Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu (PNL), a fost deferit justiţiei, alături de alte 16 persoane, pentru că a plătit oameni – printre care şi interlopi – să le dea câte 50 de lei şi mâncare şi băutură de 1.500 lei unor persoane defavorizate pentru a vota la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit Ministerului Public, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au finalizat cercetările în dosarul „Fraude la referendum” Cluj şi au dispus, marţi, 4 decembrie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a celor 17 inculpaţi.
UPDATE 22 iunie 2013: 8 dintre inculpaţi au fost condamnaţi în 21 iunie 2013, de Tribunalul Cluj-Napoca, la 1 an de închisoare cu suspendare, pentru că şi-au recunoscut faptele. Ceilalţi sunt judecaţi în alt dosar, disjuns din primul.
Magistratii Tribunalului Cluj au mai decis ca persoanele acuzate de frauda sa returneze banii primiti in schimbul votului multiplu.
Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Cluj.
Este prima sentinţă dată până acum în dosarele „Fraude la referendum”, deschise în mai multe judeţe după referendumul din 28 iulie anul trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Iată persoanele trimise în judecată:
- Dumitru Samson, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;
- Tudorel Nica, Constantin Sebastian Biţu, Bogdan Cristian Măgurean, Nicuşor Ştefan Hanzi, fiecare pentru complicitate la infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;
- Nicholas Vitto Niculae şi Gigi Daniel Chiraş, ambii pentru complicitate la infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, precum şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la exercitarea multiplă a votului în cadrul referendumului;
- Daniel Hoca, Marius Ioan Hoca, Petre Hoca, Florin Lăcătuş, Vasile Otvos, Adrian Aşchilean, Alexandru Hoca, gabriel Muza, Aladar Otvos şi Remus Zoleszak, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare multiplă a votului în cadrul referendumului.
Potrivit anchetatorilor, Samson Dumitru a organizat o acţiune de mobilizare a electoratului din judeţul Cluj pentru a-i trimite să voteze demiterea preşedintelui ţării, în schimbul unor sume de bani sau produse alimentare (mâncare şi băutură).
“Pentru a pune în aplicare această acţiune de mobilizare a electoratului, inculpatul Samson Dumitru a apelat la inculpaţii Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, pe care i-a adus în acest scop din Bucureşti, precum şi la inculpatul Măgurean Bogdan Cristian (cunoscut în mediul interlop local din Cluj-Napoca), cu sprijinul cărora a contactat lideri ai unor comunităţi cu locuitori majoritari cu situaţie defavorizată (acestea fiind persoane lipsite de resurse financiare), pe care să-i capaciteze în exercitarea dreptului la vot în contra unor sume de bani”, se arată în comunicatul Ministerului Public.
Astfel, în 29 iulie, Samson a iniţiat şi s-a asociat cu Tudorel, Biţu, Niculae, Chiraş, Măgurean şi Hanzi, cărora le-a promis şi remis suma de 14.000 lei, pentru a încălca Legea referendumului (Legea 3/2000).
În aceeaşi zi, Samson a oferit, prin intermediul coinculpaţilor, câte 50 de lei fiecărui alegător din cadrul unor comunităţi din comuna Floreşti, judeţul Cluj şi foloase materiale (mâncare şi băutură în valoare de 1.500 lei) unor comunităţi din cartierul Pata Rât, pentru a vota la referendum.
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Cluj-Napoca.
Magda SEVERIN