Procurorii DNA Mureş l-au reţinut, luni seară, şi pe fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Sofalvi Laszlo, în acelaşi dosar de corupţie în care sunt reţinuţi pentru cercetări actualul preşedinte al CJ Harghita, Borboly Csaba, consilierul judeţean Palffy Domokos şi şeful Direcţiei Drumuri din CJ, Csiszer Botond-Benedek. Marţi, cei 4 sunt prezentaţi Curţii de Apel Mureş, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru fapte de corupţie în încheierea unor contracte de reabilitare de drumuri.
UPDATE 1: Curtea de Apel Mureş a respins marţi, 14 mai, cererea DNA de arestare preventivă a celor 3 inculpaţi, impunându-le însă să nu părăsească localitatea de domiciliu fără încuviinţarea instanţei, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 mai şi până la data de 12 iunie 2013, inclusiv.
Preşedintele CJ Harghita nu îşi mai poate exercita funcţia timp de 30 de zile, după care măsura poate fi prelungită.
UPDATE 2: Decizia instanţei a fost atacată cu recurs, în 15 mai, de procurorii DNA.
Sofalvi Laszlo este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice şi o infracţiune de fals.
Potrivi DNA, în calitate de vicepreşedinte al CJ Harghita la data respectivă, Sofalvi Laszlo a dispus în mod nelegal şi nejustificat, în decembrie 2011, decontarea unor sume de bani în favoarea firmei SC STRAVIA GROUP SRL, pentru o serie de lucrări de reabilitare a unui drum judeţean. Procurorii susţin că plăţile s-au făcut, deşi preţurile constructorului fuseseră majorate faţă de cele prezentate iniţial în ofertă, iar dirigintele de şantier nu fusese de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor.
Prejudiciul produs în dauna judeţului Harghita, prin această activitate, a fost evaluat la suma de 1,5 milioane de lei, firma SC STRAVIA GROUP SRL obţinând un folos material echivalent cu suma respectivă.
DNA mai pecizează că Sofalvi a dispus decontarea ilegală a contravalorii unor materiale lăsate în custodia firmei în cauză, chiar dacă ştia că aceste materiale nu existau, iar constructorul nu mai avea timp să efectueze lucrări de asfaltare.
„La data de 30 decembrie 2011, Sofalvi Laszlo a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de 1,47 milioane de lei în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru materiale lăsate în custodia acestuia pe baza unor procese verbale despre care avea cunoştinţă că atestau, în fals, existenţa bunurilor respective şi în condiţiile în care nu mai era timp ca firma constructoare să execute, până la 31 decembrie 2011, lucrările angajate”, se mai arată în rechizitoriu.
Totodată, Sofalvi a semnat în numele Consiliului Judeţean o adresă despre care ştia că este antedatată.
„Pentru a ascunde infracţiunea de abuz în serviciu prin care s-au obţinut foloase materiale pentru SC STRAVIA GROUP SRL, în cursul lunii iunie 2011, a semnat în numele preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, o adresă despre care ştia că era antedatată. Documentul a fost folosit pentru justificarea plăţilor efectuate în anul 2010, în favoarea firmei menţionate. Prejudiciul total creat în dauna judeţului Harghita prin activităţile din anul 2011 este estimat la 2,98 milioane de lei”, precizează anchetatorii anticorupţie.
Potrivit procurorilor, acest prejudiciu rezultă din faptul că Sofalvi Laszlo a dispus efectuarea plăţilor către firma constructoare, „în condiţiile în care, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, i-a delegat atribuţiile în acest sens”.
Lui Sofalvi Laszlo i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar luni, 13 mai, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 ore fiind prezentat Curţii de Apel Târgu Mureş cu propunere de arestare preventivă, informează DNA.
Magda SEVERIN