Dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), în care unul dintre inculpaţi este liderul conservator Dan Voiculescu, a ajuns la Tribunalul Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis în 6 februarie, imediat ce Voiculescu a demisionat din Senatul României, că nu mai are competenţa de a judeca această cauză. Este pentru a treia oară când dosarul instrumentat de DNA ajunge la Tribunalul Bucureşti. Termenul de începere a judecării a fost stabilit pentru 8 martie.
Epopeea plimbării dosarului începe în decembrie 2008, când Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti. Însă două luni mai târziu, în martie 2009, a fost mutat la Curtea Supremă, deoarece Dan Voiculescu a depus jurământul de senator, el fiind ales în această funcţie la parlamentarele din 2008.
În iunie 2012, cu puţin înainte de sentinţă, Dan Voiculescu a demisionat din Senat, iar dosarul a trecut din nou la tribunal, pentru că inculpatul nu mai avea calitatea de demnitar. La Tribunalul Bucureşti, dosarul a stat până în decembrie 2012, când a fost retrimis instanţei supreme, în urma alegerii lui Dan Voiculescu pentru un nou mandate de senator. Acesta nu a depus jurământul odată cu ceilalţi parlamentari, invocând motive medicale. A făcut acest gest abia în a doua parte a lunii ianuarie 2013. Însă la nici o săptămână şi-a dat din nou demisia din Senatul României.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, de procurorii DNA în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC “Bioprod” SA Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina lui Dan Voiculescu – “Felix”, aşa cum semna notele informative pe care le-a dat Securităţii în perioada ceauşistă – “infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată” – potrivit rechizitoriului.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC “Benefica” SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO), Jean-Cătălin Sandu, secretar executiv al PC (fost Partidul Umanist Român) şi vicepreşedinte al AVAS, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Magda SEVERIN