Toţi cei 32 de profesori supraveghetori, plus cei 5 din Comisia de Bacalaureat a centrului de examen “Dimitrie Bolintineanu” din Sectorul 5, Bucureşti, au fost ridicaţi de poliţişti, luni, imediat după finalizarea probei scrise la Limba şi literatura română, sub acuzaţia de fraudare a examenului, prin divulgarea subiectelor. Anchetatorii i-au percheziţionat şi au găsit asupra lor diverse sume de bani şi cadouri pe care le-ar fi primit drept şpagă de la candidaţi. Potrivit unor surse judiciare, profesoarele îşi ascunseseră banii în sutien.
UPDATE 2 iulie, seara: Costica Vărzaru a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, după ce instanţa Tribunalului Bucureşti a emis mandat în acest sens.
UPDATE 2 iulie, dimineaţa: Costica Vărzaru, directoarea Liceului “Dimitrie Bolintineanu” a fost reţinută pentru 24 de ore de procurori la Poliţia Capitalei, fiind suspectată de fapte de corupţie, urmând să fie prezentată instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă.
Ceilalţi profesori au fost lăsaţi să plece, după ce au fost audiaţi.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB), în perioada mai – iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic “Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi înscrişi la Bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2013) pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii Comisiei din Centrul de examen de la Liceul Bolintineanu pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului.
Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului.
Întreaga anchetă a fost pornită acum o lună, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Capitalei. Probe la dosar sunt interceptările telefonice şi monitorizările, iar infracţiunile sunt de luare şi dare de mită. După percheziţii au fost ridicate două autocare cu probe.
Într-un comunicat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă că procurorii au început urmărirea penală “in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la Bacalaureat, la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” fiind făcute percheziţii cu sprijinul SRI, DGA şi Poliţiei.
„Percheziţiile au vizat ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă, accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi”, se precizează în document.
ISMB a schimbat întreaga comisie şi a demis conducerea liceului
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a decis schimbarea întregii comisii de bacalaureat – 5 persoane -, precum şi a celor 32 de profesori supraveghetori de la centrul de examen din Liceul “Dimitrie Bolintineanu” şi i-a demis pe directorul şi directorului adjunct ai instituţiei de învăţământ, ca urmare a percheziţiilor efectuate.
ISMB a mai decis eliberarea din funcţia de director al Şcolii Gimnaziale nr. 178 a persoanei care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen “Dimitrie Bolintineanu”.
MEN: examenul nu se reia
Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) precizează că proba de Limba şi literatura română nu se va relua, deoarece nu există niciun motiv pentru ca acest lucru să se producă. “Acolo unde există suspiciuni de fraudă, cum este cazul Liceului “Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, ancheta judiciară, aflată în derulare, va stabili prejudiciile create şi măsurile coercitive care se impun”, se arată într-un comunicat de presă al MEN.
Totodată, reprezentanţii ministerului susţin că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la Bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului – aşa cum surse din SRI au probe. Totodată, MEN asigură că STS a făcut verificări şi nu există vreo breşă în reţeaua informatică.
“Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că niciuna dintre variantele de subiecte, de la proba scrisă la Limba şi literatura română – Bacalaureat iunie-iulie 2013, nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 09.00. Conform verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care are în atribuţii păstrarea şi distribuirea subiectelor pentru examenele naţionale, în condiţii de maximă siguranţă, nu a existat nici o breşă în sistemul de transmitere a datelor “, se adaugă în comunicat.
Vom reveni cu amănunte.
Magda SEVERIN