Dosarul lui Voiculescu, din amânare în amânare

Tribunalul Bucureşti a amânat, vineri, pentru 19 martie, dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), în care unul dintre inculpaţi este Dan Voiculescu. Motivul amânării a fost faptul că avocatul lui Nicolae Vlad Săvulescu, unul dintre inculpaţi, nu s-a prezentat la proces, fiind bolnav. În sala de judecată s-a aflat însă fostul senator Dan Voiculescu, pentru a-şi proba buna-credinţă.

Amintim că dosarul ICA s-a mai aflat la judecare la Tribunalul Bucureşti, după ce Dan Voiculescu a demisionat pentru prima dată din funcţia de senator, în iulie 2012, chiar înainte de sentinţa finală a magistraţilor ICCJ pe această cauză.

Odată ajuns la TB, dosarul a „prins” vacanţa judecătorească, aşa că judecarea lui programată a fo făcută de la zero, a început în toamnă. Însă atunci au avut loc două amânări, apoi Voiculescu a participat la alegerile parlamentare şi a fost reales sanator, iar în noul legislativ a primit chiar funcţia de vicepreşedinte al Senatului României.

În aceste condiţii, dosarul său penal a fost mutat din nou la ICCJ, deoarece legea prevede că demnitarii au alt regim de judecare. Dan Voiculescu a aşteptat să se facă transferul şi, imediat după aceea, a demisionat din nou din funcţia de senator. A mai ciupit, astfel, câteva luni pentru blocarea dosarului.

Acum începe circul amânărilor, iar când, în sfârşit, termenele de judecată nu mai pot fi prelungite, vor veni alegerile în colegiul din Sectorul 4 unde s-a vacantat postul de senator. Şi, cine ştie, poate că Voiculescu va candida din nou, pentru că legea nu îi interzice acest lucru. Apoi, dacă va fi reales, va fi reluat circul mutării dosarului de la Tribunal la ICCJ, iar inculpatul va prinde din nou vacanţa judecătorească. În toamnă, alţi inculpaţi din dosar vor cere amânări, avocaţii nu se vor putea prezenta sau, cine ştie, vor fi schimbaţi, şi astfel va trece 1 an şi 6 luni fără să se fi avansat în vreun fel pentru soluţionarea dosarului. Iar până la prescrierea faptelor va fi doar un pas.

Voiculescu a  Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC “Bioprod” SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

Prejudiciul este esimat de anchetatori la 60 de milioane de euro.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC “Benefica” SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.