Medicul Serban Bradisteanu si 3 politisti de la Serviciul Urmariri al Politiei Capitalei sunt urmariti penal de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului in cazul Adrian Nastase, “in legatura directa cu fapte de coruptie”, informeaza un comunicat al DNA remis marti. Ei sunt audiati de anchetatorii anticoruptie, iar procurorul general Laura Codruta Kovesi a anuntat ca se ia in calcul si audierea lui Nastase, fiind “absolut obligatoriu” acest lucru. Operatiunea va avea loc “in momentul in care din punct de vedere medical se va putea face acest lucru”, iar procedura prevede ca “de obicei, audierile se fac si in spital”.
“Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se refera la ingreunarea executarii pedepsei aplicate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie fostului prim-ministru Adrian Nastase”, precizeaza DNA, intr-un comunicat.
Amintim ca o ancheta a Parchetului General a fost declansata chiar in noaptea tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase, cand o echipa de procurori a ridicat mai multe obiecte de la fata locului, insa nu a gasit un bilet sau o scrisoare de adio, potrivit Laurei Codruta Kovesi.
“Procurorul care a efectuat cercetarea la fata locului mi-a spus ca a ridicat mai multe obiecte, dar nu a ridicat niciun fel de inscris. Ca atare, in posesia procurorului care a fost la fata locului nu exista niciun inscris, nicio scrisoare de adio, niciun bilet de acest fel. Cercetarea la fata locului s-a efectuat doar in incaperea unde s-a produs incidentul si aceasta cercetare nu presupune o perchezitie in tot imobilul. Au fost prelevate doar probe care au legatura cu obiectul acestui dosar”, a explicat jurnalistilor procurorul general a doua zi dupa incident.
Kovesi: “Daca sunt ofiteri de la Politia Judiciara, le voi ridica aceasta calitate”
Kovesi a mai spus atunci ca “se va verifica” daca politistii care au mers miercuri noapte la locuinta lui Nastase pentru a pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei au respectat procedurile, ea precizand ca mandatul de executare trebuia pus in aplicare de indata. Potrivit acesteia, in situatiile in care mandatele nu au fost puse in executare de indata persoanele vizate erau disparute de la domiciliu.
Marti, procurorul general al Romaniei a anuntat ca “daca ofiterii care s-au dus la domiciliul lui Nastase sa puna in aplicare mandatul de incarcerare apartin Politiei Judiciare, si in situatia in care voi constata ca nu au facut toate demersurile, le voi retrage aceasta calitate de amai lucra la Politia Judiciara”.
Diagnostic suspect
Laura Codruta Kovesi si-a exprimat suspiciunea legata de trei diagnostice puse de medicii care l-au tratat pe Nastase, desi “din primele constatari tehnico-stiintifice care au avut loc, va pot confirma ca incidentul (tentativa de suicid – n. red.) a avut loc”. “Procurorii verifica modul in care au fost emise actele medicale, fiind suspiciuni legate de diagnosticul pus lui Adrian Nastase”, a precizat ea.
In prezent, fostul premier PSD, condamnat la 2 ani de inchisoare in dosarul “Trofeul Calitatii”, se afla inca la terapie intensiva, la 6 zile dupa incident, iar medicii sai curanti – Serban Bradisteanu si Ioan Lascar – sustin ca nu plagile impuscate ii pun viata in pericol, ci afectiuni cardiace de care acesta sufera.
Procurorii au audiat personalul aflat pe ambulanta care l-a ridicat de la domiciliu pe Nastase si l-a dus la spitalul Floreasca, precum si pe membrii familiei. Procedurile prevad ca pacientul condamnat trebuia dus intai la spitalul penitenciar si medicii de acolo sa decida daca acesta trebuie transferat la o unitate medicala civila. Astfel, medicii de la Floreasca nu ar avea nicio scuza, mai ales ca Nastase nu a fost operat imediat, ci dupa 10 ore.
Adrian Nastase ar putea fi dus la IML in cursul zilei de miercuri, 27 iunie, unde o echipa formata dintr-un medic legist si unul de la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) vor decide daca pacientul condamnat la inchisoare va mai ramane la Floreasca sau va fi transferat la spitalul-penitenciar.
Magda SEVERIN