Oameni pusi sa vegheze la respectarea legii luau mita si taxa de protectie, erau complici la prostitutie si la lipsire de libertate sau tortura. Este vorba despre 31 de politisti de la Sectiile 1 si 3 din Bucuresti, ei fiind ridicati marti dimineata de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA), care i-au avut in vizor timp de 4 luni, inclusiv prin infiltrarea sub acoperire a unora dintre anchetatori in cele doua sectii. In acest caz au fost emise 82 de mandate de aducere si au fost solicitate Tribunalului Bucuresti 30 de autorizatii de perchezitie, instanta de judecata admitand propunerile formulate, potrivit Parchetului Capitalei.
Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie au facut perchezitii, marti dimineata, la Sectiile 1 si 3 de Politie din Capitala si la locuintele a peste 30 de politisti, suspectati de infractiuni de coruptie, potrivit purtatorului de cuvant al DGA, Monica Dajbog. La sediul DNA au fost dusi pentru audieri 31 de agenti de la cele doua sectii. Ei sunt cercetati de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti pentru luare de mita, abuz in serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la prostitutie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate in mod ilegal sau tortura.
Cazul este extrem de complex, actiunea fiind desfasurata de circa 4 luni de ofiterii DGA – unii dintre ei infiltrati in cele doua sectii – impreuna cu procurorii de la Parchetul Capitalei. “In data de 06.01.2012, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale fata de 31 de agenti de politie din cadrul Sectiilor 1 si 3 Bucuresti, pentru infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostitutie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate in mod ilegal sau tortura, dupa caz. Cercet`rile in cauz` sunt efectuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Directia Generala Anticoruptie, cu sprijinul Inspectoratului General al Politiei Romane si Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti”, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Capitalei.
Potrivit unor surse judiciare, politistii fac parte din structura de Ordine Publica, care se dadeau drept lucratori de la Politia Rutiera pentru a obtine foloase materiale. Astfel, ei ii opreau in trafic pe conducatorii auto si le percepeau bani (intre 200 si 500 de lei) pentru diverse nereguli – inventate sau nu -, ca sa nu-i sanctioneze. De asemenea, ar fi vorba si despre agenti de Politie care percepeau bani de la prostituate si, nu in ultimul rand, despre taxe de protectie.
Magda SEVERIN