Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București în vederea cercetării medicului Monica Pop, manager al Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București, pentru conflict de interese în materie penală. Inspectorii de integritate au constatat că ea a încheiat cu cabinetele de avocatură Puiu Gabriela și Gătejeanu Florian, care îi reprezentau în instanţă şi interesele în calitate de persoană fizică, 62 de contracte de asistență juridică și de reprezentare în instanță a intereselor spitalului, în valoare de 60.650 lei, în perioada 2010-2013.
Astfel, cabinetele de avocatură Puiu Gabriela și Gătejeanu Florian au reprezentat în instanță și interesele managerului, în calitate de persoană fizică, în aceleași procese civile ale căror părți sunt Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și Monica Pop. În acest sens, au fost încheiate 27 de contracte în valoare totală de 6.000 de lei.
Cabinetele de avocatură au fost remunerate atât de Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, reprezentat de Monica Pop în calitate de manager, cât și de persoana fizică Monica Pop.
Infracțiunea de conflict de interese este prevăzută de Art. 253 (1) din Codul Penal al României, care prevede: “Fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă”.
ANI precizează că a informat-o pe Monica Pop despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, iar medicul a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. (M.S.)