Fostul baron PSD de Argeș, Constantin Nicolescu, 7 ani și 8 luni de închisoare – sentință definitivă

Constantin Nicolescu, fostul președinte al CJ Argeș, a fost condamnat astăzi, definitiv, de Curtea de Apel București, la 7 ani și 8 luni de închisoare și interzicere a unor drepturi timp de 5 ani, pentru fraudarea fondurilor europene, luare de mită și instigare la abuz în serviciu. A fost achitat pentru acuzația de fals intelectual.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Nicolescu a sumei de 66.588,15 lei, menținând în parte măsurile asigurătorii instituite anterior în cazul inculpatului, în limita sumelor de 880.249,95 euro și 66.588,15 lei.

El a fost ridicat deja de polițiști, astfel că s-a evitat o nouă ieșire a acestuia pe targa ambulanței, așa cum ne obișnuise pe parcursul cercetărilor.

Tărăgănarea dosarului în justiție, desele leșinuri demonstrative la sediul DNA și mitingurile de susținere la care a participat însuși Victor Ponta (secondată de Ecaterina Andronescu și Marian Vanghelie) nu l-au ajutat prea mult.

Deznodământul putea fi anticipat de acum 3 zile, când DNA a extins cercetările și l-a plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe Constantin Nicolescu, într-un nou dosar de corupție.

Alte condamnări:

– omul de afaceri Cornel Penescu, aflat deja în închisoare pentru alte fapte de corupție: 4 ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi 10 ani;

– Grigore Dobre, asociat și administrator la SC Zeus SA Pitești: 4 ani de închisoare cu executare și 5 ani interzicerea unor drepturi;

– câte 3 ani de închisoare cu suspendare și termen de supraveghere 4 ani: fostul primar al municipiului Curtea de Argeș, Gheorghe Nicuț, primarul municipiului Câmpulung Muscel, Călin Ioan Andrei, primarul comunei Budeasa, Ion Ștefan, primarul comunei Stâlpeni, Ion Popa, și Florian Despan, director executiv al Direcției pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeș.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul unor administrații locale sau instituții sociale.

Totodată, Gheorghe Dumitrache și Tudor Mircea, diriginți de șantier, au primit câte un an și 6 luni de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe un termen de 4 ani.

O parte dintre inculpați au fost obligați, în plus, la returnarea sumelor fraudate cu ocazia realizării unor investiții din fonduri europene.

“Obligă în solidar pe inculpații Nicolescu Constantin, Nicuț Gheorghe, Ștefan Ion, Andrei Călin Ioan, Despan Florian și Grigore Dobre la plata către partea civilă Ministerul Finanțelor Publice — ANAF a sumei de 880.249,95 euro echivalent în lei la data plății, inculpatul Grigore Dobre în limita sumei de 260.800 euro”, se arată în sentință.

O altă măsură dispusă de judecători este cea de anulare a cererii de finanțare din fonduri PHARE pentru mai multe unități de învățământ, precum și a proceselor verbale de recepție a lucrărilor executate.

Dosar rejudecat

Baronul PSD de Argeș ar fi trebuit să afle sentința definitivă în 21 martie 2014, însă instanța supremă a decis ca magistrații Curții de Apel Bucureşti (CAB) să rejudece dosarul, după ce în condamnaseră, în 11 noiembrie 2013, la  3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

Asta după ce instanţa inferioară, Tribunalul Bucureşti, emisese în 28 mai 2013 o sentinţă cu totul neaşteptată: 1 an de închisoare, cu suspendarea pedepsei. 

Numai că ÎCCJ a decis rejudecarea dosarului la CAB.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.