Dosarul lui “Felix” se judecă din 8 martie la Tribunalul Bucureşti

Dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), în care unul dintre inculpaţi este liderul conservator Dan Voiculescu, a ajuns la Tribunalul Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis în 6 februarie, imediat ce Voiculescu a demisionat din Senatul României, că nu mai are competenţa de a judeca această cauză. Este pentru a treia oară când dosarul instrumentat de DNA ajunge la Tribunalul Bucureşti. Termenul de începere a judecării a fost stabilit  pentru 8 martie.   

Epopeea plimbării dosarului începe în decembrie 2008, când Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti. Însă două luni mai târziu, în martie 2009, a fost mutat la Curtea Supremă, deoarece Dan Voiculescu a depus jurământul de senator, el fiind ales în această funcţie la parlamentarele din 2008.

În iunie 2012, cu puţin înainte de sentinţă, Dan Voiculescu a demisionat din Senat, iar dosarul a trecut din nou la tribunal, pentru că inculpatul nu mai avea calitatea de demnitar. La Tribunalul Bucureşti, dosarul a stat până în decembrie 2012, când a fost retrimis instanţei supreme, în urma alegerii lui Dan Voiculescu pentru un nou mandate de senator. Acesta nu a depus jurământul odată cu ceilalţi parlamentari, invocând motive medicale. A făcut acest gest abia în a doua parte a lunii ianuarie 2013. Însă la nici o săptămână şi-a dat din nou demisia din Senatul României.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, de procurorii DNA în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC “Bioprod” SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina lui Dan Voiculescu – “Felix”, aşa cum semna notele informative pe care le-a dat Securităţii în perioada ceauşistă – “infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată” – potrivit rechizitoriului.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC “Benefica” SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO), Jean-Cătălin Sandu, secretar executiv al PC (fost Partidul Umanist Român) şi vicepreşedinte al AVAS, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.