Curtea de Apel Bucureşti a acordat astăzi încă o amânare cu termen lejer pentru judecarea dosarului în care este inculpat primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi alte 36 de persoane, acuzaţi de DNA că au atribuit ilegal terenuri în Constanţa şi Mamaia, pe plajă şi faleză. Motivul: expertizarea terenurilor în cauză nu a fost finalizată nici după 9 luni, deşi specialistul ceruse, iniţial, 3 luni. Dosarul se judecă de 6 ani, fiind trimis instanţei în 2008 de DNA, iar amânarea pentru finalizarea expertizei este a opta, din iulie anului trecut. Termenele sunt extrem de generoase. Spre exemplu, în 29 aprilie s-a dat unul pentru 17 mai, acum altul pentru 1 iulie – când se va împlini fix 1 an de când ar fi trebuit prezentată expertiza. În acest ritm ne îndreptăm cu paşi siguri spre prescrierea faptelor.
Avocaţii inculpaţilor au cerut, astăzi, un termen de 3 luni, dar judecătorii nu au fost de acord şi au dat unul de o lună şi un pic.
În 29 aprilie, specialistul care trebuia să realizeze experiza topo-cadastrală a terenurilor a spus instanţei că mai are de analizat 46 de imobile. Iniţial, ceruse numai 3 luni, astfel că ar fi trebuit să încheie operaţiunea în octombrie 2013.
Procurorul DNA a solicitat instanţei să-l amendeze pe acesta: ”Termenul limită propus de expert, de 3 luni, a fost depăşit în luna iulie 2013. De altfel, a fost depăşit şi termenul limită de 6 luni. Cerem amendarea expertului”.
O amendă, oricât ar fi de mare, nu va rezolva problema, întrucât are cine să o plătească. Dar nici nu va fi nevoie, întrucât completul de judecată nu a fost de acord să aplice sancţiunea.
Printre cei 36 de inculpaţi trimişi în instanţă alături de Radu Mazăre sunt foşti şi actuali funcţionari ai Primăriei Constanţa şi Oficiului de Cadastru, dar şi mandatari şi notari publici.
Iată cine sunt ei: Nicuşor Daniel Constantinescu – preşedintele CJ Constanţa, la vremea faptelor consilier municipal, Constantin Racu – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu – directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron – fost consilier municipal, Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă – consilieri juridici, precum şi Bogdan Ghiţulescu – fost consilier juridic.
De asemenea, au fost trimişi în judecată Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu – funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, precum şi mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite – Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale şi interpuşii cumpărători de terenuri.
Inculpaţii s-au împroprietărit ilegal cu terenuri pe Legea 10
Cei 37 de inculpaţi sunt acuzaţi că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.
Prejudiciul pentru atribuirea nelegală de terenuri este estimat de anchetatori la 114 milioane de euro, din care 77,77 mil. în dauna statului şi 36,16 mil. în cea a municipiului Constanţa, potrivit DNA.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001 “au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul”.
“Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafețe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro. (…) În mod legal, a fost revendicată suprafața de 309.549 mp, cei îndreptățiți beneficiind de restituiri și atribuiri în suprafață cu puțin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile și atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată — aproape 1 milion de metri pătrați”, susțin anchetatorii.
Magda SEVERIN