Dan Păsat, fostul deputat PDL, a fost condamnat definitiv, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), la 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj și operațiuni financiare incompatibile cu funcția de deputat. Păsat va fi încarcerat în cursul acestei zile la Penitenciarul Rahova, unde va sta 20 de zile în perioada de carantină, cum prevede legea. Cei doi complici ai lui Păsat au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare: Vasile Preda, primarul comunei Vărăști, Giurgiu – 8 luni de închisoare pentru mărturie mincinoasă – şi Constantin Marin – 5 luni de închisoare pentru şantaj. De asemenea, instanța i-a confiscat lui Dan Păsat suma de 1,8 milioane lei și plata împreună cu ceilalți doi a câte 5.000 de euro către cele două părți vătămate din dosar, Ionel Maria și Ionel Costin Ionuț.
Practic, prin sentinţa pronunţată astăzi, Completul de 5 judecători de la ÎCCJ i-a respins recursul lui Dan Păsat și a menținut sentința dată în aprilie 2013 dată de Completul de 3 judecători.
În aprilie 2011, Dan Păsat, la acea vreme deputat PDL, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru 3 infracțiuni de șantaj și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o persoană o îndeplinește în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În același dosar au fost deferiţi justiţiei primarul comunei Vărăști, Vasile Preda, pentru mărturie mincinoasă, și Marin Constantin, pentru două infracțiuni de șantaj.
Potrivit DNA, în perioada octombrie – noiembrie 2009, Dan Păsat, sprijinit de Marin Constantin, i-a amenințat verbal și fizic, în mai multe rânduri, iar la data de 29 octombrie 2009 a exercitat acte de violență asupra a doi reprezentanți ai firmei SC Agro Clas SRL Teleorman, pentru a-i determina să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducțiune a apei din comuna Vărăști, județul Giurgiu.
“Totodată, prin amenințări și sprijinit de Marin Constantin, inculpatul Păsat a încercat să îl convingă pe unul dintre cei doi reprezentanți ai firmei menționate să meargă la sediul primăriei din comuna Toporu și să facă demersurile necesare pe lângă primar în vederea încasării unor sume de bani, 290.000 lei, care s-ar fi cuvenit firmei Agro Clas SRL din executarea unui contract de aducțiune apă potabilă. Ulterior, acești bani ar fi urmat să fie remiși lui Dan Păsat”, susțin procurorii.
Anterior, în cursul lunii noiembrie 2009, Dan Păsat exercitase presiuni psihice, amenințându-l pe primarul comunei Toporu, pentru ca acesta să rezilieze un contract cu Agro Clas SRL și implicit să efectueze plățile aferente derulării contractului către firma deputatului – SC Prod Invest SRL -, în condițiile în care aceasta din urmă efectuase numai anumite lucrări subcontractate.
“Era vorba despre derularea unui contract în valoare totală de peste 3,8 milioane lei având ca obiect ‘alimentarea cu apă potabilă a comunei Toporu’. Pe de altă parte, inculpatul Dan Păsat a încercat să îl constrângă pe primarul comunei Toporu să facă demersuri ilicite prin care să favorizeze firma lui la câștigarea licitației publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive în aceea comună. Procedura de achiziție publică urma a fi desfășurată în decembrie 2009 — martie 2010”, au mai constatat anchetatorii.
De asemenea, în perioada noiembrie 2009 – februarie 2010, Dan Păsat a efectuat demersuri, în calitate de administrator de facto în reprezentarea intereselor societății sale, pe lângă primarii mai multor localități din județul Giurgiu (Toporu, Bulbucata, Bucșani, Vărăști, Letca Nouă, Valea Dragului) pentru a-i determina să efectueze plăți, cu prioritate, către firma sa ori să o favorizeze în obținerea unor contracte privind lucrări de interes public (baze sportive, extindere sediu primărie).
În acest fel, Păsat a desfășurat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu calitatea de deputat, obținând foloase necuvenite în sumă de peste 1,8 milioane lei. Fiind audiat pe parcursul urmăririi penale în calitate de martor, la data de 17 martie 2010, Vasile Preda, primar al comunei Vărăști, a făcut afirmații mincinoase sau nu a spus tot ce știe cu privire la împrejurările esențiale asupra cărora a fost întrebat.
“În concret, este vorba despre lămurirea circumstanțelor în care Dan Păsat a făcut demersuri pentru a obține foloase necuvenite pentru firma în care figura ca asociat. Demersurile vizau pe de o parte obținerea unor plăți efectuate de Primăria Vărăști și cele în vederea câștigării, de către firma sa, a contractului având ca obiect ‘construirea bazei sportive în Vărăști’. Respectivul contract, în valoare de peste 1,5 milioane lei, a fost încheiat între primăria Vărăști și SC Prod Invest SRL, la data de 21 decembrie 2009”, preciza DNA.
DNA a solicitat Camerei Deputaților, pe 7 octombrie 2010, încuviințarea reținerii și arestării lui Dan Păsat, însă pe 8 februarie 2011 plenul Camerei inferioare a Parlamentului a respins prin vot solicitarea.
Magda SEVERIN