Judecarea recursului la condamnarea de 5 ani de închisoare a fostului senator PSD Cătălin Voicu se mai prelungeşte un pic, după 3 amânări cerute de inculpat, începând din noiembrie, pe motiv că nu are avocat şi apoi că apărătorul nu a avut timp să-şi construiască pledoaria. De data aceasta, el a apelat la alt subterfugiu: a leşinat în sala de judecată şi, astfel, n-a mai putut fi audiat de judecătorii completului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Scena de teatru a continuat cu chemarea unei ambulanţe, care l-a dus la o clinică privată, unde s-a internat cu un puseu de tensiune. Completul i-a audiat pe ceilalţi inculpaţi în dosar şi a stabilit un nou termen, în 22 aprilie, când va fi audiat şi fostul senator şi se vor ţine pledoariile finale. Amintim că la 1 iunie 2012, alături de Cătălin Voicu au fost condamnaţi Costel Căşuneanu şi Marius Locic, la câte 4 ani de închisoare cu suspendare, şi fostul judecător al ÎCCJ, Florin Costiniu, la 3 ani cu suspendare. Atât inculpaţii, cât şi DNA au făcut recurs.
Costel Căşuneanu a recunoscut în sala de judecată că este un prieten vechi al lui Cătălin Voicu, căruia i-a dat de-a lungul timpului mari sume de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, cu titlu de împrumut, dar că nu i-a cerut acestuia să intervină pe lângă judecătorul Florin Costiniu pentru a-l ajuta cu un dosar aflat pe rolul instanţei supreme, în care era implicată compania lui, SC PA&CO Internaţional SRL Bacău.
El a recunoscut că s-a întâlnit o singură dată cu Florin Costiniu, în august 2009, la restaurantul “Select”, la insistenţele lui Cătălin Voicu, dar că nu l-a rugat pe judecător să intervină în dosarele sale.
La rândul său, Florin Costiniu a recunoscut că s-a întâlnit cu Căşuneanu în august 2009 şi că, la rugămintea lui Voicu, s-a uitat puţin pe nişte motive de recurs într-un dosar în care era implicată firma PA&CO Internaţional, însă nu a intervenit în instanţă în favoarea acestuia.
Cei 4 condamnaţi anul trecut în iunie au fost trimişi în judecată în luna mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru fapte de corupţie. Astfel, în anul 2009, Voicu i-a pretins lui Căşuneanu în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizând 260.000 euro, din care a primit 200.000 euro, promiţând că în schimb va interveni pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul ICCJ să dea o soluţie favorabilă litigiului dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacău şi CNADNR.
Anchetatorii arată că, în perioada iulie-noiembrie 2009, în schimbul celor 200.000 de euro, Costiniu l-a sprijinit pe fostul senator să intervină pe lângă magistraţii ICCJ.
Totodată, în perioada 30 august 2009-21 octombrie 2009, senatorul Voicu a pretins şi primit de la Marius Locic 119.000 de lei, promiţându-i că va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva omului de afaceri, ci să propună soluţia de neurmărire penală, într-un dosar în care acesta era cercetat pentru înşelăciune, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Procurorii mai acuză că Voicu a acceptat, în mod repetat, la diferite intervale de timp, promisiunea lui Marius Locic de a-i remite foloase materiale constând în publicarea cu titlu gratuit, în cotidianul ‘Interesul Public’, a unor articole cu conţinut electoral.
Amintim că Voicu, în ciuda condamnării primite la 1 iunie 2012, şi-a continuat mandatul de senator – primind indemnizaţie şi votând legi în Parlament – până în decembrie 2012.
Costiniu s-a pensionat, el beneficiind de pensie de magistrat, în valoare de
Magda SEVERIN