Circa 100 de candidaţi care au susţinut examenul de Bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti vor fi duşi cu mandat la audieri la Poliţia Capitalei şi la Direcţia Generală anticorupţie (DGA), pentru a da declaraţii privind fraudarea examenului. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a declarat că elevii nu sunt reţinuţi, ci vor fi aduşi să discute cu procurorii pentru a ajuta ancheta. Anchetatorii au mandat de aducere emis de Parchetul de pe lângă Tribunalui Bucureşti. Două autocare au intrat în curtea liceului la ora 12.30 şi urmează să îi îmbarce pe tineri. Premierul Victor Ponta susţine însă că procurorul de caz nu a semnat mandatele de aducere şi “să facă bine să lase copiii să plece acasă şi să-i citeze să poată veni însoţiţi de părinţi”.
UPDATE ora 13.08: La 5 minute după declaraţia premierului Victor Ponta, anchetatorii au renunţat la aducerea candidaţilor cu autocarele la sediul Poliţiei Capitalei şi DGA. Ei urmează să fie citaţi şi să se prezinte la audieri săptămâna viitoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, precizând că decizia a fost luată de procurorul de caz.
O parte dintre elevi au sosit la sediul DGA, cu o dubiţă. Aici ar fi trebuit aduşi 40 dintre tineri.
Candidaţii sunt majori, astfel că vor răspunde penal în caz că se va dovedi că au fraudat examenul, fiind un caz de corupţie.
Tatăl unui candidat, aflat în curtea liceului, a declarat la televiziunile de ştiri că toţi elevii se află într-o sală de clasă şi dau declaraţii.
UPDATE 13.35: Un elev care a ieşit din liceu a declarat că a fost dus de anchetatori într-un laborator al şcolii “pentru că am fost la sala 6, unde s-au găsit bani în pachetul de şerveţele”. El a adăugat că ulterior i s-a spus să vină luni, la Poliţia Capitalei. A negat că ar fi dat bani, nici măcar pentru banchet.
Alt elev a spus că “ne-au ţinut în săli două ore, ca pe proşti, fără să ne spună de ce”. “I-am întrebat dacă suntem învinuiţi şi au spus că nu, doar că “. Întrebat dacă a dat bani sau a văzut ceva suspect în sala de examen, acesta aspus: “Nu am fost atent la ce s-a întâmplat în jurul meu”. Şi el a negat că ar fi dat bani.
Un al treilea candidat a declarat jurnaliştilor – declaraţie transmisă în direct de toate televiziunile de ştiri – că “de la ora 12.30 am fost opriţi, imediat după ce am ieşit din sala de examen”. “Ideea era să ne urce în autocare şi să ne audieze – toată lumea ştie pentru ce: mita, şpaga. Se ştiu sumele: 100 pentru comisie, respectiv 30 de lei pentru supraveghetori. Ştiu sigur asta”, a adăugat el, spunând că a aflat că unii profesori au refuzat mita. Despre directoarea Costica Vărzaru a afirmat că o cunoaşte de 12 ani şi că, din punct de vedere profesional, era un dascăl bun.
Întrebat despre ce s-a întâmplat în sala de examen, a spus: “Unii au copiat – mă întreb de unde atât curaj. Scoteau fiţuica şi copiau. Asta era metoda. Cea cu ciorna pe care sunt rezolvate subiectele nu ştiu să se fi întâmplat, cred că e o speculaţie de presă”. a precizat P.A.
UPDATE 13.40: Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, prezent la un seminar, a declarat, întrebat de jurnalişti, că nu ştia până în urmă cu 10 minute despre mandatele de aducere şi că a fost sunat de premierul Victor Ponta să aibă grijă ca ancheta să nu afecteze în vreun fel desfăşurarea examenului de BAC.
UPDATE ora 14.00: Şi în Constanţa, la Liceul “George Călinescu”, a fost găsit în catedra dintr-o sală de clasă un pachet de şerveţele în care se aflau bani, iar la un liceu din Mangalia au fost găsite într-o bancă ciorne cu subiectele rezolvate, transmite corespondentul Antena 3. Examenul nu a fost oprit, dar Poliţia anchetează cazurile.
UPDATE, 14.15, Antena 3: Gheorghe Isvoranu, Federaţia Sindicatelor “Spiru Haret”, despre evenimentele de la Liceul Bolintineanu: “Această desfăşurare de forţe este o bătaie de joc la adresa copiilor. Trebuie luate măsuri foarte dure împotriva celor care au iniţiat acţiunea, asupra procurorului de caz şi Poliţiei. Trebuie să se analizeze ce se întâmplă în învăţământ; sunt total împotrivă să se dea bani pentru examene, dar nu trebuie să se ancheteze în acest fel, iar rezultatele să nu se dea pulicităţii, aşa cum recomandă şi oficialii europeni”.
UPDATE Parchet: Au fost emise mandate de citare a elevilor de la “Bolintineanu”, nu mandate de aducere, a declarat Bogdan Staicu, procuror-şef al Parchetului Tribunalului Bucureşti. Audierile continuă cu candidaţii care au acceptat să dea declaraţii acum, iar ceilalţi vor veni sâmbătă, duminică va fi pauză şi audierile vor continua săptămâna viitoare. Sunt 250 de elevi care trebuie audiaţi ca martori în anchetă.
“Nu au calitate de învinuiţi, de inculpaţi. Împotriva copiilor nu s-a luat nicio măsură preventivă privativă de libertate. Suntem aici în primul rând pentru ei, să-i ajutăm. Toţi copiii sunt în regulă, sunt asistaţi de un psiholog. Dorim ca aceşti copii să poată pleca în vacanţă să se bucure de ea, de aceea îi luăm imediat după examen pentru a da o declaraţie şi a sprijini ancheta”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, puţin după ora 12.00, aflat în curtea liceului pentru a discuta cu părinţii.
“O parte dintre ei vor fi trimişi la Poliţia Capitalei, altă parte la DGA. Li s-a asigurat asistenţă, mâncare, apă etc. Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Bucureşti a emis mandate de aducere pentru persoanele care pot ajuta ancheta. Pe baza acestor mandate sunt conduşi copiii la audieri. Vor putea pleca apoi acasă. Toţi trebuie să meargă . Un copil cu diabet a fost lăsat să plece, un altul care era programat pentru un concurs la ora 13.00 a fost şi el lăsat să plece, urmând a se prezenta ulterior la Poliţie”, a adăugat el.
Iniţial, purtătorul de cuvânt al Poliţiei declarase că mandatele de aducere au fost emise de instanţa competentă a Tribunalului Bucureşti, dar a rectificat ulterior, precizând că este vorba despre Parchetul Tribunalului Bucureşti.
Mai mulţi părinţi aflaţi în faţa liceului i-au îmbrâncit pe poliţişti, încercând să intre în curtea liceului, dar nu au fost lăsaţi.
Două autocare cu câte 50 de locuri au intrat în sediul liceului la ora 12.30. Mai mulţi poliţişti au venit să asigure ducerea la îndeplinire a acţiunii. Peste 20 de procurori sunt şi ei prezenţi.
Ponta: “Nu există mandate de aducere semnate de procurorul de caz”
Premierul Victor Ponta a declarat că toată acţiunea poliţiştilor este în neregulă. “Am întrebat dacă există mandate de aducere semnate de procuror şi mi-au spus că nu, aşa că procurorul să facă bine să-i citeze şi să-i lase pe elevi să vină însoţiţi de părinţi. O să vorbesc cu ministrul Justiţiei să discute cu procurorul general, pe cale ierarhică. Nu mai trăim în vremea lui Morar (Daniel Morar, fostul procuror şef al DNA, n.r.), să fie luaţi oameni de pe stradă”, a spus el.
Amintim că Poliţia Capitalei şi DGA, cu sprijinul SRI, derulează de aproape o lună o anchetă privind fraudarea examenului de Bacalaureat la Liceul Bolintineanu.
Luni, în prima zi a examenului de BAC, toţi cei 38 de profesori supraveghetori şi membrii Comisiei de Bacalaureat au fost ridicaţi de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au percheziţionat sălile de examen.
Directoarea liceului, Costica Vărzaru – demisă de Inspectoratul Şcolar în prima zi de examen şi arestată preventiv a doua zi -, a colectat de la candidaţi sume între 100 de lei şi 500 de euro.
Fiind un dosar tipic de luare şi de dare de mită, vor fi audiaţi şi elevii, şi părinţii. Cert este că bâlbâiala procurorilor aruncă o umbră asupra anchetei. Cazul este extrem de greu, deoarece toată lumea este complice: profesori, elevi şi părinţi, iar sistemul de şpagă este aproape perfect. Presa a scris de ani întregi despre şpaga de la BAC, fără ca autorităţile să deschidă vreo anchetă.
Totodată, Iuliana Costeniuc, şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5, a fost demisă.
Magda SEVERIN