Curtea de Apel Bucureşti a dispus, astăzi, ca expertiza din dosarul primarului Constanţei, Radu Mazăre, privind atribuirea ilegală a unor terenuri, să fie finalizată până în 27 mai, după ce expertul ar fi trebuit să facă această operaţiune încă de anul trecut. Astfel, Mazăre mai ciupeşte o lună de amânare în acest dosar în care a fost trimis în judecată de DNA acum aproape 6 ani (în 28 octombrie 2008), alături de 36 de persoane, între care baronul PSD Nicuşor Constantinescu şi foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici. Prejudiciul estimat de anchetatori este de 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane în dauna statului şi 36,16 milioane în cea a municipiului Constanţa.
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti l-au citat, la termenul de astăzi al dosarului, şi pe specialistul care trebuia să realizeze experiza terenurilor ce fac obiectul cauzei. Expertul a declarat în faţa instanţei că toate instituţiile la care a făcut solicitări i-au furnizat informaţiile cerute, dar mai are de analizat 46 de imobile.
Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să îl amendeze pe acesta: “Termenul limită propus de expert, de 3 luni, a fost depăşit în luna iulie 2013. De altfel, a fost depăşit şi termenul limită de 6 luni. Cerem amendarea expertului”.
Avocaţii inculpaţilor au arătat că prelungirea termenului limită se poate face la solicitarea expertului, iar termenul de trei luni pe care l-a menţionat în mai 2013 a fost unul “subiectiv”, pentru că el nu văzuse la acel moment dosarul. Instanţa urmează să decidă dacă va amenda sau nu expertul.
Tot la termenul de marţi, avocaţii au înaintat o cerere de ridicare a sechestrului pus pe un teren care este vizat în acest proces. Această solicitare urmează să fie discutată în 13 mai, în şedinţă secretă.
DNA i-a mai deschis lui Mazăre anul acesta, în februarie, 3 dosare de retrocedări ilegale pe Legea 10. Despre acestea, primarul spune că sunt “două bazaconii şi o bâlmăjeală”, “o bagabonţeală a procurorului”.
În dosarul din 2008, alături de Radu Mazăre sunt judecaţi:
- Nicuşor Daniel Constantinescu – fost consilier municipal, acum preşedintele CJ Constanţa
- Constantin Racu – fost director al Direcţiei Administraţie Publică
- Daniela Ramona Dospinescu – directorul Direcţiei Patrimoniu
- Ion Marica – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii
- Dan Miron – fost consilier municipal
- Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă – consilieri juridici
- Bogdan Ghiţulescu – fost consilier juridic
- Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera – funcţionari din Primăria Constanţa
- Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu – funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa
- mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite – Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe – cesionarii cumpărători de drepturi succesorale şi interpuşii cumpărători de terenuri.
Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.
Potrivit DNA, avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează:
- Mazăre Radu Ştefan – prin firmele Nisipuri SA
- mama şi fratele acestuia – prin firma APV Media Turism
- Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George – prin firma Habitat şi Ambient SA
- Camboianu Mihai, Popa Basarab – prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA
- Sandu Bogdan Gabriel – prin firma Holland Develompment Group SA
- Ceacîreanu Mihai Sergiu – ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA
- Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen. (M.S.)