a interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi, respectiv, beneficiare de gaze naturale, 4 firme private – SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucureşti, SC Sironex SA Craiova şi SC Dumimpex SM SRL Bucureşti -, controlate de Dinel Staicu.
Convenţiile de plăţi au fost încheiate cu încălcarea OUG 10/1997 şi a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor în economie, aprobată prin HG 685/1999.
Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Mediaş, societăţile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor 4 firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.
Anchetatorii au stabilit că aceste firme controlate de Dinel Staicu şi reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică şi Iulian Siclitaru nu au avut activitate comercială, nici relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare şi nu au prezentat credibilitate financiară.
Sumele de bani încasate în acest fel au fost direcţionate către firmele din grupul controlat de Staicu şi au ajuns în conturile personale ale acuzaţilor sau ale altor societăţi în care aceştia au fost implicaţi şi de unde au fost retrase în numerar.
Pentru negocierea şi încheierea convenţiilor de plăţi, Dinel Staicu a beneficiat şi de sprijinul lui Adrian Bogza, care a primit 9 miliarde de lei vechi, achitată în contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, mai arată procurorii DNA.
Condamnare anulată de o judecătoare şpăgară
În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, însă în alt dosar, cel privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Cu 10 zile înainte de a primi condamnarea, el şi-a schimbat numele în Nuţu, după soţie, şi a fugit din ţară. Pe noul său nume s-a emis mandat de urmărire internaţională şi a fost prins în Ungaria, pe 19 aprilie. A fost încarcerat în Penitenciarul Rahova.
Aceasta nu a împiedicat, în 23 februarie 2012, un complet de judecată al Curţii de apel Bucureşti, din care făcea parte şi Veronica Cîrstoiu, să-i anuleze condamnarea, la solicitarea lui (a atacat sentinţa cu o contestaţie în anulare). Celelalte judecătoare din complet sunt Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.
Fratele lui Dinel Staicu, Marina Staicu, este arestat preventiv din 28 martie, într-un alt dosar de corupţie: cel al judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti Viorica Dinu şi Antonela Costache, arestate şi ele din 15 martie, tot pentru şpagă, şi trimise în judecată în 8 august, alături de 22 de complici.
Judecătoarea Cîrstoiu şi fiul ei complice, Florin Cergan, se află, de asemenea, după gratii, din 9 august a.c., iar în motivarea instanţei se arată că avocata magistratei ceruse, iniţial, 2,5 milioane de euro şpagă de la fratele lui Dinel Staicu.
Magda SEVERIN