Fostul şef al APIA Caraş Severin şi 3 complici şi-au împărţit banii europeni pe lucrările ce s-au dovedit fictive

Romică Pavel Anculia, fostul şef al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Caraş-Severin, a fost deferit justiţiei în două dosare de fraudare a fondurilor europene. În primul este inculpat alături de Roma Gheorghe, fostul primar al comunei Slatina Timiş din jud. Caraş-Severin, şi de Ioan Tudor Jurj, administratorul societăţii Rox Impresa Lugoj, pentru un prejudiciu de 64.500 de lei, după ce şi-au împărţit frăţeşte banii primiţi pentru lucrări ce nu s-au efectuat, dar pentru care au semnat documente de decontare. În al doilea dosar, Anculia este inculpat numai cu Jurj, pentru o fraudă de 45.004,16 lei, deoarece primarul cu care săvârşiseră o faptă similară celei de mai sus a murit.

Anchetatorii le-au pus celor 3 sub sechestru casele, ca să recupereze prejudiciul, iar acum vor fi judecaţi la Tribunalul Arad, instanţă desemnată de Curtea de Apel Timişoara să judece ambele cauze.

În primul dosar, Anculia este acuzat de complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, informează, marţi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Roma Gheorghe este acuzat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, (7 acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Jurj este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, (7 acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În rechizitoriu, procurorii DNA Timişoara arată că în cursul anului 2011, Anculia, abuzând de prerogativele funcţiei sale de director al APIA Caraş-Severin, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri, în complicitate cu Jurj, deţinător al mai multor societăţi comerciale.

Mecanismul de fraudare a constat fie în executarea parţială a lucrărilor de întreţinere şi amenajare a pajiştilor şi recepţia lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări.

Sumele de bani virate de către APIA au fost împărţite între cei doi şi primarii unor localităţi din judeţul Caraş-Severin.

Contractele prin care erau alocaţi banii erau acordate în mod preferenţial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante erau controlate de aceeaşi persoană: Ioan Tudor Jurj.

La asocierea infracţională iniţiată de inculpaţii Anculia şi Jurj a aderat, în noiembrie 2011, şi Gheorghe Roma, primar al comunei Slatina Timiş, care s-a angajat, ca parte a atribuţiilor asumate în cadrul asocierii, să încheie în numele Primăriei un contract de prestări servicii cu firma lui Jurj.

Contractul prevedea efectuarea lucrărilor de întreţinere a pajiştilor comunale., dar înţelegerea era ca lucrările să nu fie efectuate decât în mică măsură, iar sumele neutilizate să se împartă între inculpaţi, în condiţiile în care, scriptic, apăreau ca decontate pentru aceste lucrări.

Astfel, edilul a semnat documente cu un conţinut fictiv, întocmite de o altă persoană: înscrisuri constând în contract de prestări servicii şi anexele acestuia, situaţii de lucrări, factură, proces verbal de recepţie, oferte de preţ şi situaţii de lucrări toate emise în numele societăţii Melodrom Industries – firmă controlată de Jurj – atestând împrejurarea nereală a prestării totalităţii serviciilor contractate.

Banii decontaţi pentru lucrările neefectuate au fost împărţiţi frăţeşte între membrii asocierii infracţionale, astfel că Anculia, Jurj şi Roma au încasat câte 21.500 de lei.

Fraudă la indigo

În al doilea dosar, Anculia este acuzat de trafic de influență şi de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Jurj este acuzat de dare de mită, cumpărare de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, (6 acte materiale) şi asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

În rechizitoriu se arată că, în cursul anului 2011, Anculia, în complicitate cu Jurj au aplicat acelaşi mecanism de fraudare a fondurilor europene şi naţionale, constând fie în executarea parțială a lucrărilor de întreținere și amenajare a pajiștilor și recepția lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări.

“Sumele de bani virate de către A.P.I.A. erau împărțite între cei doi inculpați și primarii unor localități din județul Caraș-Severin, ca urmare a încheierii unor contracte fictive și acordate în mod preferențial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante sunt controlate de aceeași persoană-Jurj Tudor Ioan”, precizează DNA.

La asocierea infracțională a aderat în cursul lunii septembrie 2011 și “făptuitorul Adam Trandafir, primar al comunei Marga, jud. Caraș-Severin, care s-a angajat, ca parte a atribuțiilor asumate în cadrul asocierii, să încheie în numele primăriei, un contract de prestări servicii cu firma inculpatului Jurj Tudor Ioan”.

“Contractul avea ca obiect efectuarea lucrărilor de întreținere a pajiștilor comunale, avându-se în vedere, de către inculpați, ca lucrările să nu fie efectuate deloc, astfel încât să împartă între ei totalitatea sumelor neutilizate pentru efectuarea lucrărilor, bani care, scriptic, apăreau ca decontați pentru aceste lucrări”, arată anchetatorii.

Potrivit înțelegerii, “făptuitorul Adam Trandafir a antedatat, inserând luna iunie 2011 pe invitația de participare către firma controlată de către inculpatul Jurj Tudor Ioan, S.C. „Melodrom Industres” S.R.L., a antedatat oferta de preț a manoperei și contractul de prestări servicii și anexele acestuia, respectiv a acceptat la plată o factură fiscală în valoare de 45.004,16 lei, această factură privind plăți pentru lucrări fictive, factură pe care făptuitorul a semnat-o ca atestând în fals execuția lucrărilor”, se mai arată în rechizitoriu.

În același scop, al formării unor aparențe de legalitate, făptuitorul Adam Trandafir a întocmit și semnat un proces-verbal de recepție a lucrărilor, atestând de asemenea împrejurarea nereală a prestării serviciilor contractate. Suplimentar de cele prezentate mai sus, o altă persoană, la instigarea inculpatului Jurj, a întocmit situații de lucrări și liste cu cantități de lucrări în care a atestat în fals categoriile de lucrări pe care le-ar fi executat.

De data aceasta banii nu au mai fost împărţiţi în mod egal: Anculia și Jurj au luat câte 13.146 lei, iar Adam Trandafir 10.000 de lei.

Anchetatorii precizează că Adam Trandafir a decedat în cursul urmăririi penale, motiv pentru care acțiunea penală nu a putut fi pusă în mișcare față de acesta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.