Doru Mihai Giugula, membru PSD în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), nu poate justifica din avere 1.116.625 lei (aproximativ 250.000 euro), astfel că inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au cerut procurorilor să-l cerceteze pentru fals în declaraţii. În urma procedurilor de evaluare, ANI a constatat existenţa unei diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate de acesta în mandatul deţinut în CGMB în perioada 2008-2011. Giugula se află la al 4-lea mandat şi este artizanul celor 8 hotărâri emise ilegal de CGMB în perioada când Traian Băsescu a fost primar general. Instanţa a decis atunci dizolvarea CGMB, iar Guvernul Năstase chiar a fost nevoit să emită în 2002, potrivit legii, o astfel de hotărâre, care a fost însă contestată în justiţie şi plimbată până s-a încheiat mandatul Consiliului General.
Inspectorii de integritate susţin că veniturile realizate de consilierul PSD împreună cu familia, în perioada supusă evaluării, au fost de 456.222 lei, iar averea dobândită, pentru care au fost identificate părţi de natură nejustificată, este de 1.116.625 lei.
Având în vedere cele constatate, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de Doru Mihai Giugula, precizează ANI, într-un comunicat.
Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, este considerată incompatibilă.
Fals în declaraţii
De asemenea, ANI are indicii referitoare la posibila săvârşire de către Giugula a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât în declaraţiile de avere, completate şi depuse pentru perioada 2008 – 2011, a menţionat un contract de împrumut în valoare de 650.000 euro, deschis la banca BRD Groupe Societe General, care nu există în realitate.
În acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii.
ANI transmite că l-a informat pe Doru Mihai Giugula despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, consilierul fiind contactat şi de inspectorul de caz.
În urma acestor convorbiri, Giugula a susţinut că se va prezenta la sediul Agenţiei în vederea clarificării aspectelor semnalate, lucru care nu s-a întâmplat până la data întocmirii raportului de evaluare.
Contrar celor asumate în cadrul discuţiilor telefonice, la data de 14 august, Doru Mihai Giugula a transmis ANI o adresă prin care afirma faptul că a aflat “întâmplător” de procedura de evaluare, dar nu a transmis un punct de vedere în scopul clarificării aspectelor semnalate şi a exercitării dreptului la apărare.
“Eram în concediu”
Doru Giugula a declarat, joi, că prima oară a fost anunţat de ANI în 2008, în luna august, când era în concediu plecat din ţară. “Asta a fost singura corespondenţă sau singurul anunţ pe care l-a făcut ANI. Când m-am întors în ţară, m-am prezentat la sediul ANI şi am cerut să mi se pună la dispoziţie documentele”, a precizat el.
Consilierul general a insistat că nu a avut niciun fel de discuţie cu ANI din 2008 până acum. “În august, când o doamnă m-a sunat la telefon, i-am spus că sunt încă în concediu şi când vin în concediu voi lua legătura cu dânşii. Când m-am întors din concediu, am documentul depus la ANI, că le-am solicitat documentele. Ce au făcut dânşii, de ce nu mi-au comunicat mie documentele şi au comunicat la Parchet, o să aflăm. Când o să iau la cunoştinţa de prezenţa acestui dosar, eu o să-mi aduc probele pe care le am şi aşa că o să ne vedem la Parchet “, a adăugat acesta, prezent la şedinţa CGMB de la sediul Primăriei Capitalei.
“Am acte pentru bani, sunt dintr-o moştenire”
Giugula a argumentat că are documente care susţin banii din declaraţia de avere. Astfel, diferenţa de 250.000 de euro constatată de ANI ar proveni dintr-o moştenire de la tatăl său, decedat în 2010.
Cât despre împrumutul de 650.000 de euro de la BRD, el a precizat că deţine documente şi în acest sens. “Există (n.r. creditul BRD), plătesc rate la el în fiecare an, am toate documentele. Ce spun cei de la ANI nu ştiu. Vă asigur că pentru tot ceea ce am în declaraţia de avere există documente şi acte”, a punctat consilierul general.
Cine este Giugula
Mihai Doru Giugula (55 de ani) este avocat, membru al Baroului Bucureşti din 1996 şi din iunie 2000 exercită funcţia de consilier general în cadrul CGMB (mandatele 2000-2004, 2004 – 2008, 2008 – 2012 şi 2012-2016).
S-a remarcat prin conflictul deschis cu Traian Băsescu, pe vremea când acesta din urmă era primar general. Ca lider al consilierilor PSD din CGMB, s-a opus tuturor proiectelor de infrastructură pentru care edilul obţinuse fonduri de la BEI. Printre acestea se numără Pasajul Basarab, contorizarea scărilor de bloc, parkingul subteran de la Gara de Nord, reabilitarea şcolilor etc..
Giugula a candidat pentru funcţia de primar al Sectorului 3, la alegerile locale din 2008, împotriva pedelistului Liviu Negoiţă, însă a primit numai 9,6% din voturi.
În decembrie 2006 a fost ales prim-vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD.
La sfârşitul lui 2007 a primit verdict de poliţie politică din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Sursele din CNSAS de la acea vreme spuneau despre Giugula că a fost ofiţer al Securităţii la contrainformaţii, calitate din care îşi urmărea şi îşi turna colegii din USLA. El a recunoscut că a activat în cadrul Securităţii ca ofiţer, dar a negat că ar fi fost informator. Giugula a dat în judecată CNSAS şi a câştigat procesul în luna mai 2009.
Magda SEVERIN