Dosarul Tracia-Asesoft, în care Sebastian Ghiţă, patronul Asesoft şi RTV, este acuzat de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii a fost trimis de Curtea de Apel Bucureşti spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Avocaţii lui Ghiţă au cerut transferul, pe modelul lui Dan Voiculescu, întrucât inculpatul a ajuns deputat în urma alegerilor din decembrie 2012. Iar CAB a admis, marţi, solicitarea.
Sebastian Ghiță este judecat de mai bine de 11 ani, alături de alte 8 persoane, într-un dosar de înşelăciune instrumentat de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care îl acuză că a fost implicat în anul 2000 într-o reţea de companii care, eludând legea, ar fi păgubit statul român de plata unor taxe aferente unor tranzacţii cu produse petroliere, prejudiciul fiind calculat la 20 de miliarde de lei vechi (aproximativ 500.000 de euro). Ceilalţi inculpaţi sunt Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ştefan, Mircea Daniel Nicorici şi Stela Ştefan.
În 11 noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei 9, constatând nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată. Sebastian Ghiţă a fost achitat atât pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată, cât şi pentru fals în declaraţii.
Numai că decizia a fost atacată cu apel de procurori, iar dosarul a fost înregistrat în 7 februarie 2012 la Curtea de Apel Bucureşti. Judecarea recursului a început în 6 martie 2012, însă de atunci a trecut 1 an fără să fie pronunţată o sentinţă definitivă.
Acum, după ce magistraţii CAB au decis, în 5 martie a.c., declinarea cauzei la instanţa supremă, ICCJ urmează să stabilească un termen pentru judecarea cauzei.
Magda SEVERIN