Fapte prescrise în dosarul Rompetrol. Verdictul, pe ţeavă

La 8 ani de la trimiterea în judecată a lui Dinu Patriciu şi a celorlalţi 11 inculpaţi în dosarul Rompetrol, sentinţa finală se apropie. Instanţa a rămas în pronunţare, urmând să dea o soluţie în 23 septembrie. Astăzi, la şedinţa de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), procurorul DIICOT a cerut să se constate încetarea procesului penal pentru Dinu Patriciu, dar şi în cazul fostului ministru Sorin Pantiş şi senatorului Sorin Roşca Stănescu, întrucât faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris.

Cei 12 au fost achitaţi în 28 august 2012 de Tribunalul Bucureşti, dar procurorul a făcut apel iar de 2 ani dosarul Rompetrol s-a plimbat între instanţa supremă şi CAB, deoarece unul dintre inculpaţi, Sorin Roşca Stănescu, a devenit senator.

La dezbaterile finale, procurorul DIICOT prezent astăzi la şedinţa de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti a arătat, în pledoaria sa, că decizia de achitare dată în primă instanţă în cazul tuturor inculpaţilor din această cauză nu este motivată.

Procurorul a cerut ca Victor Eros şi Gabriela Anghelache să primească o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut pentru fapta de care este acuzat, iar Alexandru Bucşă şi Petrică Grama să primească pedepse cu suspendare.

De asemenea, procurorul a cerut să se constate încetarea procesului penal pentru Sorin Pantiş şi Sorin Roşca Stănescu, întrucât faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris.

La rândul lor, avocaţii inculpaţilor au susţinut că faptele persoanelor judecate în acest proces s-au prescris încă din octombrie 2011.

Instanţa a audiat inculpaţii care nu au făcut până acum declaraţii, între aceştia fiind şi Sorin Roşca Stănescu şi Sorin Pantiş.

“Anterior datei de 4 aprilie, au apărut în presă informaţii cu privire la scoaterea la licitaţie a acţiunilor Rompetrol. Am cumpărat şi eu acţiuni la preţul de 300 de lei acţiunea, în condiţiile în care preţul de pornire al unei acţiuni era de 116 lei. Nu am primit niciun fel de informaţii speciale cu privire la preţul iniţial de pornire, m-am bazat doar pe informaţiile din presă”, a spus Sorin Roşca Stănescu în faţa instanţei.

Referitor la relaţia pe care a avut-o cu Dinu Patriciu, Sorin Roşca Stănescu a spus că a fost cununat de omul de afaceri, dar că nu a discutat niciodată cu acesta despre preţul acţiunilor în momentul scoaterii la licitaţie.

Acelaşi lucru l-a spus şi Sorin Pantiş, care susţine că nu a ştiut de existenţa vreunui grup care să fi participat la acţiunea bursieră referitoare la Rompetrol.

“Eu nu am cumpărat nicio acţiune al Rompetrol, eu am fost doar consilier al Cameliei Voiculescu, care a fost martor în dosar”, a spus Pantiş.

Avocaţii inculpaţilor şi-au prezentat apărările finale, urmând ca persoanele judecate în dosarul Rompetrol să-şi susţină ultimul cuvânt, în cazul în care vor dori să adauge elemente noi la declaraţiile pe care le-au dat deja în faţa procurorilor şi instanţei de fond.

Spălare de bani

În septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în acest dosar, pentru 7 capete de acuzare, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Alături de el au fost deferiţi justiţiei Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Dinu Patriciu a murit în 19 august a.c., la 64 de ani, într-o clinică londoneză. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.